Chciałbym Was zapytać jakiego sposobu używacie aby wycisnąć maksymalną ilość z ruchu i jak najdłużej w nim być.
Chciałem pokazać przykład pary USDCHF z 1 czerwca 2011.
Jak widać na wykresie "M15 świece" pojawił się sygnał sprzedaży ( linia trendu spadkowego, opór, formacja świecowa, 'nieazjatyckie' godziny handlu). Wchodzę w pozycję, SL = 25 pips, TP = 140 pips (oczywiście nie do osiągnięcia, więc oczekuję TP = 100 pips).
Otóż teraz to, co ja robię, to przechodzę na wykres słupkowy bo lepiej widać wtedy LL i LH, przy których przesuwam SL i piramiduję pozycję ciągle tym samym lotem.
Na screenie "M5" widać, że takich okazji było 4, na screenie M1 aż 6.
Tym sposobem można wyciągnąć max z pozycji a jednocześnie być jak najdłużej w silnym trendzie krótkoterminowym zgodnym z długoterminowym.
Macie jakieś inne ciekawe sposoby maksymalizowania zysków z pojedynczych ruchów?
Maksymalizacja zysków z ruchu
Maksymalizacja zysków z ruchu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Maksymalizacja zysków z ruchu
Bardzo ładny gładki rynek zbadałeś o bardzo małej zmiennośći a szczególnie w ostatnim czasie. Ma to jakiś sens ale przy bardzo słabym rynku gdzie ruchy są bardzo małe w innym przypadku wybiło by Ciebie z takich małych interwałów , skasowało stopa i prawdopodobnie szło by dalej po Twojej myśli ale byś nie miał już odwagi aby załadować się ponownie .
Prowadzenie pozycji jest wielką sztuką , która naprawdę oczekuje od gracza wielkiego rzemiosła. Przypuszczam , że mało graczy potrafi w sposób najwyższej profesji prowadzić się z rynkiem z braku różnych czynników , które zachodzą w tym czasie w ich głowach.
Prowadzenie pozycji jest wielką sztuką , która naprawdę oczekuje od gracza wielkiego rzemiosła. Przypuszczam , że mało graczy potrafi w sposób najwyższej profesji prowadzić się z rynkiem z braku różnych czynników , które zachodzą w tym czasie w ich głowach.
Na Edku jest rówie łatwo, jeśli ma się mocne nerwy i osobowość robota (czyt. zero przewidywań i strachu) - tu się zgadzamy.
Oczywiście wiadomo, że aby podsunąć SL pod ostatni dołek, to poprzedzająca go górka musi zostać przebita.
Oczywiście wiadomo, że aby podsunąć SL pod ostatni dołek, to poprzedzająca go górka musi zostać przebita.
Nic nie przeczę wszystko jest Ok ale jest jedno "ale". Wciąż zbadałeś lewą stronę rynku (lewą stronę wykresu) natomiast nie wiesz jak wygląda prawa. Chociażby nawet granie botem i piramidowanie pozycji daje również wiele ryzyka , ponieważ EA będzie zmuszony zamykać ze stratami co nie twierdzę , że jest to niemożliwe.
Jeśli będziesz miał inną zmienność i nerwowośc na rynku to wykres będzie trochę bardziej poszarpany gdzie będzie wycinać poszczególne stopy.
Jeśli będziesz miał inną zmienność i nerwowośc na rynku to wykres będzie trochę bardziej poszarpany gdzie będzie wycinać poszczególne stopy.
Piramiduje się zyskowne pozycje, więc jeśli nie wyłapie początkowego SL, to albo wyjdziesz na zero, albo z każdą kolejną dokładaną pozycją zysk szybciej rosnie, ale akurat to co powyżej przedstawiłem jest bardziej ryzykowną wersją.
Piramidowanie należy moim zdaniem stosować wyłącznie przy transakcjach z wysokim prawdopodobieństwem dużego ruchu, w miejscach z których "musi" nastąpić silne wybicie w tę lub inną stronę. To się na pewno nie sprawdza w nocy (chyba, że to waluta "nocna").
Poniżej przykład "z prawej strony". Czekam na dane do 3:15 jeszcze. Jak przebije ostatnią górkę, to będzie kolejne wejście z SL 12-13 pips, gdzie w tym czasie zabezpieczone będzie już 25 pipsów z pierwszej transakcji. Poczekamy, zobaczymy. Nie chciałem się chwalić, tylko zapytać o to jakie są jeszcze inne możliwości wyciskania maxa z pozycji.
No... jest jedna
ładujemy 300zł na tyle lotów, żeby do MarginCalla potrzeba było 40-50 pipsów zjazdu i czekamy
Ale to żadne inwestowanie ani nawet spekulacja, tylko hazard.
Piramidowanie należy moim zdaniem stosować wyłącznie przy transakcjach z wysokim prawdopodobieństwem dużego ruchu, w miejscach z których "musi" nastąpić silne wybicie w tę lub inną stronę. To się na pewno nie sprawdza w nocy (chyba, że to waluta "nocna").
Poniżej przykład "z prawej strony". Czekam na dane do 3:15 jeszcze. Jak przebije ostatnią górkę, to będzie kolejne wejście z SL 12-13 pips, gdzie w tym czasie zabezpieczone będzie już 25 pipsów z pierwszej transakcji. Poczekamy, zobaczymy. Nie chciałem się chwalić, tylko zapytać o to jakie są jeszcze inne możliwości wyciskania maxa z pozycji.
No... jest jedna

Na czym oparłeś kupno, co zmotywowało Ciebie do kupienia bo przypuszczam że ostatni dołek i tam zawarłeś stopa . Ruch minutowy różne mogą być obsunięcia również ryzykujesz to co zarabiasz i ryzykujesz tym jakbyś wyszedł bo nie wiesz co dalej będzie. Ale lepsze jest coś w ręku trzymać niż mieć żetony.
Zagrałem pod dane. SL był 12 pipsów. Poza tym dane wpasowały się idealnie w wykres, więc uznałem, że nie będzie cofki. Choć nawet gdyby wystąpiła, szukałbym dalej longów.
Poza tym, cały dzień probowałem sprzedawać dolary, czy to kupując EUR, AUD czy NZD. W efekcie na chwile obecną jestem na plusie już tych trzech parach i wyczekuję możliwości maksymalizacji zysków z tych ruchów.
Poza tym, cały dzień probowałem sprzedawać dolary, czy to kupując EUR, AUD czy NZD. W efekcie na chwile obecną jestem na plusie już tych trzech parach i wyczekuję możliwości maksymalizacji zysków z tych ruchów.
Podaj więcej przykładów z rynku i więcej refleksji na ich temat więcej wiedzy nikomu jeszcze nie zaszkodziło , "Człowiek całe życie się uczy i głupi umiera" 
Ja jeden przykład podam z rynku jest to Eur/Gb h1 , niebieski prostokąt był naszym przypuszczalnym dołkiem gdzie ruch h1 tego nie wykazuje.
Numery od 1-7 były sygnałami do kupywania z małym zabezpieczniem się na pozycję . Ruch od 5 do 6 był bardzo długi, ciągły i niebezpieczny aby się zakupić w 6 natomiast ruch 7 był bardziej klarowny i bezpieczny.

Ja jeden przykład podam z rynku jest to Eur/Gb h1 , niebieski prostokąt był naszym przypuszczalnym dołkiem gdzie ruch h1 tego nie wykazuje.
Numery od 1-7 były sygnałami do kupywania z małym zabezpieczniem się na pozycję . Ruch od 5 do 6 był bardzo długi, ciągły i niebezpieczny aby się zakupić w 6 natomiast ruch 7 był bardziej klarowny i bezpieczny.
Poszukam screenów na drugim kompie (o ile tam zostały). Grałem tak kiedyś i dziennie udawało się wyłapać nieprawdopodobne stopy zwrotu (nawet 20-30%, ryzykując jedynie 2%) z tym, że później zapędziłem się w kozi róg bo przyszedł syndrom boga i zacząłem łapać wszystkie ruchy, które pasowały do schematu HH-HL-HH i LH-LL-LH bez patrzenia na inne istotne czynniki. TO mnie oczywiście zrujnowało i musiałem zrobić sobie przerwę.
Genialnie się tak gra akcjami na SP500.
NZDUSD: 5 odbicie od linii trendu (o to mi chodziło, że dane wpasowały się w wykres).
Dalej przykład sytuacji na CATERPILLAR ze stycznia tego roku. Na M15 to było trzecie dotknięcie linii trendu wzrostowego (nie chce mi się podawać głębszej analizy, ale był trend wzrostowy). Należało brać tylko LONGI, czyli HH-HL i po przebiciu górki, wchodzimy. Na M1 widać ile było takich okazji.
Genialnie się tak gra akcjami na SP500.
NZDUSD: 5 odbicie od linii trendu (o to mi chodziło, że dane wpasowały się w wykres).
Dalej przykład sytuacji na CATERPILLAR ze stycznia tego roku. Na M15 to było trzecie dotknięcie linii trendu wzrostowego (nie chce mi się podawać głębszej analizy, ale był trend wzrostowy). Należało brać tylko LONGI, czyli HH-HL i po przebiciu górki, wchodzimy. Na M1 widać ile było takich okazji.