MM MANCHESTER
utrzymuj rozpiętość linii tak, aby wynosiły one w przybliżeniu określoną wartość daily average np. 1/4 lub 1/3 zależy jaki poziom ryzyka-zysku cię interesuje. chyba że poziom ten jest bardzo niski - wtedy należy zastanowić się nad grą wogóle w danym dniu, lub też przeanalizować daily average z innych dni (za pomocą TSR) i pod tym kątem ustawiać poziomy.
Money Never Sleeps
Można grać jak pisze Maciek, na przykład na 1/4 daily average. Ja bardzo polubiłem poziomy MM i tylko do nich się stosuję. Nowicjuszu co do Twojego pytania, jasnej odpowiedzi chyba nie ma, ja przynajmniej jestem świadom, że moje postępowanie jest zapewne nieprofesjonalne. Ale dlaczego przestawiam parametr P żeby utrzymywać cały czas te same rozpiętości? - otóż:
1. przy rozpiętościach rzędu 7 pipsów na gbpusd system staje się nadsterowny i nawet małe wybicie może dać sygnał nie w tą stronę.
2. jeżeli nawet sygnał będzie wskazywał dobry kierunek, to zarobimy mało przy dużym ruchu. Często jest tak, że rynek szykuje się na jakieś dane i ledwo co się rusza, ruchy oscylują w granicy kilku pipsów, przy niezmienionym parametrze P mamy ciasne poziomy więc i bliskie targety. Tymczasem kiedy spojrzymy wieczorem na PIĘKNY dzień do grania na foreksie widzimy duże rozpiętości MM i stwierdzamy, że trzeba było grac na duże... także ja jestem za manipulowaniem zawsze gdy wystepuje potrzeba, dzis chyba raz przestawiałem parametr P.
A para eurjpy wyszła świetnie, +19 pipsów:) na eurusd nie gram - a szkoda:D teraz byly sygnały na gbpusd i usdjpy ale nie jestem optymistą jeśli chodzi o te wejścia, zwłaszcza jesli chodzi o g/u...
1. przy rozpiętościach rzędu 7 pipsów na gbpusd system staje się nadsterowny i nawet małe wybicie może dać sygnał nie w tą stronę.
2. jeżeli nawet sygnał będzie wskazywał dobry kierunek, to zarobimy mało przy dużym ruchu. Często jest tak, że rynek szykuje się na jakieś dane i ledwo co się rusza, ruchy oscylują w granicy kilku pipsów, przy niezmienionym parametrze P mamy ciasne poziomy więc i bliskie targety. Tymczasem kiedy spojrzymy wieczorem na PIĘKNY dzień do grania na foreksie widzimy duże rozpiętości MM i stwierdzamy, że trzeba było grac na duże... także ja jestem za manipulowaniem zawsze gdy wystepuje potrzeba, dzis chyba raz przestawiałem parametr P.
A para eurjpy wyszła świetnie, +19 pipsów:) na eurusd nie gram - a szkoda:D teraz byly sygnały na gbpusd i usdjpy ale nie jestem optymistą jeśli chodzi o te wejścia, zwłaszcza jesli chodzi o g/u...
- nowicjusz123
- Stały bywalec
Dziekuje za konstruktywne odpowiedzi.
PS: Skorzystalem z sygnalu usd/jpy, TP=10pips brutto. Pozdrawiam serdecznie
O to wlasnie chodzi i nalezy tego unikac, a wiec najlepiej jak beda one w miare szerokie, zwlaszcza ze parametrem P pmozna operowac tak jakby na tylko dwoch zakreach. Chodzi o to ze albo jest to przedzial 5-8pips przy wartosci param. 32-42 oraz te słuszne zakresy rzędu 15-19 pips przy wartosici parametru 62-82max.nasedo pisze:1. przy rozpiętościach rzędu 7 pipsów na gbpusd system staje się nadsterowny i nawet małe wybicie może dać sygnał nie w tą stronę.
PS: Skorzystalem z sygnalu usd/jpy, TP=10pips brutto. Pozdrawiam serdecznie
Małymi łyżeczkami, ale wciąż ...
- nowicjusz123
- Stały bywalec
- nowicjusz123
- Stały bywalec
- nowicjusz123
- Stały bywalec
Nowicjuszu, gratuluje pipsów:) ja mogę tylko pozazdrościć, u mnie ten tydzień jest tragiczny! Dziś:
eurjpy: 19 pips
gbpusd: czekam na 30 pips, ale czuje, że zamknie się w okolicach paru pipsów na plusie
na parach EUR/USD i USD/CHF nie gram...
I co tu zrobić? cały tydzień jest narazie -7 pips incl spread.
eurjpy: 19 pips
gbpusd: czekam na 30 pips, ale czuje, że zamknie się w okolicach paru pipsów na plusie
na parach EUR/USD i USD/CHF nie gram...
I co tu zrobić? cały tydzień jest narazie -7 pips incl spread.
Ostatnio zmieniony 22 cze 2007, 13:31 przez nasedo, łącznie zmieniany 2 razy.
Otwarte myślenie to wielki dar i zarazem samotność
- nowicjusz123
- Stały bywalec
Dziekuje Nasedo, ale ja tez jestem załamany, otóż nie miałem mozliwosci obserwacji rynku w tych godzinach, poniewaz mialem wyjazd i teraz pluje sobie w brode
System na USD/CHF daje sporadyczne ale czyste sygnaly. NOrmalnie gram tylko na trzech parach, o ktorych mowa byla w poprzednich watkach, ale czasem korzystam z sygnalow na usd/chf oraz usd/cad.

System na USD/CHF daje sporadyczne ale czyste sygnaly. NOrmalnie gram tylko na trzech parach, o ktorych mowa byla w poprzednich watkach, ale czasem korzystam z sygnalow na usd/chf oraz usd/cad.
Małymi łyżeczkami, ale wciąż ...