Pie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Supply / Demand

Korzystam
138
64%
Nie korzystam
79
36%

Liczba głosów: 217

Awatar użytkownika
quapi
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: quapi »

paweldobkowski pisze: Na przyszłość będę oznaczał lepiej moje wykresy tylko muszę się rozgrzać w postowaniu tutaj na forum. Jeżeli macie jakiekolwiek pytania na temat tego jak gram, wykresu albo tego jak się żyję na wsi walcie śmiało. Bardzo chętnie odpowiem.

EDIT: Edytowałem ten post 7 razy. TAK SIEDEM RAZY. Nie znam Was a już tyle dla Was robię. Jestem wspaniałym człowiekiem.
Cześć

Świetnie, że wpadłeś :) pisz jak najczęściej, gdy znajdziesz czas. Pamiętam Cię zdaje się z forum kreslika z wątków ZL (dziennik niezapomnianego rodaka "please, help me" lukx-a oraz zdaje się, ze wątki MO)

Jakbyś mógł - zaznaczaj też wyjścia, jeśli Ci to nie robi większej różnicy

pozdro

q.
The irresistible force met the immovable object

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: paweldobkowski »

Chociaż miałem już dzisiaj nie grać. Ten trade musiałem wziąć.

Obrazek

Long z zielonej linii. Można to tłumaczyć na parę sposobów. Mówię to żebyście pozostali otwarci na inne możliwości niż ta za którą dali byście sobie uciąć rękę.

Ja wierzę, że momentum (czyt. ruch dynamiczniejszy niż jego "kontekst") jest oznaką "powstawania profitu". Wierzę, że pullback zeruje ten profit tworząc płynność przez wychodzących traderów po czym ruch może kontynuować. Na wykresie skupiam się na wypatrywaniu miejsc gdzie może być "trzymany profit". Skalpuję to z M5 i M1 ZAWSZE BIORĄC POD UWAGĘ gdzie jestem na "większym obrazie"

Drugą możliwością (jak sądzę) byłaby wersja o powstaniu strefy popytu na tej małej konsolidacji. Czyli to jak gra Adam. Nie wiem czy się właśnie nie ośmieszam, ale liczę na to, że najwyżej Adam mnie poprawi :wink:

Można też spojrzeć na to tak, że cena odbiła się od tej linii w dół po czym ją przebiła i według zasady Price Action OPÓR stał się WSPARCIEM.

Każda z tych teorii ma sens i w jakiś sposób porządkuje racjonalnie to co tworzy wykres. Ostatecznie jednak nie będzie istotne to ile będziemy w stanie na ten temat powiedzieć bo to jest tylko LINIA (STREFA). Czasem przeczucie jest istotniejsze niż kolorowa linia.

EDIT: Wyjście było w okolicach poprzedzającego ekstremum z M1. Nie miałem jaj żeby trzymać aż do samej góry.

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

MaxRipper pisze:
paweldobkowski pisze:A myślisz, że jaką rolę grają emocję w tradingu? To ignoracja myśleć, że demo i real to to samo.
Ignorancja ignorancją ale jest takie cudowne stwierdzenie "chronić kapitał" - wiesz... mogę dalej tracić kasę na real ale logicznie rzecz biorąc w końcu może dojść do sytuacji, w które będę musiał zrezygnować z FX z uwagi na brak kasy. Z dwojga złego jeśli nie idzie na demo i na real to lepiej tracić na demo. Postawą jest chyba zaliczyć z 3 m-ce nieprzerwanych zysków na demo aby w ogóle myśleć o realu (mikrokoncie) - ja popełniłem sporo błędów zw. ze zbyt wczesnym przejściem na real i nie zamierzam w nieskończoność tychże błędów powtarzać. Oczywiście każdy ma w tej materii inne doświadczenia.
W żadnym wypadku nie proponowałem grać na kwoty, które mogłyby zmusić Cię do przerwania gry na FX. Mówię tutaj o najmniejszych możliwych pozycjach. To zawsze prawdzie pieniądze i nie jest to bez znaczenia dla Twojej psychiki.

Jeszcze raz. Mi pomogło - zrobisz jak uważasz. Powodzenia na ktorejkolwiek z dróg :wink:
Cześć

Świetnie, że wpadłeś pisz jak najczęściej, gdy znajdziesz czas. Pamiętam Cię zdaje się z forum kreslika z wątków ZL (dziennik niezapomnianego rodaka "please, help me" lukx-a oraz zdaje się, ze wątki MO)

Jakbyś mógł - zaznaczaj też wyjścia, jeśli Ci to nie robi większej różnicy

pozdro

q.
O dzięki, to miłe :)

Tam mało pisałem bo lubię dużo i dokładnie mówić a bariera językowa sprawiała, że się pociłem przed komputerem :wink:

Tutaj będę za to dużo pisał bo lubię DUŻE RZECZY

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Wszyscy pewnie myślą sobie teraz. Dlaczego EU tak zapierdala pod górę?

Dlatego, że o 15:00 były istotne wiadomości? Owszem, pewnie też. Wiadomości jednak nie robią nic więcej niż przyspieszanie tego co i tak ma się zdarzyć tak więc:

DAILY:

Obrazek

1 - Cena wyraźnie nie dała rady się zamknąć pod tym poziomem. Linia nie jest w żadnym specjalnym miejscu. Po prostu ja tak to widzę.

2 - Wczoraj cena zliczyła FAILED LOW na daily po czym wystrzeliła odkrywając się jako momentum.

3 - Pullback do 50% momentum czyli MightyZone czyli po prostu pattern, który działa

M15:

Obrazek

1 - Aż się łza w oku kręci. Tutaj również 3 teorię:

1.1 - OPÓR stał się WSPARCIEM
1.2 - Mój faworyt czyli - banda cepów gra na breakout i jak ma wystarczająco duży zysk przestawia SL na BE. Dając nam dobrą cene do wejścia.
1.3 - Na poprzedniej konsolidacji powstawała strefa popytu (ja nadal nie wiem czy dobrze rozumiem jak gra Adam)

2 - Momentum po prostu. Czyli ładnie tworzący się zysk, który zarabiający chętnie nam oddadzą + Wierze, że momentum na rynku pokazuje prawdziwy kierunek NON momentum tworzy korekty.

3 - To samo co wcześniej w wersji mini. Cena nie dała rady 5 razy zamknąć się powyżej po czym kiedy dała radę OPÓR stał się WSPARCIEM.

Opis może brzmieć okropnie skomplikowanie, ale w rzeczywistości wymaga spojrzenia w 3-4 TF'y i 30 sekund analizy.

Dlaczego ja tak dużo piszę?
Ostatnio zmieniony 28 cze 2011, 16:58 przez paweldobkowski, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
stanmike
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: stanmike »

Obrazek

tymczasem zbliżamy się do pierwszego S na H4 początek to 4401, drugi jest tuż nad nim 4443, osobiście wolałbym ten drugi - czyli sprzedać drożeć. Może dojdzie, chociaż już trochę późno.

Zapłaciłem frycowe na Supply na H1, 2x dostałem w dupę grając S, ale cóż nauka kosztuje,

Już sobie wpisałem, aby nie grać głęboko wizytowanych poziomów :lol:

Awatar użytkownika
quapi
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: quapi »

paweldobkowski pisze: 2 - Wczoraj cena zliczyła FAILED LOW na daily po czym wystrzeliła odkrywając się jako momentum.
nie bardzo rozumiem, co to w tym wypadku jest failed low? Low było poniżej poprzednich dołków i to nawet 6 czy 7. Dlaczego failed? nie spotkałem się z takim określeniem dotąd.
paweldobkowski pisze: M15:

1.2 - Mój faworyt czyli - banda cepów gra na breakout i jak ma wystarczająco duży zysk przestawia SL na BE. Dając nam dobrą cene do wejścia.
1.3 - Na poprzedniej konsolidacji powstawała strefa popytu (ja nadal nie wiem czy dobrze rozumiem jak gra Adam)
1.4 wg market profile na 1.4335-40 był POC -miejsce nagromadzenia duzej ilości wolumenu na edku, wg teorii MP takie miejsca działają jak S/R
The irresistible force met the immovable object

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

paweldobkowski pisze:ja nadal nie wiem czy dobrze rozumiem jak gra Adam
Dobrze rozumiesz i dobrze o tym wiesz ;) Dokładnie opisałeś to we wcześniejszym poście.
paweldobkowski pisze:Można to tłumaczyć na parę sposobów. Mówię to żebyście pozostali otwarci na inne możliwości niż ta za którą dali byście sobie uciąć rękę.

Ja wierzę, że momentum (czyt. ruch dynamiczniejszy niż jego "kontekst") jest oznaką "powstawania profitu". Wierzę, że pullback zeruje ten profit tworząc płynność przez wychodzących traderów po czym ruch może kontynuować. Na wykresie skupiam się na wypatrywaniu miejsc gdzie może być "trzymany profit".

Drugą możliwością (jak sądzę) byłaby wersja o powstaniu strefy popytu na tej małej konsolidacji.

Można też spojrzeć na to tak, że cena odbiła się od tej linii w dół po czym ją przebiła i według zasady Price Action OPÓR stał się WSPARCIEM.
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK

Awatar użytkownika
sgorn
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sgorn »

quapi pisze:
nie bardzo rozumiem, co to w tym wypadku jest failed low?
cena nie zamknela sie ponizej minimum stad failed low, i stad dlugie wicki, co swiadczy o uporze kupujących .
Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

quapi pisze:
paweldobkowski pisze: 2 - Wczoraj cena zliczyła FAILED LOW na daily po czym wystrzeliła odkrywając się jako momentum.
nie bardzo rozumiem, co to w tym wypadku jest failed low? Low było poniżej poprzednich dołków i to nawet 6 czy 7. Dlaczego failed? nie spotkałem się z takim określeniem dotąd.
paweldobkowski pisze: M15:

1.4 wg market profile na 1.4335-40 był POC -miejsce nagromadzenia duzej ilości wolumenu na edku, wg teorii MP takie miejsca działają jak S/R
Mówimy tak w sytuacji w której poprzedni swing zostaje zWICK'owany a cena dokonuje szczerej próby zamknięcia się powyżej tego swingu.

Co do MP to nigdy się tym nie interesowałem, ale wierzę, że masz rację z tą analizą. To tylko kolejna koncepcja porządkująca rzeczywistość. To trochę jak mnogość religii :wink:

Bart-ek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Bart-ek »

Sorki,że wam przerywam,ale dawno mnie tu nie było ,więc postanowiłem coś wrzucic.

Poziom z H4, wejście m5 po pinbarze.
Wg. mnie poziom był taki średni,ponadto był już raz użyty.

Obrazek

Wzięte 30 pipsów.

ODPOWIEDZ