Jasne, że pokażę moje trejdy. Tą koncepcją grałem już wcześniej ale robiłem to w sposób taki jaki pokazałeś
Szwajcar. Uważam, że łapanie każdego trendu doprowadzi do ostrej straty w dłuższej konsolidacji. Do piramidowania trzeba jeszcze dokładnie wytłumaczyć kiedy, jak i dlaczego uważasz za warte jej rozpoczęcie. W mojej grze piramidy powróciły w sumie parę dni temu. Do tej pory pracowałem nad lepszym systemem wejść, który wcześniej miałem jednak skopany jak się okazało. Jeżeli będzie okazja, to spiramiduję jakiś ruch i to pokażę.
Szwajcar pisze:Przykład gry losowej.
Pozycje otwieramy tylko długie co około 60 pipsów i od razu po drugiej na BE. Skutkuje to zawaleniem się każdej piramidy.
To co mi uświadomiłeś, to fakt, że nie zajmowaliśmy się momentem, w którym rynek trzeba zupełnie opuścić i zakończyć piramidowanie do czasu pojawienia się kolejnej dobrej okazju sprzyjającej grze.
W Twoim przykładzie wszystko jest OK. EU ma trend wzrostowy, więc tylko kupujesz. Ale głupotą jest dalsze kupowanie, gdy cena robi HL-LH-LL-LH. Ewidentna zmiana tendencji krótkoterminowej, która nie sprzyja kupnu. Należy wtedy podejść interwał wyżej i szukać pkt w którym prawdopodobnie zakończy się korekta.
Szwajcar pisze:Rys.2 Wchodzimy na koniec pierwszej wzrostowej świecy bez SL
PS. TO mi się bardzo nie podoba.
------------------------------------------
a teraz coś filozoficznego
Einstein pisze:Nie jestem bardzo bystry, po prostu długo siedzę nad problemem.
Einstein pisze:Nie ma rzeczywistości samej w sobie, są tylko obrazy widziane z różnych perspektyw.
Einstein pisze:Wszystko powinno być tak proste, jak to tylko możliwe, ale nie prostsze.
Einstein pisze:Czysto logiczne rozumowanie nie da nam żadnej wiedzy o realnym świecie.
Tutaj przychodzi
intuicjonizm Bergsona [
http://www.kul.pl/files/57/wydzial/glab/Bergson.pdf]. Dużo osób, które spędziły lata z rynkiem, mówi właśnie o podobnym doświadczeniu i nazywa to "czuciem rynku".
Dodano po 8 minutach:
Postaram się pokazać kabla, jeśli uda się w tym tygodniu spiramidować.