NiceFox pisze:green7 napisał:
Gdyby Twoje rozumowanie było słuszne nie byłoby konieczności płacenia odsetek od kont bankowych ulokowanych za granicą, jak i od zysków z fx (jeśli broker miałby siedzibę w kraju gdzie takowego podatku brak).
Gdyby Twoja indolencja była mniejsza to byś zauważył zupełnie inne twierdzenie. ( nie myl odsetek z podatkiem, bo wychodzi groch z kapustą)
Super. Rozumiem, że z braku sensownych argumentów pozostało Ci jedynie:
- sięganie do argumentów at persona (moja indolencja)
- czepianie się słówek (napisałem odsetki: skrót myślowy wiadomo, że chodzi o podatek od odsetek).
Jak chcesz sprowadzać dyskusję do takiego poziomu to proszę bardzo. Ale nie ze mną.
Ciekawe też za każdym razem gdy chodzi o konkrety piszesz coś w stylu "poczytaj wcześniejsze posty", "rusz głową", "byś zauważył inne twierdzenie", "napisz na prv".
A nigdzie jakoś nie napisałeś JASNO w 2 zdaniach jakie są wg. Ciebie te konkrety.
Zadałem Ci wcześniej już ze 3 razy pewne 2 pytania. Może byś skupił się na wymyśleniu odpowiedzi na nie ?
NiceFox pisze:Firma w Delaware nie jest fizykiem, a osobą prawną i nie jest rezydentem RP!
Super. To powiedz mi mistrzu pisania pokrętnie jak chcesz przetrasferować zyski tej osoby prawnej na swoje konto w PL. Pisałem o tym wcześniej pewnie nie zauważyłeś co ?
matka pisze:Green zapytam jeszcze raz. Jaki związek z ustawą o podatkach dochodowych od osób fizycznych ma ustawa regulująca zarządzanie kapitałem przez osoby fizyczne (o ile taka w ogóle istnieje)? Adekwatnie do Twojego porównania można podać wiele innych przeciwnych z jeszcze bardziej odległych dziedzin.
Matka: chyba już prościej tego nie potrafię opisać - zobacz na mój poprzedni post.
NiceForex twierdzi, że zarządzając czyjąś kasą przez PAMM nie podlegamy prawu polskiemu bo broker jest za granicą.
Ja mówię, że to BZDURA. Jako przykład podaję podatki od fx.
Czy założenie konta u brokera poza PL wyłącza nas z poza polskiego prawa a co za tym idzie zwalnia z płacenia podatków ? NIE.
Choć oczywiście NiceForex twierdzi co innego:
NiceFox pisze:Osoba fizyczna będąca rezydentem RP i przebywająca na terytorium RP korzystająca z PAMM u brokera wykonującego działalność poza terytorium RP (mającego depozyty,biuro, siedzibę) nie podlega pod ustawę karną RP.
Tak więc według powyższego można sobie założyć konto u brokera poza RP i olewać podatki.
Szkoda tylko, że podstawą prawną do tego jest tylko NiceForex.
Ciekawe też, że np. żaden z banków jeszcze nie wpadł na ten niewątpliwie GENIALNY pomysł obejścia prawa i nie udostępnił takich usług (lokat, funduszy itp) tylko kombinują z jakimiś lokatami dziennymi. Musi być oni tam nie czytają nawigatora ....
matka pisze:Właśnie chodzi o to, że nie ma nigdzie zdefiniowane co to tak naprawdę znaczy. A możliwości mamy wiele. Mogę np. tą usługę zautomatyzować i automat wysłać za granicę. Gdzie w takim wypadku będzie wykonywana taka usługa? Ze świecą szukać odpowiednich przepisów.
Matka: kombinujesz jak koń pod górę - typowo po polsku
Twój pomysł sprowadza się do tego, że (odnosząc do PAMM):
- osoba "usługodawca" znajdująca się PL (o takim przypadku mówimy) zarządza kasą
- inna osoba "usługobiorca" znajdującą przykładowo - również w PL korzysta z tej usługi wpłacając środki
- miejscem świadczenia tej "usługi" jest np. Nowa Zelandia (Alpari NZ). Gdzie obie z tych osób nigdy nawet nie były ....
Naprawdę nie czujesz, że jest to absurdalne ?

Pomijając już fakt nazywania tego "usługą" ...(co chyba nie jest zbyt dobrym pomysłem).
Odpowiednie przepisy zapewne znajdziesz jak poszukasz. Np. ustawa o VAT określa co jest miejscem świadczenia usługi - sądzę, że są również podobne zapisy/interpretacje odnośnie rynków kapitałowych.