strategia gry:
okolice wejścia :tylko i wyłącznie poziomy S/R rysowane w oparciu o D1 - rzadko doprecyzowane w oparciu o H4
dlaczego tak:
największe pieniądze w postaci zleceń skumulowane sa w okolicach poziomów S/R
pomiędzy poziomami cena jest bardziej wrażliwa na „spekulacyjne akcje” – nikt nie robi stop huntingu na poziomach S/R
Z własnych przemyśleń pogrupowałem sobie poziomy s/r na trzy grupy:
Forexowe
Finansów międzynarodowych
Mieszane (z dwóch powyzszych)
Forexowe to takie poziomy w których skumulowane są zlecenia dużych graczy forexowych – poznac je po wykresie możemy po tym że cena po dojściu do takiego poziomu momentalnie odbija. Po prostu ci którzy pchali cene w tym kierunku zostali wykupieni.
Finasów miedzynarodowych – to poziomy tworzone przez tych którzy używają forexu jako platformy do wymiany jednej waluty w celach inwestycji finansowych w innej walucie.
Przy pewnych poziomach ceny następuje realizacja zysków / ciecie strat i wycofanie się z inwestycji w danej walucie.
Przy takich rodzajach S/R cena nie odbija natychmiastowo tylko wyraźnie traci dynamikę.
Doji lub chwilowa konsola na mniejszych TF jest najlepszym przykładem.
Ponadto przy takich poziomach czest następuje „testowanie” poziomu S/R. Jest on penetrowany z różną głębokością.
Taktyka gry:
Podstawowa to : PKW (przełamanie, korekta, wejście )w wydaniu długoterminowym – czyli zlecenie oczekujące na poziomie przełamanego S/R składam gdy nabrałem przyzwoitej pewności że to co się wydarzyło nie było testem tylko przełamaniem S/R.
PKW w wydaniu krótko terminowym – gdy dany poziom został pokonany na wykresie D1 a na H1 nastąpiła korekta w krótkim czasie po pokonaniu poziomu (max 3/4 godzin) – ustawiam zlecenie oczekujące trochę powyżej maksymalnej ceny jaka została osiągnięta tuż po przełamaniu z wąskim SL za poziomem S/R
Od czasu do czasu gram w konsolidacji – zlecenia oczekujące ustawiane na skrajnych wartościach jakie osiągnęła cena w konsolidacji z nadzieją że konsolidacja nadal będzie trwała.. Nie mam tutaj sztywnych zasad – po prostu ocenia wykres świecowy oraz aktualną sytuacja na rynku i podejmuje decyzje – znaczy się nie szukam wejścia tylko czasami widzę coś i mam impuls
W nastepnym odcinku :
MM oraz historia kilku transakcji
@ cugan Ty grając na M3 woodiego prawdopodobieństwo tego że wydarzą się rzeczy niewytłumaczalne przez AT jest mniejsze niż gdybyś grał nim na m30.
Wynika to z faktu że czas trzymania otwartej pozycji jest krótszy. Kilka minut i po sprawie.
Ja próbuje teraz wysokich TF ponieważ uważam że w dłuższej perspektywie nie jest możliwe precyzyjne sterowanie rynkiem przez wrogie mi siły

. Ja w swojej ewolucji tradera jeszcze nie dorosłem do „ przyczajonego tygrysa” - może kiedyś.
@ Microbi – masz rację przy niskich TF i wąskich SL - ach precyzja wejścia wydaje się najważniejsza
@ Nowisz – miałem na myśli kapitalizm pojmowany jako system ekonomiczny oparty na
prywatnej własności środków