Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
drapichrust
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: drapichrust »

Mam jeszcze jedno pytanie: w jaki sposób obliczany jest "margin" ?
chodzi Ci o free margin? czy poziom stop-out brokera?
"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona."
- Albert Einstein

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Pewnie chodzi mu o margin-margin ;). Czyli ilość zamrożonego depozytu na poczet otwartej pozycji. Prosta sparwa.
Zawierasz transakcję na 1.0 lota na EUR/USD, masz dźwignię 1:100 i rachunek w euro.
1.0 lota = 100 000 EUR (walutą bazową w tej parze jest euro). Dzielisz przez dźwignię i zostaje 1 000 EUR = tyle wynosi margin.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
thefirm99
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: thefirm99 »

Panowie pare pyta od osoby zielonej jeżeli chodzi o Forex - natomiast w miarę kumatej jeżeli chodzi o fizyczne inwestowanie w waluty w kantorach.

1. Słyszałem opinie ze na Forexie mozna stracic caly depozyt - jakim cudem? W kantorze inwestujac w podstawowe waluty świata nie da się stracić całego depozytu, myślę że w ogole nie da sie stracić nawet 10% - chyba że jesteś ograniczony czasowo, wkładasz sporą sumę i za np pół roku potrzebujesz tych pieniędzy - i przez te pół roku są spadki. Najdłużej czekałem 7-8miesięcy, średnie deale co 3-5tygodnie.

2. Jak dla mnie najwieksza zaleta w porownaniu do kantorow jest to ze mozna na Forexie bezposrednie EUR na DOL zamienic. W kantorze musze najpierw EUR na PLN, nastepnie za PLN kupic DOL. Co do spreadów w moim miescie kantory oferują minimalne 1-2gr, kursy niewiele słabsze niż na Forexie. Wyszło badziej pytanie niż twierdzenie, no ale ;)

3. Czy mogę wpłacić na Forexa np 20 000 euro - złapać na dołku dolara i za np pół roku zalogować się, sprzedać dolary na górce i z 20k euro zrobić np 25k euro po czym pieniazki wyplacic? Chodzi mi o to czy transakcje nie sa ograniczone czasowo? Czy nie musze placic jakichs prowizji - nie interesuja mnie ekspresowe deale i zyski rzedu <2%.

Pozdrawiam i dzięki za odpis, a tymczasem zabieram sie do czytania publikacji o Forexie.

Awatar użytkownika
candleelephants2
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: candleelephants2 »

1. Poczytaj o dźwigni finansowej.
2. niewiele? W kantorach masz 5 cyfrowe kwotowanie po przecinku?
3. Jasne, jak potrafisz :). Jedynie opłacał będziesz SWAP za przetrzymywanie pozycji.
gdzieś jest to drzewo.

Awatar użytkownika
thefirm99
Uczestnik
Uczestnik

Re 3 - tak myślałem że jakiś haczyk jest :) Ja praktycznie nigdy nie sprzedaje walut w ciagu kilku najblizszych dni, przewaznie są to tygodnie i zyski są większe oraz pewniejsze.

I chcialbym jeszcze zapytać o konkrety ile kosztuje ten SWAP.
Kupuje 02.07.2011 r. za 20 000euro np 29 000 dolarów.
Sprzedaję 02.11.2011r. 29 000 dolarów i otrzymuje 23 500euro.

Ile takie przetrzymanie bedzie mnie kosztowalo?

Dzieki za odpis,
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
candleelephants2
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: candleelephants2 »

Generalnie to zależy - od pary walutowej, od brokera, od okresu. Nie jestem specjalistą w przetrzymywaniu pozycji na dłużej. Ale z reguły nie są to jakieś straszne koszta. Najlepiej otwórz sobie konto demo i potestuj na wybranej parze przez wybrany okres.
gdzieś jest to drzewo.

Awatar użytkownika
thefirm99
Uczestnik
Uczestnik

Napisałem pare walutową, napisałem okres 4miesięcy - co do brokera jakiś popularny, czy jest ktoś w stanie dać mi konkretną odpowiedź?

Z góry dziękuje.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

thefirm99 pisze:co do brokera jakiś popularny, czy jest ktoś w stanie dać mi konkretną odpowiedź?
U każdego będą inne stawki swapu. Wejdź na stronę danego brokera, który Cię interesuje. Będzie tam specyfikacja instrumentów finansowych, stawki swap. Uwzględniasz wolumen oraz okres otwarcia pozycji i wyjdzie Ci przybliżona teoretyczna opłata (lub dodatkowy zysk).
*teoretyczna ponieważ w przyszłości w każdej chwili stawka swap może ulec zmianie.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
seb23mj
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: seb23mj »

mam pytanie odnośni trójkąta zwyżkującego
po pierwsze cz dobrze go wyznaczyłem??
druga sprawa sugeruje on że cena pójdzie up(jaki stop lose powinienem zastosować
1. pierwsza opcja czy mam stosować się do MM i ustawić z założenia 1,5-2%
2. czy powinienem to jakoś wyliczyć (procentowo-możliwe obsunięcia) i jeżeli wtedy to wyliczenie pasowałoby mi do mm wejść w trade
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"ponosiłem porażkę za porażką-to dlatego odniosłem sukces" Michael Jordan

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

seb23mj pisze:1. pierwsza opcja czy mam stosować się do MM i ustawić z założenia 1,5-2%
To zależy od Twojej skłonności do ryzyka, nie od książkowych stereotypów.
seb23mj pisze:2. czy powinienem to jakoś wyliczyć (procentowo-możliwe obsunięcia) i jeżeli wtedy to wyliczenie pasowałoby mi do mm wejść w trade
Jeśli widzisz szansę na dobry trejd, a Twoje MM nie pozwala na trzymanie się planu to na logikę nie powinieneś w niego wchodzić.
seb23mj pisze:po pierwsze cz dobrze go wyznaczyłem??
Hm... Od biedy może być ;). Ja kreślę po cieniach świec.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ