Historia X czyli dziennik takiego sobie tradera

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
iwan
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: iwan »

MkubuxK pisze:Rysunek z naniesionym cyklem 16dniowym. Dzisiaj wypada zmiana cyklu ( mogą to być kolejne 16 dni wzrostowych albo kolejne 16 spadkowych ).

Ostatnie 2 cykle były niesamowicie dynamiczne. Mocne spadki i następnie równie mocne wzrosty.
Hmm, jakos to dziwnie policzyles. Niby faktycznie co 16 swieczek nastepuje reakcja, ale...
na zaprezentowanym wyktesie D1 masz tez swieczki z niedzieli (co 6 swieczka jest malenka). Na wykresie u brokera ktory zaczyna notowania o godz 0.00 swojego czasu w poniedzialek tydzien bedzie mial 5 swieczek i tu schemat 16 dni pada na calego.
Szukasz czegoś wartosciowego na forum? Zacznij od Kosza bo moze tam zostało to wyrzucone dla powiększenia wolnej przestrzeni dyskowej.

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MkubuxK »

iwan pisze:
MkubuxK pisze:Rysunek z naniesionym cyklem 16dniowym. Dzisiaj wypada zmiana cyklu ( mogą to być kolejne 16 dni wzrostowych albo kolejne 16 spadkowych ).

Ostatnie 2 cykle były niesamowicie dynamiczne. Mocne spadki i następnie równie mocne wzrosty.
Hmm, jakos to dziwnie policzyles. Niby faktycznie co 16 swieczek nastepuje reakcja, ale...
na zaprezentowanym wyktesie D1 masz tez swieczki z niedzieli (co 6 swieczka jest malenka). Na wykresie u brokera ktory zaczyna notowania o godz 0.00 swojego czasu w poniedzialek tydzien bedzie mial 5 swieczek i tu schemat 16 dni pada na calego.

Bardzo dobre pytanie. Analiz dokonuję na tygodniu który ma 6 dni. Czyli płaskie niedzielne świeczki są wliczane ( jeśli posiadasz dane gdzie tydzien ma 5 dni to z chęcią je przeanalizuje ( świeczki D1 )). Cykl ten jest aktualny dla ostatnich 360 świeczek, wcześniej korelacja następowała co 18 świeczek ale cykl ten uległ teraz skróceniu. Być może jest to spowodowane wzrostem zmienności na rynkach lub też po prostu dynamiki na rynkach.

Na rynkach wystepują różne rodzaje cykli: o stałej amplitudzie, o zmiennej aplitudzie.

Cykle mogą wygasać jak i pojawiać się nowe. Dlatego warto na bierząco je obserwować.

Jesli chodzi o ostatnie 150 dni to cykl ten znów uległ wydłużeniu i aktualnie wynosi 17 dni, ja osobiście wolę brać większą ilośc danych do analizy więc pozostaję przy 360 świeczkach i 16 dniach.

W sumie miałem nie pisać o wszystkich cyklach jakie udało mi się znaleźć ale jeszcze jeden wam wrzucę. Jeśli interesuje Cię ten temat to dodaj do wykresu również cykl 21 dniowy ( ale tylko i wyłącznie przy większych zwrotach ).

Ja nie analizuję czasu w naszym tego słowa pojęciu czyli że tydzień ma zawsze 7 dni. Mam jedynie suche dane i próbuję coś z nich wywnioskować. Jeśli dasz mi dane z tygodnia który ma 5 dni być może schemat ten się posypie i wtedy znajdę inne cykle , które również będą się sprawdzać dla tych danych.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
fx-forum

Awatar użytkownika
iwan
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: iwan »

jeśli posiadasz dane gdzie tydzien ma 5 dni to z chęcią je przeanalizuje ( świeczki D1
Oto wykres z FXPro (5 swieczek na tydzien)

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

iwan pisze:
jeśli posiadasz dane gdzie tydzien ma 5 dni to z chęcią je przeanalizuje ( świeczki D1
Oto wykres z FXPro (5 swieczek na tydzien)
Wejdz do centrum historii i wyeksportuj dane. Przeslij na moj mail. Taki sam jak nick + gmail. Będę bardzo wdzięczny, z chęcią je zobacze. Wydaje mi się że bez Niedziel taki cykl może mieć nawet większa wiarygodnośc, gdyż płaskie świece trochę zniekształcają obraz.

*UPDATE*

Żeby nie nabijać postów wrzucam zlecenie oczekujące. Dość interesujący wydaje się być ten poziom a możliwe że nie będzie mnie na rynku kiedy do niego dojdziemy

*UPDATE2*

Update wykresu H4 ze średnią. Pierwszy PinBar już jest. Czekam teraz na objęcie Hossy czyli następne H4 wzrostowe. Niepokojąca jest tylko informacja o rekordowym spreadzie na obligacjach Irlandii bodajże ( wyczytałem z daytrading - taka informacja nie sprzyja wzrostom )
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

qwak pisze:
MkubuxK pisze:Podeszliśmy wreszcie te 20pkt w górę i daję Sell ze SL po 1.4510.
i tak do 1.49 i wlasnie nim wyzej i szybciej rosnie - silnjeszy trend, tym wiecej grajacych na S,

zawsze powody sie znajda do grania,,,
nastepny opor, cos nieregularne jak ktos pisal, jakies zwierze HT - mnostwo powodow do grania S

.. a tu "malorealistyczny" wariant C co wczoraj rysowalem moze sie spelnic,,

Pozdrawiam,
qwak

PS. Wpis daje tutaj ku przemysleniu wszystkim aby sie uczyc wyciagac wnioski, chce pomoc, w zadnym wypadku nie bierz go do siebie.
Niby nie ma musi ale a jednak. Podjechaliśmy jeszcze 200pkt wyżej ale suma sumarum spadliśmy tam gdzie mieliśmy ( 1.47 do 1.4350 ). 200pkt w przypadku daytradingu to ogromnie dużo bo już tutaj miałem zacząłem polować na S. W przypadku handlu pozycyjnego i jeśli ktoś uśrednia pozycje do przyjęcia. Składnik cykliczny musiał odreagować - takie już prawo tego rynku że gdy coś zbyt szybko rośnie to jeszcze szybciej spadnie. Dlatego nigdy go nie lekceważe gdy jest wykupiony. Ale przyznam że procę napieli do granic możliwości i wyczyścili chyba wszystkie SL ( mało kto sądził że podjadą do 1.47 ).

W tej chwili spadliśmy poniżej bardzo ważnego s/r na indeksie Euro. Zrobiliśmy objęcie Bessy na W1 na EURUSD, znajdujemy się pod wszystkimi średnimi wyznaczającymi trend począwszy od M1 do H4. Long na EURUSD w tej chwili to jak dla mnie najszybszy sposób do wyczyszczenia konta. Dzisiejsze oczekujące BUY które zamknęło mi się na SL było ostatnim w tym miesiącu.

Apropo cyklu dla danych 5 dniowych. Istotny statystycznie będzie cykl 13dniowy. W wolnym czasie ściągnę demo platformę FXPro i zobaczę jak się sprawuje.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

MkubuxK pisze:
thefear pisze:Nie chce się wtrącać w Twój system ale czy nie za bardzo wierzysz w te spadki? Po dzisiejszej świecy na D1, mamy wieksze prawdopodobieństwo jutro na wzrosty aniżeli na spadki..
Druga sprawa że patrzę jeszcze na coś takiego jak składnik cykliczny i trend główny dla D1 który nie jest tak łatwo zawrócić i by to zrobic potrzeba czasu, dlatego bym uwierzył we wzrosty potrzebny jest jak dla mnie powrót w rejony linii trendu ( nie będę opisywał dokładnie na jakiej zasadzie jest obliczany jest ten wyrównany szereg ale jest to coś bardziej wyrafinowanego aniżeli zwykła średnia ).

Kolejną sprawa to świeczka MN która zamknęła się spadkowo. Nie ma prawie świeczki w obszar której nie wchodziłby cień następnej świecy także aktualne wzrosty ( w tym tygodniu ) to właśnie robienie takiego cienia - pomyśl sobie że gdyby taka dynamika miała by być utrzymana to gdzie ta świeca musiałaby się zamknąć ?

I ostatnia sprawa to nie wyjaśniona sprawa Grecji czyli fundamenty - dzisiaj ktoś w czasówkach dobrze podsumował informację o pomocy którą będzie fundować sektor prywatny który sam przecież ledwo daje rade. Gdybyś miał zanegować taką informację gdzie byś się ustawił ? Nadmuchał wzrosty czy spadki ?

Gdybym nie wierzył w to co piszę to bardzo szybko bym zrezygnował z inwestowania :) Ale oczywiście, czasem zbytnia pewność siebie to najszybszy sposób na wyzerowanie konta, dlatego będę starał się cały czas szukać powodów do zawarcia L. Dziękuję za uwagi thefear - ostatnio faktycznie jestem zbyt pewny tej jednej analizy a to nie dobrze.

PS: na forexie można określić kiedy składnik cykliczny jest dość mocno odchylony od głównego trendu ale jak bardzo się jeszcze odchyli już nie - póki co wzrosty zatrzymały się na dość ważnym s/r oraz nieznacznie przekroczyły mój poziom docelowy wzrostów i tego będę się trzymał.

I to co pisałem wcześniej nadal aktualne.
fx-forum

qwak
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: qwak »

Czesc,

W ogole nie rozumiem jak Ty mozesz te cykle w ogole jakos wykorzystywac?

Przeciez to sie tylko na historii ladnie dopasowuje.

Co innego jakby tak w kolko, doslownie, co 21 dni spadalo i roslo, no ale wtedy to by byly same milionery :-)

Pozdrawiam,
qwak

PS. Wzrosty czy spadki a cyklicznosc bedzie pasowac jak ulal ;-)
Graj tylko spelniajace sie analizy!

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Dobry moment na S. Można spróbować dopasować się do niższych TF. Póki co H4 i H1 dają sygnał do S.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

I sr kolejno dla D1 i H4. Strefa w H4 wygląda bardzo ciekawie. Szeroka ( klaster , tam gdzie jest czerwone kółko zaznaczające szpilkę - pierwsza szpilka już jest i reakcja była dynamiczna także strefa jest wciąż aktualna, z pewnością sporo jeszcze jest tam zleceń oczekujących do których warto się dołączyć ) i poprzednio mieliśmy z niej mocne wybicie. Będzie bardzo trudna do przebicia i w ślebo można dawać tam zlecenia oczekujące Sell Limit.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Poziomy do zwrotu wyznaczyłem na H4, H1 ( patrz poprzedni post ). I parę minut temu zgrałem to z TF M5 a ostatecznie z M1. SL do 10pkt ( nie ustawiłem z racji tego że obserwuje pozycję, a wtedy patrzę na Close świecy M5 dlatego też SL może być różny ).
fx-forum

ODPOWIEDZ