Firma w Delaware i inne kraje offshore.

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
Mr.T

Nieprzeczytany post autor: Mr.T »

AdamoFX pisze: więc, szanowny "Mr.T.". Jeżeli zamierzasz kogokolwiek oskarżać o naciąganie, może podeprzesz to merytorycznymi argumentami, a nie tym co sugerują ci FORUMOROŚLI specjaliści od optymalizacji podatkowej?
Miałem na mysli kolego sympatyczny,że samemu za mniejsze pieniądze mozna firmę wraz z kontem bankowym załozyć.......... reszty nie komentuję.

AdamoFX
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: AdamoFX »

Miałem na mysli kolego sympatyczny,że samemu za mniejsze pieniądze mozna firmę wraz z kontem bankowym załozyć.......... reszty nie komentuję.
Ok, tylko co ci z firmy (kilka papierków) ,skoro możesz mieć problemy z US?

Zresztą istnieją na polskim rynku firmy, które rejestrują bez pośrednictwa firm na marketingowej liście stanowej i proponowały mi ceny podobnych do firm "registered agent" , ale taki zakres oferty dla osoby, która chce legalnie nie płacić podatków, jest daleko niewystarczający.

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Microbi »

AdamoFX pisze:Ok, tylko co ci z firmy (kilka papierków) ,skoro możesz mieć problemy z US?
jakie problemy??? inaczej w Polsce masz spółkę z o.o. , spółka osiąga dochody , płaci od tego podatek, ty jako udziałowiec, ( nie jesteś zatrudniony ) nie wypłacasz sobie zysku - od tego zysku podatku nie płacisz , spółka kupuje sobie samochody nieruchomości itd, ma do tego prawo, ty jako udziałowiec z tego korzystasz , i co tu niezgodnego z prawem ??? Natomiast przelejesz coś ze spółki na swoje prywatne konto i po tobie. To samo analogicznie ma się do spółki w Delavare, dlaczego tam? Bo jest mniejszy podatek niż w PL, wszystko zgodne z prawem, nie łamiesz prawa. Zapytałem o to swoje bardzo dobre biuro rachunkowe, biuro które często ma w nosie interpretacje urzędasów i udowadnia że się mylą, a potem przepraszają . Problem jest wtedy kiedy spółka ci kase wpłaci na prywatne konto - dd tego jest podatek.

AdamoFX
Bywalec
Bywalec

jakie problemy??? inaczej w Polsce masz spółkę z o.o. , spółka osiąga dochody , płaci od tego podatek, ty jako udziałowiec, ( nie jesteś zatrudniony ) nie wypłacasz sobie zysku - od tego zysku podatku nie płacisz , spółka kupuje sobie samochody nieruchomości itd, ma do tego prawo, ty jako udziałowiec z tego korzystasz , i co tu niezgodnego z prawem ??? Natomiast przelejesz coś ze spółki na swoje prywatne konto i po tobie. To samo analogicznie ma się do spółki w Delavare, dlaczego tam? Bo jest mniejszy podatek niż w PL, wszystko zgodne z prawem, nie łamiesz prawa. Zapytałem o to swoje bardzo dobre biuro rachunkowe, biuro które często ma w nosie interpretacje urzędasów i udowadnia że się mylą, a potem przepraszają . Problem jest wtedy kiedy spółka ci kase wpłaci na prywatne konto - dd tego jest podatek.
Tak jak mogłem się domyślać. Bez względu co napiszę na tym forum , za kilka postów i tak pojawi się kolejny nieuważny użytkownik , który powtórzy "mądrości" , autorstwa MrYogi.

Szanowny Microbi:

Spółka LLC w Delaware to nie jest żadna spółka z o.o. , tylko spółka osobowa, która prawo nadaje zdolność do czynności prawnych. LLC nie płaci żadnych podatków w Delaware, ani USA jeśli nie prowadzi tam działalności . Podatek 250$, to taka bardziej opłata skarbowa, która NIC nie wnosi do statusu podatkowego.

Jeśli działasz, jako LLC i jesteś udziałowcem , masz się rozliczać z tego w Polsce, bez względu na miejsce gdzie twoja spółka osiąga dochód. Uwzględnia się przy tym umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania.

Wypłata dochodów wspólnikowi przez jednoosobową LLC, nie zmienia sytuacji podatkowej - jesteś zobowiązany płacić co miesiąc z tych dochodów zaliczki, a na koniec roku składasz zeznanie w PIT-36.

Dlatego, proste rejestrowanie spółek u "agentów", nie opłaca się , chyba że chcesz działać nielegalnie.
od tego zysku podatku nie płacisz , spółka kupuje sobie samochody nieruchomości itd, ma do tego prawo, ty jako udziałowiec z tego korzystasz , i co tu niezgodnego z prawem ???
Masz kolejny przykład , po co się konsultuje takie rzeczy ze specjalistami.

Jest coś takiego jak "nieodpłatne świadczenia". Jak korzystasz z domu lub samochodu, nie należącego do ciebie, US może dowalić ci podatek od wartości wolnorynkowej czynszu lub opłaty za wynajem.

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

czytaj ze zrozumieniem, czy ja napisałem ze spółka LLC jest spółką z. o.o. ? Napisałem o podobieństwie, tak samo jak w UK masz spółki LTD , po drugie mam zaufanie do kancelarii podatkowej która mi prowadzi sprawy rachunkowe, napisałem wyraźnie, dopóty ani złotówka nie wpłynie na Twoje prywatne konto nie łamiesz prawa, to taki niuansik, co do ostatniej kwestii, masz firmę w PL, spółkę , firma ma np. samochód, nie ważne czy za gotówkę czy leasing, ty je użytkujesz, to co łamię prawo? Będąc udziałowcem spółki, pracuje na jej rzecz, moim wynagrodzeniem są dywidenda to co, lamię prawo bo jeżdżę sam służbowym , czy mieszkam w nieruchomości należącej do firmy??? Co do opłaty za wynajem, masz rację jakbym był pracownikiem tej firmy , to wtedy za użytkowanie samochodu płacę podatek, zgadza się , ale nie tyczy to właścicieli czy udziałowców będących właścicielami, kolego, fajnie że pewne sprawy poruszasz , ale nie wprowadzaj w błąd,
AdamoFX pisze:Tak jak mogłem się domyślać. Bez względu co napiszę na tym forum , za kilka postów i tak pojawi się kolejny nieuważny użytkownik
Ten nieuważny użytkownik dobrze się orientuje w kwestiach podatkowych. Z doświadczenia.

Wracając do tematu, jak wypłacisz sobie kasę na prywatne konto US się dowie , to sprawdzi czy złożyłeś zeznanie podatkowe, proste. Minus jest taki, że jak nie pokażesz dochodów, nic nie kupisz na siebie np. domu itd, więc pytanie czy warto kombinować az tak:-)

AdamoFX
Bywalec
Bywalec

czytaj ze zrozumieniem, czy ja napisałem ze spółka LLC jest spółką z. o.o. ? Napisałem o podobieństwie, tak samo jak w UK masz spółki LTD

dopóty ani złotówka nie wpłynie na Twoje prywatne konto nie łamiesz prawa, to taki niuansik, co do ostatniej kwestii,
Zmień biuro. To co piszę jest sprawdzone u wiarygodnego źródła i jest nawet na to interpretacja indywidualna. LLC, znacznie się różni od LTD , czy sp z.o.o.
Co do opłaty za wynajem, masz rację jakbym był pracownikiem tej firmy , to wtedy za użytkowanie samochodu płacę podatek, zgadza się , ale nie tyczy to właścicieli czy udziałowców będących właścicielami, kolego, fajnie że pewne sprawy poruszasz , ale nie wprowadzaj w błąd,
Nie wprowadzam w błąd. Jeśli spółka ma odrębny majątek od wspólnika, to podlega to przepisom związanym z nieodpłatnymi świadczeniami.
Ostatnio zmieniony 04 lip 2011, 16:29 przez AdamoFX, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

AdamoFX pisze:Zmień biuro. To co piszę jest sprawdzone u wiarygodnego źródła i jest nawet na to interpretacja indywidualna. LLC, znacznie się różni od LTD , czy sp z.o.o.
inaczej, czy ja napisałem ze to to samo? Napisałem że przy spółce w Delavare, dopóty sobie nie przelejesz kasy na rach prywatny, czyli nie zarobiłeś nie płacisz podatku, co do biura, jedno z lepszych , nie ma obawy. Schemat jest ten sam, osobiście ja bym wybrał spółke w UK do optymalizacji, podatek mniejszy jak w PL , i moge bez obaw kasą w PL rozporządzać.

AdamoFX
Bywalec
Bywalec

Napisałem że przy spółce w Delavare, dopóty sobie nie przelejesz kasy na rach prywatny, czyli nie zarobiłeś nie płacisz podatku, co do biura, jedno z lepszych , nie ma obawy.
Jak ja już znam te "dobre biura rachunkowe"...

Nieważne, na jakim rachunku jest kasa - spółka LLC osiągnęła dochód = ty osiągnąłeś dochód dla celów podatkowych. LLC, to nie osoba prawna i nie jest podatnikiem podatku dochodowego.

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

a ja znam te wiarygodne źródła, szczególnie osób z US, a jak co do czego to inny punkt widzenia ma sąd. Jeszcze tylko by płacili za swoje decyzje a będzie dobrze, co do reszty, masz swój punk widzenia, ale to :
AdamoFX pisze:Nieważne, na jakim rachunku jest kasa - spółka osiągnęła dochód = ty osiągnąłeś dochód dla celów podatkowych.
mówi samo za siebie, pipsów życzę, tyle i koniec z mojej strony.

AdamoFX
Bywalec
Bywalec

mówi samo za siebie, pipsów życzę, tyle i koniec z mojej strony.
Szczerze szokuje mnie to, że są tutaj ludzie, do których nie trafiają logiczne i oparte na faktach argumenty.

W tym temacie, przynajmniej 20 razy było powiedziane, że LLC to spółka osobowa, podsuwano też linki do różnych stron , a on nadal swoje...

W takim razie życzę powodzenia. Jeśli polskie biuro rachunkowe , jest dla ciebie bardziej wiarygodne, niż specjaliści zajmujący się międzynarodowym prawem podatkowym , to już twój problem. :)

ODPOWIEDZ