Gra pozycjami przeciwstawnymi zamiast SL/TP - 'hedge'

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mighty Baz »

myśle, że watek bardziej pasuje do działu strategii, nazwa "hedging" - podstawy. Czyli wystarczy cudzysłów

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

Raczej bardziej do off-top albo ogólnych z tyt.:
mój styl gry - jak nie przyznawać się do strat i oszukiwać własnego siebie

To nie jest żadna strategia, to po prostu unikanie strat poprzez ich "zamrożenie" do czasu odrobienia strat.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

akra51
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: akra51 »

a może
Hedging ???

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Tig3r pisze:Raczej bardziej do off-top albo ogólnych z tyt.:
mój styl gry - jak nie przyznawać się do strat i oszukiwać własnego siebie

To nie jest żadna strategia, to po prostu unikanie strat poprzez ich "zamrożenie" do czasu odrobienia strat.
Ok, dla ciebie jest zamrozeniem, zas dla mnie dynamicznym zarzadzaniem depo. Poniewaz gram daytrading, liczy sie wynik z kazdego dnia, generalnie na plusie. Jesli cos mi zostaje ujemnego na marginie, zawsze moge zamknąc, ale moja strata nie wynosi ileś razy SL, tylko jeden margin/dziennie max, i to tylko wtedy gdy widzę, że sprawa jest beznadziejna.

Może zamiast uzywac argumentu o "oszukiwaniu strat" (dla mnie brzmi "nie daje się dymać pejsom, czy innym grubym rybom") policz tak z reka na sercu, ile pipsów tracicie na SL w ciągu dnia. Oczywiście wszystko zależy od lotów, nie pamietam kiedy ustawiałem coś poniżej 1 lota, więc takie lekceważenie SL ( bo zacznę z nowej pozycji) nie jest żadnym wyjściem, tracę wtedy po kilka lub kilkanascie tysiecy. Tylko po co? Dla fanu, albo by udowodnić jaki ze mnie twardziel? :wink: Szczególnie, że Pejslandia uwielbia cięcia stóp.
A, tak biore i góry i z dołu, jak leci, mrożąc ewentualnie margin (mały kapitał z depo).

btw, pochwała jak nic się nalezy, bo pokazuje rasowe techniki we/wy, a nie stałe reprymendy, lub uwagi w grze demo.

edit: ogólnie rzygam już forexem, normalnie jak praca w kombinacie na taśmie. Otwieram zamykam, otwieram zamykam.... :? jak szatniasz w hotelu za czasow PRL (dla niewtajemniczonych: czencz mani?)
Ostatnio zmieniony 01 cze 2011, 14:25 przez Mighty Baz, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Mighty Baz pisze:esli cos mi zostaje na ujemnego na marginie, zawsze moge zamknąc, ale moja strata nie wynosi ileś razy SL, tylko jeden margin/dziennie max, i to tylko wtedy gdy widzę, że sprawa jest beznadziejna.
No tak, zamiast zamknąć 10 razy po 0,1 lot zamykasz raz 1 lot'a.
Mighty Baz pisze:ile pipsów tracicie na SL w ciągu dnia.
To co trace i odrabiam to to samo to Twoja matoda bez nawalania setek pozycji ;)

Nie chce nikogo obrażać, ale to co robisz to sztuka dla sztuki. Efektu nie ma żadnego, ale jeśli Ci to odpowiada to samych sukcesów życzę.
Tylko nie oszukujmy innych że takie coś daje jakąkolwiek wartość dodaną na wyniku.

Weź sobie jakiś jeden dzień ze swoich wojaży i przelicz sobie:
- zamykasz na SL zamiast otwierać blokade, i otwierasz nowy trade zamiast uwalniać margin jak to nazywasz.
Wynik będziesz miał ten sam, bez kombinowania i zaciemnienia na wykresie

Jak sam piszesz nie ważnie ile będzie SL - liczy się wynik w ciągu dnia.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Tig3r pisze: Weź sobie jakiś jeden dzień ze swoich wojaży i przelicz sobie:
- zamykasz na SL zamiast otwierać blokade, i otwierasz nowy trade zamiast uwalniać margin jak to nazywasz.
Wynik będziesz miał ten sam, bez kombinowania i zaciemnienia na wykresie
niczego sobie nie blokuje, tez sobie otwieram nowy trade. Domyślam sie, że większosc z was boi sie hedge, ze wzgledu na koniecznośc pamietania o marginach, ale po dosc krotkim czasie robisz to prawie odruchowo. Wiec synapsy nie sa jakos szczegolnie obciazane.

Dodano po 3 minutach:
Tig3r pisze:To co trace i odrabiam to to samo to Twoja matoda bez nawalania setek pozycji ;)

a skad ci przyszło do głowy, że mam bardzo duzo otwartych pozycji? Max 4, czasem 6 na jednej parze

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Tig3r pisze:Na jaki zmienić tytuł wątku, bo to nie jest hedge i może i w takiej postaci jak jest będzie wprowadzać w błąd.

Może "Gra pozycjami przeciwstawnymi zamiast SL/TP" ? To chyba najbardziej oddaje istotę pomysłu.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

green7 pisze:
Tig3r pisze:Na jaki zmienić tytuł wątku, bo to nie jest hedge i może i w takiej postaci jak jest będzie wprowadzać w błąd.

Może "Gra pozycjami przeciwstawnymi zamiast SL/TP" ? To chyba najbardziej oddaje istotę pomysłu.
już wiem? Bazooka II - gra z kontry

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Tak więc kolego Mighty Baz
Czy jest jakaś przewaga stosowania tego "hedge" nad SL/TP?

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Tig3r pisze:Tak więc kolego Mighty Baz
Czy jest jakaś przewaga stosowania tego "hedge" nad SL/TP?
green7 gdzies tam wczesniej ladnie to ujął, przyznał sie, że jednak ta metoda ma zalety, O! dostanie pochwalę!

ten przymiotnik: "mój ..." wywal z nazwy wątku, taki on mój jak cały forex. Wystarczy cudzysłów dla słowa hedge (bo brzmi trochę protekcjonalnie)

Dodano po 22 godzinach 44 minutach:

dzisiaj źle się ustawiłem, coś mnie podkusiło, by zamiast hedge ustawiłem grzecznie SL. Oddałem po dobroci 3.5k, pewnie przez tę nagonkę o dawaniu kontr zlecen. No i mam wynik. Niestety dzisiejszy dzień był afk, więc sie nie załapałem na longi.

ODPOWIEDZ