Nie ma żadnej sprzeczności tylko przeczytaj cały ten rozdział tam wszystko jest. Potem wrzuc sobie w google wyroki w takich sprawach (orzecznictwo) i wtedy masz całość.matka pisze:Może uporządkujmy w takim razie. Rozmawiamy o kontach PAMM założonych u zagranicznych brokerów, którzy podlegają zagranicznym przepisom i zgodnie z nimi mogą takie konta zakładać? To teraz chyba pozostaje rozstrzygnąć:green7 pisze:Matka - działalności za granicą może na razie w to nie mieszajmy. Tutaj mówiliśmy o zarządzaniu czyjąś kasą w świetle prawa polskiego.
1) Czy kapitałem inwestorów zarządza broker czy trader? Moim zdaniem broker, bo to on zawiera transakcje na kontach inwestorów. Równie dobrze mógłby zawierać je zgodnie z sygnałami ze strony www polskiego tradera. Wystarczy, że trader zamieści klauzulę, że "...mają charakter informacyjny i nie są [...] w rozumieniu przepisów..." i już nie łamie prawa?
2) Gdzie działalność (zarządzanie) faktycznie się odbywa? Co jeśli odbywa się z komputera znajdującego się poza granicami? Co jeśli zarządzanie odbywa się automatycznie bez udziału tradera, czyli de facto nie trader zarządza lecz komputer?
W Polsce jest przynajmniej kilka firm gdzie pracują traderzy bez żadnej licencji. Zarządzają nie swoim kapitałem i nikt nikomu jeszcze nie postawił żadnych zarzutów. Firmy te ogłaszają się w internecie, nie robią tajemnicy ze swojego modelu działania.
prawnik pisze:Art. 111. § 1. Warunkiem odpowiedzialności za czyn popełniony za granicą jest uznanie takiego czynu za przestępstwo również przez ustawę obowiązującą w miejscu jego popełnienia.Chyba mamy tu sprzeczność?prawnik pisze:sutenerstwo jest jak na razie w Polsce karalne i mielismy już wiele przypadków skutecznego ukarania i skazania osób, które takich czynów dopuściły się za granica w ramach tzw. bezkarności (Holandia, Nie cy)
Jak dla mnie najistotniejsze w całej tej dyspucie jest to czy zamierzacie płacić podatki w Polsce, czy nie. Przepisy o doradztwie pewnie sa do przeskoczenia. A Podatki to juz wielki problem. zawsze znajdzie sie ktos chetny, kto was podsypie do skarbówki i wtedy macie solidny problem. A to sasiad, była dziewczyna, była zona, ktoś z rodziny komu nie chcecie pomóc.