iwan pisze:MkubuxK pisze:Rysunek z naniesionym cyklem 16dniowym. Dzisiaj wypada zmiana cyklu ( mogą to być kolejne 16 dni wzrostowych albo kolejne 16 spadkowych ).
Ostatnie 2 cykle były niesamowicie dynamiczne. Mocne spadki i następnie równie mocne wzrosty.
Hmm, jakos to dziwnie policzyles. Niby faktycznie co 16 swieczek nastepuje reakcja, ale...
na zaprezentowanym wyktesie D1 masz tez swieczki z niedzieli (co 6 swieczka jest malenka). Na wykresie u brokera ktory zaczyna notowania o godz 0.00 swojego czasu w poniedzialek tydzien bedzie mial 5 swieczek i tu schemat 16 dni pada na calego.
Bardzo dobre pytanie. Analiz dokonuję na tygodniu który ma 6 dni. Czyli płaskie niedzielne świeczki są wliczane ( jeśli posiadasz dane gdzie tydzien ma 5 dni to z chęcią je przeanalizuje ( świeczki D1 )). Cykl ten jest aktualny dla ostatnich 360 świeczek, wcześniej korelacja następowała co 18 świeczek ale cykl ten uległ teraz skróceniu. Być może jest to spowodowane wzrostem zmienności na rynkach lub też po prostu dynamiki na rynkach.
Na rynkach wystepują różne rodzaje cykli: o stałej amplitudzie, o zmiennej aplitudzie.
Cykle mogą wygasać jak i pojawiać się nowe. Dlatego warto na bierząco je obserwować.
Jesli chodzi o ostatnie 150 dni to cykl ten znów uległ wydłużeniu i aktualnie wynosi 17 dni, ja osobiście wolę brać większą ilośc danych do analizy więc pozostaję przy 360 świeczkach i 16 dniach.
W sumie miałem nie pisać o wszystkich cyklach jakie udało mi się znaleźć ale jeszcze jeden wam wrzucę. Jeśli interesuje Cię ten temat to dodaj do wykresu również cykl 21 dniowy ( ale tylko i wyłącznie przy większych zwrotach ).
Ja nie analizuję czasu w naszym tego słowa pojęciu czyli że tydzień ma zawsze 7 dni.
Mam jedynie suche dane i próbuję coś z nich wywnioskować. Jeśli dasz mi dane z tygodnia który ma 5 dni być może schemat ten się posypie i wtedy znajdę inne cykle , które również będą się sprawdzać dla tych danych.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.