Pie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Supply / Demand

Korzystam
138
64%
Nie korzystam
79
36%

Liczba głosów: 217

raf1124
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: raf1124 »

Dobry Jezu pisze:
pierwszy przegrany - wystopowali mnie w tym shorcie co do pipsa i potem polecieli w moją stronę.

dodaj do stop lossa spread oraz od 2 do 10 pipsów w zależności od wielkości stopa, powinno pomóc

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

paweldobkowski pisze:Z okazji mojego 30 postu na tym forum znowu się dzisiaj upiję (też trochę dlatego, że mamy łikend). Chciałem podziękować z tej okazji Adamowi za zaproszenie mnie tutaj i wszystkim, którzy grają i piszą tutaj day-in, day-out i nie wymagają ode mnie wklejania statementów, wysyłania zdjęć z wycieczek albo skanów dowodu osobistego. Tak długo jak będzie tutaj ktoś pisał ja też postaram się tutaj być.

Widać kilka nowych osób, które podobne mają podejście co Paweł - super. gutek z kolei wyrasta na guru s/d z czego się bardzo cieszę :) Wybaczcie, że tak mało się odzywałem ale coraz rzadziej przesiaduję przed monitorem ale jak tylko coś ciekawego znajdę to zarzucę, a póki co miłego weekendu wszystkim! To był owocny tydzień.
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: paweldobkowski »

Musiałem to wziąć

Obrazek

BYĆ MOŻE jestem uzależniony.

Awatar użytkownika
Cancer0s
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Cancer0s »

paweldobkowski pisze:Musiałem to wziąć
Że tak zapytam ;) Mógłbyś dokładniej opisać ten trejd xD :P

i dlaczego tam wszedłeś ;)
Zapraszam na moją nową stronę -> klik w "WWW". Codzienne analizy i komentarze.

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Cancer0s pisze:
paweldobkowski pisze:Musiałem to wziąć
Że tak zapytam ;) Mógłbyś dokładniej opisać ten trejd xD :P

i dlaczego tam wszedłeś ;)
Cześć mistrzu!

Zasady są ciągle te same dlatego nie chciało mi się tego opisywać.

Jest reakcja na Twój poziom.
Jest ciało w Twoją stronę.
Jest WICK w przeciwną stronę.

Nie jestem w domu więc nie mam jak opisać Ci tego dokładniej. Generalnie chodzi o to co napisałem wyżej. Raz się uda a raz nie.

Awatar użytkownika
Dobry Jezu
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Dobry Jezu »

Fajny trade Paweł. Z cyklu over and over again :)

Dzięki za odpowiedź na moje pytania. Masz umiejętność przekazywania wiedzy. Generalnie cudów nie ma. Tak jak pisałeś - raz wyjdzie raz nie. Kwestia żeby wychodziło trochę częściej. Nie pytałem Cię jeszcze o MM. Masz chyba to jakoś fajnie poukładane skoro przy RR 1:1 ten biznes dalej Ci się opłaca. Zwiększanie pozycji po wygranej? Coś w stylu piramidy? Czyli w pewnym momencie gra za pieniądze kasyna?

Co do spraw technicznych to czy mógłbyś powiedzieć jeszcze parę słów w kwestii breakoutu? Czyli to czego szukamy, to co pokazuje nam, że "aha-to tutaj chłopaki trzymają kasę". Chodzi mi o to, czy za breakout uważasz nawet wybicie jednej świeczki ponad HH/LL poprzedniej świeczki czy może bardziej szukasz breakotów z leveli (czyli na przykład ostatni swing). Czy może po prostu bierzesz oba rodzaje - kwestia tego czy Ci się on spodoba i przekona Cię do grania?
Pytam bo bardzo fajnie jest sobie na przykład popatrzeć na wykres po kątem tylko samego przebicia leveli i potem powrotu ceny w okolice tego przebitego poziomu. Często to jest poezja i chodzi co do pipsa. Najfajniej wygląda na H1. Ale... na przykład na M5 widziałem, że grasz często breakoty nie poziomów ale świeczek - dokładnie tak jak na ostatnim Twoim screenie. Dlatego pytam jak to jest z tymi breakotami. Bo to chyba najważniejsza rzecz. Reszta jest tylko szukaniem najlepszej ceny po, której chcemy wchodzić i w zasadzie wszystko jasne. Raz się uda, a raz nie ;)

No, a najbardziej mi się spodobał Twój komentarz dotyczący skalpowania.
Trafiłeś w sedno. Właśnie o to chodzi, że ja też gram long termy (akurat inna metodą). Ale zawsze mnie ciągnęło w stronę skalpowania i fajnie jest mieć 2 metody opanowane. Jednakowoż mało jest dni, kiedy mogę siedzieć na Londynie i skalpować a po za tym psychicznie obciąża straszliwie, dlatego też ostatnio myślałem nad tym, żeby tą metodą spróbować grać long terma na zasadzie set and forget. Z tym, że z tego co pisałeś, że powyżej H1 nie ma sensu się bawić ze względu na to, że każda strefa czasowa inaczej widzi świeczki. Fajnie jest na H4, na daily. Ale czy można grać long terma na H1?
Pytanie zatem brzmi bezczelnie: W jaki sposób grać tą metodą long terma ?

Awatar użytkownika
gutek04
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: gutek04 »

Vanguard pisze:
paweldobkowski pisze:paradoks polega na tym, że ta iluzja nadal może zarabiać
ja nie gram na fibo typu 786 .685 .818 etc

wazne sa zniesienia 1/2 1/3 (38.2) bo to dziala nawet na chlopski rozum :
1/3 - TARGUJEM SIE I CENE OBNIZYLI TO TERA KUPUJEM !
1/2- O SPADLO O POLOWE TO TERA SIE RUSZY W GORE ! KUPUJTA !

powiedz mi jak selekcjonujesz supres
co powoduje ze taki a nie inny jest el importante
paweldobkowski pisze:Wrzucaj wykresy Vanguard, chętnie popatrze i pokomentuję
wrzucma tutaj http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 199#328199

po wyslaniu sms o tresci ZARABIAM na nr 7866 pokaza ci sie ukryte zalaczniki 8)
Zainspirowałes mnie... :D

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Witam wszystkich na rozpoczęciu nowego tygodnia i z góry życzę rozniesienia rynków.

Piszę w nocy po otwarciu rynku bo jestem dość podekscytowany i chcę się z Wami tym podzielić. Moją transakcją, którą zamknąłem przed chwilą. Trochę przedwcześnie, ale nie mogłem się już doczekać. To może screen

Obrazek

Te same zasady co tradując M5. Stop Loss wynosił 40p (pod wickiem) a Take Profit był troszkę wyżej niż zamknąłem, ale przy RR 10:1 nie będę męczył tych dodatkowych paru pipsów. Poza tym to tylko test. Grałem 10 centów od pipsa więc uczciwie zarobiłem $40 :wink:

Tak wyobrażam sobie rozwój mojej gry. Oczywiście teraz mimo tego, że pozycja była śmiesznie mała mocno się stresowałem - liczę, że udałoby się to opanować. Oczywiście dodawałbym w trakcie gdyby to była już moja normalna gra w taki sposób żeby średnie z dodawania lądowały pod punktami wsparcia przy okazji mnożąc zyski.

Jestem oficjalnie podekscytowany!

Awatar użytkownika
Cancer0s
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Cancer0s »

paweldobkowski pisze:Zasady są ciągle te same dlatego nie chciało mi się tego opisywać.

Ogólnie muszę powiedzieć, że nic w tym trejdzie nie widzę...to chyba w tym wypadku działa konkretnie na zasadzie raz się uda a raz nie :) Poziom nawet jak był silny to reakcja była słaba. Ale to moja opinia, może czasem warto jak ktoś nie będzie mówił tylko, że jest pięknie ;)
Zapraszam na moją nową stronę -> klik w "WWW". Codzienne analizy i komentarze.

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Cancer0s pisze:
paweldobkowski pisze:Zasady są ciągle te same dlatego nie chciało mi się tego opisywać.

Ogólnie muszę powiedzieć, że nic w tym trejdzie nie widzę...to chyba w tym wypadku działa konkretnie na zasadzie raz się uda a raz nie :) Poziom nawet jak był silny to reakcja była słaba. Ale to moja opinia, może czasem warto jak ktoś nie będzie mówił tylko, że jest pięknie ;)
Pewnie. Cieszę się jak ktoś krytykuje i kwestionuje - to jedyna słuszna droga.

Owszem, reakcja była słaba bo to była już noc przed łikendem. W związku z czym JAK NA NOC to była dość mocna reakcja. Ponadto uważam, że każda nawet najlepsza analiza techniczna łączona z fundamentalną i z wróżeniem z fusów "raz się uda a raz nie".

Tutaj nałożyło się dużo rzeczy. Grałem LONG TERM w te samą stronę więc byłem troszkę stronniczy. Ciężko mi teraz powiedzieć co dokładnie myślałem.

Generalnie cena nie zamknęła się na mojej linii i została wyparta w moją stronę a ja wierzę w to co jest prawdą aż do momentu kiedy nią już nie jest :wink:

ODPOWIEDZ