Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
freshman89
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: freshman89 »

dzieki, a mam jeszcze pytanie teoretyczne odnosnie tych srednich, zainteresowalem sie nimi bo 144 i 337 sa w PA stosowane na H1 czyli moim glownym TF. Ale Okres 144 obejmuje jaks zakres czasu, swiec czy czego? i dluzszy okres tym na wiekszm tf jest istotny? 144 na m30 ma jakies znaczenie czy jest bezuzyteczne?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

freshman89 pisze:Ale Okres 144 obejmuje jaks zakres czasu, swiec czy czego?
Okres 144 obejmuje, jak nazwa wskazuje, 144 ostatnie okresy ;). Można też powiedzieć, że ostatnie 144 świece - na jedno wychodzi. Czyli w zależności jaki TF masz ustawiony tyle świec/czasu będzie uwzględnione.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Ahmed
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Ahmed »

Witam,czy można w jakiś sposób robić pisać na wykresie? Używam do tej pory funkcji etykiety ale tam jest ograniczona ilosc znaków.

Dzięki
Cenka opada

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Ahmed pisze:Witam,czy można w jakiś sposób robić pisać na wykresie? Używam do tej pory funkcji etykiety ale tam jest ograniczona ilosc znaków.

Dzięki
Był gdzieś jakiś wskaźnik gdzie można było zostawiać sobie "notki" na wykresie. Poszukaj pod "notes indicator mt4" itp.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Misfic
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Misfic »

Czy jeśli otworze konto np. w dolarach to mogę grać tylko na parach związanych z dolarem? Czy też jeśli otworzę sobie konto w złotówkach to mogę grać na każdej parze? I jeśli tak można, to czy by były kosztowne operacje?

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Misfic pisze:Czy jeśli otworze konto np. w dolarach to mogę grać tylko na parach związanych z dolarem? Czy też jeśli otworzę sobie konto w złotówkach to mogę grać na każdej parze? I jeśli tak można, to czy by były kosztowne operacje?
Nie ma takich ograniczeń. Przewalutowanie następuje automatycznie dzięki temu możesz grac na wszystkich parach dostępnych u brokera niezależnie od waluty depozytu.

Awatar użytkownika
Rocendroll
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Rocendroll »

Zaraz mnie coś trafi z tymi pipsami :evil: , wytłumaczcie mi to proszę łopatologicznie bo nie mogę tego pojąć.

1)mamy dwa możliwe rodzaje czyli pary z jenem i bez, jeżeli para jest baz japońskiego waluty to wtedy, 4 cyfra po przecinku odpowiada 1 pipsowi, w jenach 2 cyfra po przecinku , tak? :wink:

Tak przy okazji to dlaczego to jest tak że jeny mają właśnie inny układ?

Kolejna rzecz tow wyliczanie, rachunek może być albo pełny czyli 1:100 to 100,000 waluty bazowej, albo mikro czyli ta dźwignia to 10.000, chyba źle to rozumiem :wink:
Rozumiem że jeśli otwieram longa po 1.52000 a kończe na 1.52222 to zarabiam 22,2 pipsa? I teraz jeśli chce obliczyć ile zarobiłem w PLN to co muszę zrobić?
Obrazek

Awatar użytkownika
freshman89
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: freshman89 »

jak mozna ustawic pivoty w mt4?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

1)mamy dwa możliwe rodzaje czyli pary z jenem i bez, jeżeli para jest baz japońskiego waluty to wtedy, 4 cyfra po przecinku odpowiada 1 pipsowi, w jenach 2 cyfra po przecinku , tak?
Nie zawężaj tego do jenów, bo kiedyś natrafisz na jakąś inną walutę bądź instrument i znów będziesz miał problem.
Pips to najmniejsza możliwa zmiana ceny. UWAGA, małą rozbieżność można spotkać u niektórych brokerów, którzy udostępniają dokładniejsze kwotowania np. EUR/USD 1.12345 lub USD/JPY 12.345 - jak widać przybyła jedna cyfra więcej ale w takim wypadku przyjęło się, że 1 pips to 1.0. Przetraw to sobie na spokojnie bez zbędnego utrudniania ;).
Poczytaj o dźwigni - jest post podwieszony na forum. Sprecyzuję tylko, że 100 000 to jeden lot, a 10 000 to minilot (nie mikro).
Rocendroll pisze:Kolejna rzecz tow wyliczanie, rachunek może być albo pełny czyli 1:100 to 100,000 waluty bazowej, albo mikro czyli ta dźwignia to 10.000, chyba źle to rozumiem
Dokładnie tak. A ile zarobiłeś to już zależy od pary walutowej i wolumenu transakcji. Za mało danych.
Rocendroll pisze:Rozumiem że jeśli otwieram longa po 1.52000 a kończe na 1.52222 to zarabiam 22,2 pipsa? I teraz jeśli chce obliczyć ile zarobiłem w PLN to co muszę zrobić?

Dodano po 30 sekundach:
freshman89 pisze:jak mozna ustawic pivoty w mt4?
Musisz sobie ściągnąć wskaźnik do pivotów - jest tego cała masa w sieci. Do wyboru, do koloru.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Rocendroll
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Rocendroll »

Postanowiłem policzyć w kalkulatorze wybraną transakcje:

http://imageshack.us/photo/my-images/83 ... uuymc.jpg/

a tu u mnie na platformie( to zaznaczone na niebiesko) :
http://imageshack.us/photo/my-images/215/beztytufu.jpg/

teraz mam pytanie, pewnie głupie ale cóż - mianowicie, czemu ja mam w jednym a drugim inny zysk? :?
Obrazek

ODPOWIEDZ