Traderzy z udokumentowaną pozytywną stopą zwrotu

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

NiceFox pisze:Firma w Delaware nie jest fizykiem, a osobą prawną i nie jest rezydentem RP!
A czemu ty chcesz byc fizyczna? Jako fizyk u wielu brokerow nie zalozysz konta do zarzadzania,np w OEC... wiec co kogo obchodzi dzialanosc fizyczna :lol:
Zrozum skutki prawne tego co ja wczesniej napisalem.. a napisalem o zalozeniu firmy.. na cele zarządzania i obejscia kwesti wymaganych licencji. A to ze w PL masz mala wiarygodnosc??? .. Jak zarobisz tych 5baniek to zatrudnisz tego magistra zdejmujac mu cegly z rak i powiesz mu "tu siedz tylko niczego sie nie dotykaj :mrgreen: a jak cie bedzie wkurzal to go wypusc w teren.. zeby zbieral nasiona ktore beda kiedys rosnac i kwitnac.. a noz sie wyrobi hehe
matka pisze:Osobiście nigdy nie zrozumiem tej maskarady z certyfikatami. Po co komu tak rozbudowana wiedza teoretyczna jak on chce tylko poklikać forex? Przecież wystarczyło by poinformować klientów o ryzyku.
Pewnie ze rozumiesz.. troche monopolistyczne podejscie.. bariera na wejscie itd..
Z drugiej strony.. wiekszosc naganiaczy realizuje tylko wiekszy plan "inwestycyjny" by wyleszcyc pewna grupe.. zapisy na akcje etc.. (to jest akwizycja)
Jesli WLL ST to mafia to jest tam mafia to tu nie mafia ? To ze sa niby kulturalni i chodza w garniakach no too wiesz.. certyfikat musi byc.. czystosci..
Ja mysle ze jakby Jezus zyl i rozumial jak sie handluje umowami itp.. to by sie powiesil..
Przeciez to jest nie do pomyslenia.. jak dziala ta rzeczywistosc finasowa..
No ale dobry swiat to tylko mrzonka..

Zeby zrozumiec problem trzeba sie cofnac do czasu, kiedy legalizowano korporacje i schemat MLM.. poczytac jak to w Buschowych i Walesowych sercach gralo amway.. itd..
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
NiceFox
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: NiceFox »

RoLudlum pisze:@NiceFox

Ze względu na twoją niekompetencję językową, wyjaśniam co znaczy indolencja: indolencja (łc. indolentia ‘nieczułość’) brak zaradności, nieporadność; zobojętnienie, nieczułość, bierność.
Widzę że kolega przybył komuś z odsieczą. :lol: Dziękuję "nauczycielu" za wyjaśnienie terminu indolencja. ( Choć sądzę że w większości wszyscy to znają).

RoLudlum pisze:
Licz się ze słowami
rozwiń temat

RoLudlum pisze:
pełno jest tutaj mądrzejszych od Ciebie.
W to nie wątpię i głupszych też.
RoLudlum pisze: I tak usługa PAMM jest wykonywana na terytorium RP póki ty tą "usługę" wykonujesz na jej terytorium.
Pozdrawiam
(kazus)
I tak kupa jest wykonywana na terytorium RP póki ty tą "kupę" wykonujesz na jej terytorium.

Eureka! :lol: :lol:
Pieniądze rosną na drzewie cierpliwości.

Awatar użytkownika
RoLudlum
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: RoLudlum »

"Licz się ze słowami"

Tu nie ma czego rozwijać

"Licz się ze słowami, pełno jest tutaj mądrzejszych od Ciebie."

Tu już można choć wydawało mi się że to zdanie jest oczywiste, proste i banalne ale jak widać masz problemy ze zrozumieniem tekstów pisanych.
Więc jeszcze raz, nie używaj słów których nie rozumiesz bo jest tu pełno ludzi którzy mają pod czachą trochę więcej niż ty i będą Ci wytykać błędy. Tym bardziej nie używaj ich aby obrazić lub mocą "autorytetu" zakończyć dyskusję.

Pozdrawiam

EDIT: Więc, skoro dzięki analogii z kupą odkryłeś najgłębszy sens, to teraz zastanów się jakie prawo obowiązuje gdy twój pies robi kupę, prawo kraju z którego pochodzi pies czy prawo kraju którego ulicę ob***wa.

Awatar użytkownika
NiceFox
Pasjonat
Pasjonat

RoLudlum pisze: Ze względu na twoją niekompetencję językową, wyjaśniam co znaczy indolencja: indolencja (łc. indolentia ‘nieczułość’) brak zaradności, nieporadność; zobojętnienie, nieczułość, bierność.

Licz się ze słowami, pełno jest tutaj mądrzejszych od Ciebie.

Pozdrawiam
Skoro zarzucasz mi błędy stylistyczne i nie chcesz wyjaśnić o co Ci chodzi to poczytaj regulamin.

Dziękuje że do "kupy" dodałeś psa. Być może to rozbudziło Twoją wyobraźnię.
Więc pozostań z nim razem.

Wszystkiego dobrego.
inEdition: "kupa" kojarzy mi się z kasą, a nie pieskiem jak Tobie.

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Panowie temat jest ważny więc go nie ...deprecjonujcie...

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
NiceFox
Pasjonat
Pasjonat

Skierujmy temat na właściwe tory.

Osoba fizyczna będąca rezydentem RP i przebywająca na terytorium RP korzystająca z PAMM u brokera wykonującego działalność poza terytorium RP (mającego depozyty,biuro, siedzibę) nie podlega pod ustawę karną RP.

Zgodnie z naczelną zasadą prawa: "co nie jest zabronione, jest dozwolone"

Odmienne opinie z argumentacją podstawy prawnej oraz rozstrzygnięć jurysdykcyjnych : mile widziane.

:lol:

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

NiceFox pisze:Zgodnie z naczelną zasadą prawa: "co nie jest zabronione, jest dozwolone"
NiceFox nie jest tak jak piszesz.Podstawy prawnej Tobie nie dam ponieważ nie znam się na tym.
Dam Tobie przykład z życia,odpowiedz sobie sam dlaczego po zmianie prawa w USA wszyscy brokerzy oraz banki na świecie które nie przyjeły tych rozwiązań prawnych nie przyjmują obywateli z USA?.Jeżeli jesteś obywatelem USA to nie podpiszą z Tobą umowy.

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

NiceFox pisze:green7 napisał:

Gdyby Twoje rozumowanie było słuszne nie byłoby konieczności płacenia odsetek od kont bankowych ulokowanych za granicą, jak i od zysków z fx (jeśli broker miałby siedzibę w kraju gdzie takowego podatku brak).

Gdyby Twoja indolencja była mniejsza to byś zauważył zupełnie inne twierdzenie. ( nie myl odsetek z podatkiem, bo wychodzi groch z kapustą)
Super. Rozumiem, że z braku sensownych argumentów pozostało Ci jedynie:
- sięganie do argumentów at persona (moja indolencja)
- czepianie się słówek (napisałem odsetki: skrót myślowy wiadomo, że chodzi o podatek od odsetek).

Jak chcesz sprowadzać dyskusję do takiego poziomu to proszę bardzo. Ale nie ze mną.

Ciekawe też za każdym razem gdy chodzi o konkrety piszesz coś w stylu "poczytaj wcześniejsze posty", "rusz głową", "byś zauważył inne twierdzenie", "napisz na prv".
A nigdzie jakoś nie napisałeś JASNO w 2 zdaniach jakie są wg. Ciebie te konkrety.
Zadałem Ci wcześniej już ze 3 razy pewne 2 pytania. Może byś skupił się na wymyśleniu odpowiedzi na nie ?

NiceFox pisze:Firma w Delaware nie jest fizykiem, a osobą prawną i nie jest rezydentem RP!
Super. To powiedz mi mistrzu pisania pokrętnie jak chcesz przetrasferować zyski tej osoby prawnej na swoje konto w PL. Pisałem o tym wcześniej pewnie nie zauważyłeś co ?

matka pisze:Green zapytam jeszcze raz. Jaki związek z ustawą o podatkach dochodowych od osób fizycznych ma ustawa regulująca zarządzanie kapitałem przez osoby fizyczne (o ile taka w ogóle istnieje)? Adekwatnie do Twojego porównania można podać wiele innych przeciwnych z jeszcze bardziej odległych dziedzin.
Matka: chyba już prościej tego nie potrafię opisać - zobacz na mój poprzedni post.
NiceForex twierdzi, że zarządzając czyjąś kasą przez PAMM nie podlegamy prawu polskiemu bo broker jest za granicą.
Ja mówię, że to BZDURA. Jako przykład podaję podatki od fx.
Czy założenie konta u brokera poza PL wyłącza nas z poza polskiego prawa a co za tym idzie zwalnia z płacenia podatków ? NIE.

Choć oczywiście NiceForex twierdzi co innego:
NiceFox pisze:Osoba fizyczna będąca rezydentem RP i przebywająca na terytorium RP korzystająca z PAMM u brokera wykonującego działalność poza terytorium RP (mającego depozyty,biuro, siedzibę) nie podlega pod ustawę karną RP.
Tak więc według powyższego można sobie założyć konto u brokera poza RP i olewać podatki.
Szkoda tylko, że podstawą prawną do tego jest tylko NiceForex.

Ciekawe też, że np. żaden z banków jeszcze nie wpadł na ten niewątpliwie GENIALNY pomysł obejścia prawa i nie udostępnił takich usług (lokat, funduszy itp) tylko kombinują z jakimiś lokatami dziennymi. Musi być oni tam nie czytają nawigatora ....

matka pisze:Właśnie chodzi o to, że nie ma nigdzie zdefiniowane co to tak naprawdę znaczy. A możliwości mamy wiele. Mogę np. tą usługę zautomatyzować i automat wysłać za granicę. Gdzie w takim wypadku będzie wykonywana taka usługa? Ze świecą szukać odpowiednich przepisów.
Matka: kombinujesz jak koń pod górę - typowo po polsku :)

Twój pomysł sprowadza się do tego, że (odnosząc do PAMM):
- osoba "usługodawca" znajdująca się PL (o takim przypadku mówimy) zarządza kasą
- inna osoba "usługobiorca" znajdującą przykładowo - również w PL korzysta z tej usługi wpłacając środki
- miejscem świadczenia tej "usługi" jest np. Nowa Zelandia (Alpari NZ). Gdzie obie z tych osób nigdy nawet nie były ....

Naprawdę nie czujesz, że jest to absurdalne ? :)
Pomijając już fakt nazywania tego "usługą" ...(co chyba nie jest zbyt dobrym pomysłem).

Odpowiednie przepisy zapewne znajdziesz jak poszukasz. Np. ustawa o VAT określa co jest miejscem świadczenia usługi - sądzę, że są również podobne zapisy/interpretacje odnośnie rynków kapitałowych.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

Green w pewnym sensie jest to absurdalne, niestety tutaj trudno o proste rozwiązania. Mamy XXI wiek i coraz więcej można zrobić zdalnie przez Internet, coraz trudniej jest ocenić gdzie co tak naprawdę się dzieje. Jeszcze raz podkreślam, że argumentujesz posługując się przepisami zupełnie nie związanymi z tematem. Nie na tym polega prawo, że można wg własnego widzimisie wziąć dowolną ustawę i stosować ją do dowolnego tematu. Chcesz stosować ustawę o VAT do osób fizycznych?? Odpowiedniej ustawy regulującej zarządzania kapitałem przez osoby fizyczne nie ma, ale kodeks cywilny umożliwia podobną działalność, jak można wyczytać w wątku na goldenline.
green7 pisze:Twój pomysł sprowadza się do tego, że (odnosząc do PAMM):
- osoba "usługodawca" znajdująca się PL (o takim przypadku mówimy) zarządza kasą
Wg mojej oceny zarządza swoją kasą. Reszta to działanie brokera, bez którego nic nie było by możliwe. W wyniku działania brokera transakcje tradera mają odzwierciedlenie na kapitale klienta. Podobnie jak np. w wypadku oferowania sygnałów, robotów i całej masy innych wynalazków.
green7 pisze:- inna osoba "usługobiorca" znajdującą przykładowo - również w PL korzysta z tej usługi wpłacając środki
Przedmiot usługi czyli kapitał jak widzisz wędruje za granicę. Jak niby miałbym nim zarządzać w Polsce skoro go tu nie ma? ;)
green7 pisze:- miejscem świadczenia tej "usługi" jest np. Nowa Zelandia (Alpari NZ). Gdzie obie z tych osób nigdy nawet nie były ....
No fakt, szkoda bo to bardzo ładny kraj jest ;) No cóż, skoro wszyscy starają się argumentować swoje stanowisko przykładami z innych dziedzin, to teraz moja kolej:

1) Wykupuję sobie serwer za granicą ale jakiś kolega z mojego kraju włamuje mi się i kradnie dane. Ani ja ani on nigdy nie byliśmy w kraju gdzie stoi serwer. W którym kraju idę na policję i w którym będzie toczyć się sprawa?

2) Wykupuję zagraniczną wycieczkę w lokalnym biurze podróży. Przepisy którego kraju regulują konkretne aspekty takiej usługi?

3) Jako obywatel zagraniczny zakładam sobie konto w polskim banku. Podatki płacę w miejscu zamieszkania, obowiązuje mnie podatek Belki czy nie?

Przykłady można by mnożyć w nieskończoność. Dlatego prosiłem, że byśmy sobie odpuścili bo w żadnym stopniu nie dotyczą one dyskutowanej sprawy, ponieważ to zupełnie inne przepisy czy ustawy. Jeśli ktoś ma jakieś konkretne przykłady dotyczące tematu, czy to konkretne orzeczenia, czy przepisy regulujące zarządzania kapitałem przez prywatne osoby fizyczne, zapraszam do umieszczania w wątku. Ale bardzo bardzo proszę oszczędźmy sobie przywoływania ustawy o VAT, kodeksu karnego czy regulacji CFTC.
Obrazek
Unfortunately, more to come

Awatar użytkownika
NiceFox
Pasjonat
Pasjonat

green7 pisze:
Super. To powiedz mi mistrzu pisania pokrętnie jak chcesz przetrasferować zyski tej osoby prawnej na swoje konto w PL. Pisałem o tym wcześniej pewnie nie zauważyłeś co ?
Zielony twoja bajka się rozrosła to rozmiarów wieloryba, a w niej szwarc, mydło, powidło. A czytelnik chce krótko i na temat żeby wyciągnąć wnioski.
Temat legalności PAMM jest tematem prawnym. Nie toleruje twojej indolencji, braku znajomości elementów prawa, mieszania prawa rzeczowego z karnym i prawem podatkowym, nie mówiąc już o myleniu podatku z odsetkami. (znaczenie ma przecinek lub jego brak nie mówiąc już o błędnie użytym terminie)
Opinie prawne z odrębnych ośrodków prawnych czasami się wykluczają, bardzo często organy podatkowe wydają sprzeczne opinie prawne. W razie sporu Sądy pomagają rozstrzygnąć która strona ma rację.
Jeżeli chcesz coś wnieść do tezy o legalności PAMM podaj podstawy prawne.

(zakres nie związany z tezą , podstawowe elementy prawa na priv)

ODPOWIEDZ