Od zera do bohatera - TARKINA zmagania z niewiedzą

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Nowisz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Nowisz »

W kapitalistycznym modelu gospodarki jaki zdominował współczesny świat najbardziej mierzalną rzeczą jest stan posiadania wyrażony w pieniądzu
Przepraszam że się wtrącam w tak wartościowy wątek ale wypowiedź którą zacytowałem bardzo rzuciła mi się w oczy więc pokuszę się o małe sprostowanie.

Na świecie (nie licząc Chin u azjatyckich tygrysów) już od dobrych kilkudziesięciu lat nie panuje kapitalizm więc prosiłbym o nie publikowaniu podobnych bzdur;)

To tyle jeżeli chodzi o offtopic i proszę tego nie traktować jako atak;)

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TARKIN »

strategia gry:
okolice wejścia :tylko i wyłącznie poziomy S/R rysowane w oparciu o D1 - rzadko doprecyzowane w oparciu o H4

dlaczego tak:
największe pieniądze w postaci zleceń skumulowane sa w okolicach poziomów S/R
pomiędzy poziomami cena jest bardziej wrażliwa na „spekulacyjne akcje” – nikt nie robi stop huntingu na poziomach S/R

Z własnych przemyśleń pogrupowałem sobie poziomy s/r na trzy grupy:
Forexowe
Finansów międzynarodowych
Mieszane (z dwóch powyzszych)

Forexowe to takie poziomy w których skumulowane są zlecenia dużych graczy forexowych – poznac je po wykresie możemy po tym że cena po dojściu do takiego poziomu momentalnie odbija. Po prostu ci którzy pchali cene w tym kierunku zostali wykupieni.

Finasów miedzynarodowych – to poziomy tworzone przez tych którzy używają forexu jako platformy do wymiany jednej waluty w celach inwestycji finansowych w innej walucie.
Przy pewnych poziomach ceny następuje realizacja zysków / ciecie strat i wycofanie się z inwestycji w danej walucie.
Przy takich rodzajach S/R cena nie odbija natychmiastowo tylko wyraźnie traci dynamikę.
Doji lub chwilowa konsola na mniejszych TF jest najlepszym przykładem.
Ponadto przy takich poziomach czest następuje „testowanie” poziomu S/R. Jest on penetrowany z różną głębokością.

Taktyka gry:
Podstawowa to : PKW (przełamanie, korekta, wejście )w wydaniu długoterminowym – czyli zlecenie oczekujące na poziomie przełamanego S/R składam gdy nabrałem przyzwoitej pewności że to co się wydarzyło nie było testem tylko przełamaniem S/R.

PKW w wydaniu krótko terminowym – gdy dany poziom został pokonany na wykresie D1 a na H1 nastąpiła korekta w krótkim czasie po pokonaniu poziomu (max 3/4 godzin) – ustawiam zlecenie oczekujące trochę powyżej maksymalnej ceny jaka została osiągnięta tuż po przełamaniu z wąskim SL za poziomem S/R

Od czasu do czasu gram w konsolidacji – zlecenia oczekujące ustawiane na skrajnych wartościach jakie osiągnęła cena w konsolidacji z nadzieją że konsolidacja nadal będzie trwała.. Nie mam tutaj sztywnych zasad – po prostu ocenia wykres świecowy oraz aktualną sytuacja na rynku i podejmuje decyzje – znaczy się nie szukam wejścia tylko czasami widzę coś i mam impuls :)

W nastepnym odcinku :
MM oraz historia kilku transakcji

@ cugan Ty grając na M3 woodiego prawdopodobieństwo tego że wydarzą się rzeczy niewytłumaczalne przez AT jest mniejsze niż gdybyś grał nim na m30.
Wynika to z faktu że czas trzymania otwartej pozycji jest krótszy. Kilka minut i po sprawie.
Ja próbuje teraz wysokich TF ponieważ uważam że w dłuższej perspektywie nie jest możliwe precyzyjne sterowanie rynkiem przez wrogie mi siły :). Ja w swojej ewolucji tradera jeszcze nie dorosłem do „ przyczajonego tygrysa” - może kiedyś.

@ Microbi – masz rację przy niskich TF i wąskich SL - ach precyzja wejścia wydaje się najważniejsza

@ Nowisz – miałem na myśli kapitalizm pojmowany jako system ekonomiczny oparty na prywatnej własności środków
"Tylko silnych los obdarza hojnie "

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

TARKIN pisze:przy niskich TF i wąskich SL - ach precyzja wejścia wydaje się najważniejsza
wydaje się ale imho tak nie jest. Wydaje się bo od tego się zaczyna, rzadko kto precyzuje wyjścia zanim opracuje wejścia. A to właśnie wyjście decyduje ile wyciągniesz.

Można też w ten sposób. Ubierając statystycznie. Nawet jak będziesz miał idealne wejścia to, bez dobrych wyjść, zdadzą się one na nic. Od tyłu idąc: Przy kiepskich wejściach (czyt. nawet losowych) odpowiednio zarządzając pozycją i "dobrze" (czyli jak?) wychodząc będziesz profitował.
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK

ODPOWIEDZ