Maksymalizacja zysków z ruchu

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
kelvin
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kelvin »

sunday_87 pisze:A propos piramid to mały cytat Wam zaproponuję [nie sugeruję, że nie jest to stosowane przez Was, ale zawsze warto przypomnieć sobie podstawy]:
1. Nie należy dodawać do istniejącej pozycji, jeśli ostatnia jednostka transakcyjna nie przynosi zysku.
2. Nie należy dodawać do istniejącej pozycji, jeśli zamierzona linia obrony oznaczałaby stratę dla całości inwestycji.
3. Kolejne jednostki piramidy nie powinny być większe od jednostki wyjściowej.

J.D. Schwager, AT rynków terminowych, s. 157.
Pełna rekomendacja.

Polbanda z jednych przykładów odnośnie usd/jpy m15 zawarłeś dość ciekawy przykład zaś jak napisałeś może ta linia trendu być przebita czy to wsparcie czy to opór zależności od trendu. Teraz zadam zasadnicze pytanie skąd wiesz . że z prawej strony wykresu rynek nie przebije już istotnego oporu gdzie rynek łamał go 4 razy w tym przykładzie skąd ta pewność że rynek nie wybije wciąż to jest prawa strona wykresu natomiast lewa strona wykresu jest jasna i czytelna dla każdego.

polbanda

Nieprzeczytany post autor: polbanda »

Jaki opór na tym rysunku rynek łamał 4 razy ?

Awatar użytkownika
kelvin
Gaduła
Gaduła

Chodzi o to skąd mógłbyś wiedzieć jeśli byś nie miał wyrysowanego wykresu z lewej strony tylko byś badał prawą stronę , której jeszcze nie ma ani nie jest nic wyrysowane , skąd mógłbyś wiedzieć że rynek zawróci a nawet jeśli to gdzie by było ryzyko i ile one by zawierało . Rozumiem twój pogląd jest bardzo ciekawy ale istnieje duże ryzyko.
Najmnijejsze ryzyko zawierała strzałka pomiędzy 2 i 3 natomiast duża jest przepaść pomiędzy 2 i 1 oraz 4 i 3 zbyt duże ryzyko na oporze.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

polbanda

Po pierwsze zauważ, że ten przykład nie jest przypadkowy, tylko patrząc na wyższe intrewały - H1-H4-D1 - jest strategiczny i musiało coś się silnego w tym miejscu zdarzyć.

Miejsca, które zaznaczyłem na wykresie, to nie miejsca wejść, tylko STOPÓW. Jeżeli zarabiasz i widzisz, ze możesz dołożyć kolejną pozycję, nie narażając się przy tym na straty, to to robisz. Ewentualnie wychodzisz na zero, ale gdy cena idzie w Twoją stronę, zarabiasz 2x więcej.
W poniższym przykładzie zarabiasz 6 razy więcej.
Zamiast 1 lota na całej pozycji, z tej pozycji wyciągasz następujące wartości (powiedzmy, że "2" to wejście, "1", to pierwszy SL, a na "7" nas wycina; to jest hipotetyczne bo nigdy nie uda się wejść na szczycie PB):

+140 pipsów za 1 lota (z pkt. 2 do pkt 7) [suma lotów: 1]
+130 pipsów za 1 lota (3 do 7) [suma lotów: 2]
+78 pipsów za 1 lota (4 do 7) [suma lotów: 3]
+50 pipsów za 1 lota (5 do 7) [suma lotów: 4]
+35 pipsów za 1 lota (6 do 7) [suma lotów: 5]
-40 pipsów za 1 lota (strata z wejścia poniżej pkt 7) [suma lotów: 6]

SL przesuwam kolejno po punktach.

Co do ryzyka o którym wspominasz, to istnieje ono zawsze. Nad tym właśnie trzeba tutaj popracować. Do tego służy też filtr wyższego interwału. Trzeba mieć w głowie silne uzasadnienie dla panującego trendu, żeby nie bać się gry.

Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: chojnak »

A ja mam pytanie.
Scholastyczne ;)
Czy aby nie za wybiórczo wybierasz te szczyty i ich opory aby pasowały do Twojej koncepcji ?

Bo opisane 'wejście w dół' w zasadzie jest już po przebiciu oporu nr 2 (zielone kółko z prawej) z załączonego przeze mnie gifka.

J.
Największy sukces jaki możesz osiągnąć w życiu to zwycięstwo nad własnymi słabościami.

polbanda

Ponieważ trójka jest na linii trendu. Jeżeli by tą trójkę przebiło, próbowałbym szorcic w pkt zaznacoznym przez Ciebie w pierwszym z lewej kółku.

Na tym samym rynku uparty byk i uparty niedźwiedź zarobią. Czekałbym na opcję by z jak najkrótszym stopem wejść w S.
A to drugie kółko to w okresie konsolidacji, więc miało prawo z niego się wybić, żeby nabrać siły do spadku.

W załączniku ta sama sytuacja z jeszcze dalszej perspektywy. Strzałką zaznaczone owe wejście. Widać możliwość zamiany wsparcia w opór zgodnie z panującym trendem.

BTW to wątek o piramidowaniu a nie o 100% wejściach w trejd :P
Wiadomo, że zanim złapie się dobry ruch, 3 razy się straci.

Awatar użytkownika
kelvin
Gaduła
Gaduła

Nie wiem co mam powiedzieć , wszystko tak łatwo i pięknie wygląda , że aż niemożliwe na forex. Jeślibysmy teraz to wykorzystali w realnym rynku nie widząc prawej strony pakująć się w jakikolwiek rynek o małej zmienności jak usd/jpy i bardzo gładki rynek bez żadnych mocniejszych szarpań byśmy byli już milionerami i byśmy nie musieli się produkować.
Wszystko jest super podpisuję się pod tym ale zrobiłbym w majtki aby wykorzystać to w realnym inwestowaniu. Chyba że na rachunku demo a szczególnie u któryś brokerów , który organizuje konkurs.
Powiem szczerze , że nigdy nie piramidowałem pozycji strałarałem się z trejdu wziać najwięcej , zazwyczaj albo nie udawało mi się wziąc całego trejdu bo gdzieś już mnie wybiło a jak wziałem to był gładki rynek i można mówić tutaj o wielkim trafie (szczęście) zazwyczaj jak wchodzimy w pozycję nie wiemy czy sentyment będzie non stop dla pozycji np: długich i będzie non stop zagrywać bo tak naprawdę nie wiemy kiedy może sie odwrócic dla pozycji krótkich.
Teraz to można było wykorzystać dla eur/usd ale skąd wiemy gdzie ruch będzie trwał :?:

Awatar użytkownika
Halflife
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Halflife »

Na forum jest ciekawy dziennik jarka sumka o piramidach blokowych

http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... sc&start=0

kiedys probowalem tej metody w polaczeniu z trailing stopami i dzialalo calkiem niezle tylko najwiekszym problemem bylo to ze czesto wybijalo na korektach. Sposob polbandy wydaje sie o wiele lepszy pod tym względem. Od poniedzialku zaczne testy.

Mam nadzieje ze watek bedzie sie rozwijał brakuje na forum tematu o piramidowaniu. Warto by bylo go przeniesc z czasowek do strategii.

polbanda

To, że brakuje wątku o piramidowaniu to się zgodzę. A to jest chyba najważniejsze, jeśli chce się bardzo dobrze wykorzystać rzadkie okazje do zarobku. 5 strat po 10 pipsów i jeden zarobek 100 pipsów tym samym lotem, to żadna radocha i żaden pieniądz.

Miałem chwilę zwątpienia, czy aby na pewno piramidowanie jest lepsze od zwykłego sprzedawania (w trendzie spadkowym) przy linii trendu i zamykania pozycji gdy mniej więcej oczekujemy już korekty. Jest jednak przewaga piramidowania i trzymania "starych" pozycji. Mimo, że jest to stresujące widzieć jak pozycja zarabia, potem zarobek spada i wtedy jest największa niepewność - czy sprzedawać dalej. Jednak w przypadku trwającego trendu, otwieranie i zamykanie pozycji skazuje nas zawsze na ryzyko jakie sobie z góry ustaliliśmy (np. 2%). Jeśli natomiast pozycję piramidujemy, takie ryzyko jest tylko w pierwszym trejdzie. Każda kolejna, mądrze otwierana pozycja, ryzyko zmniejsza, a zwiększa znacząco możliwości zarobienia większych pieniędzy na tym samym trejdzie.

Oczywiście okazji takich jest niewiele jak w każdym dochodowym systemie. Codziennie milionów się na tym nie zarobi.

Przestrzegam jeszcze raz przed moim błędem. Piramidowanie to nie sposób gry, ale sztuka prowadzenia pozycji co do której jesteśmy silnie przekonani, że będzie szła po naszej myśli. Musi to być podparte wieloma czynnikami. Sama struktura HH-HL-HH nie uprawnia nas do otwierania pozycji długiej i tak samo LL-LH-LL do otwierania krótkiej.

Trzeba się silnie psychicznie, wewnętrznie uwarunkować do słuszności tego, co robimy. Musimy sobie wmówić:
"OK, jest trend taki a taki na wyższym interwale, wsparcie zmieniło się w opór, świeczki mówią dobre rzeczy, fibo wskazuje coś ciekawego, może jakiś wskaźnik też sprzyja, więc jest super okazja. Nie mogę pozwolić sobie tego spieprzyć i jak najlepiej to wykorzystać bo następna taka okazja może pojawić się za tydzień / miesiąc - PIRAMIDUJĘ Z GŁOWĄ I ZARABIAM!".

W załączniku jest przykład trochę bardziej obrazowy, lepiej czytelny i mniej stresujący dla oka. Piszę mniej stresujący bo jak ktoś ma uczulenie na patterny świecowe i na M5 ciągle widzi młoty, objęcia, doji, harami itd. to może zwariować od mętlika informacji. Tutaj na czerwono pokazuję miejsca sprzedaży, na niebiesko kolejne StopLossy które przesuwa się z każdą kolejną pozycją.
kelvin pisze:można mówić tutaj o wielkim trafie (szczęście)
To jest również bardzo potrzebne. Jak to w życiu. Ale szczęściu trzeba jakoś pomóc i je spiramidować :)
kelvin pisze:jakikolwiek rynek o małej zmienności jak usd/jpy i bardzo gładki
Ja bym powiedział, że to właśnie EURUSD jest gładszy. A jak zasponsoruje już ruch w jedną stronę to walnie 200-300 pipsów. Jak się to dobrze spiramiduje, to kilkaset procent w dzień można wyciągnąć. Przykład "na pałę" poniżej z EDKA z 20-21 kwietnia 2011. Taka gra może przynieść krocie, ale w przypadku niepowodzenia, targani emocjami, możemy równie dużo stracić. Na EDKU panował i chyba nadal panuje trend wzrostowy długoterminowo, więc zagranie było poprawne. Podstawą jest nieprzejmowanie się kalendarzami ekonomonicznymi i gadaniną szefów banków bo się człowiek rozprasza. Po co tego słuchać skoro wszystko jest już w wykresach. I tak nie wiadomo jak zareagować więc lepiej skupić się TYLKO na wykresie.
X - to stopy
czerwone linie - pkt wejścia

Awatar użytkownika
kelvin
Gaduła
Gaduła

Wszystko super oby tak zawsze wykorzystać w strzale to byśmy już mieli tone pieniędzy :wink:

Pomimo tego jest to strategia Ok. tylko problem czasem bywa ze znalezniem początkowego ruchu .

Eur/usd m5

Eur/Jpy m5

Zauważ , że na tym rynku tego praktycznie nie można było by zrobić to co pisałem za mocno rozchustany wykres za mocno rozkołysany rynek waląc do góry i dół zgarniając wszystko z rynku.

ODPOWIEDZ