Gra pozycjami przeciwstawnymi zamiast SL/TP - 'hedge'

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

NiceFox pisze:Sądząc po Twoim wieku robiłeś w pieluchy jeszcze jak ja zarabiałem na giełdzie, więc wszystko przed Tobą.
Ach jakiż argument ! Problem w tym, że nawet jak chcesz mi dokopać to wymyślasz kolejne bzdury. Bo po to by powyższe zdanie miało sens musiałbyś mieć koło 60. Masz ? Nie sądzę. Choćby po tym, że tamto pokolenie było nauczone szacunku do innych. Którego Tobie jak widać brakuje.
NiceFox pisze:Błąd w rozumieniu czytanego tekstu. Nie jest napisane o zamykaniu jednej strony zleceń.
Ta? Może. Zapytaj Szwajcara co miał na myśli pisząc to do tego się odnosiłem:
Szwajcar pisze:Sprawa była taka, że otworzyłem to na lewarze 500 i przetrzymałem przez parę dni. Potem redukowałem pozycję z jednej strony a balance zszedł na minus, kiedy to equity było na plusie. Pozycja w hedgu powisiała jeszcze 3 dni i sami zaczęli interweniować
jego opis jest dosyć zagmatwany w tym miejscu - ale pozwala na wysnucie wniosków jak moje.

Ogólnie rzecz biorąc dyskusja z Tobą nie ma sensu, bo Ty zawsze "wiesz lepiej". Klapki na oczach i do przodu. Powodzenia.
EoT.
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mighty Baz »

panowie, gorącą prośba o wyluzowanie. To tylko forex :)))

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaRCHeW »

Witam.
green7 pisze:Ogólnie rzecz biorąc dyskusja z Tobą nie ma sensu, bo Ty zawsze "wiesz lepiej". Klapki na oczach i do przodu. Powodzenia.
EoT.
Dobrze to ująłeś Green :D Rozmowa z NiceFox jest jak brodzenie w śniegu.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

a dlaczego uwazasz, że NiceFox nie zaprezentował sensownych agrumentów? Bez info o pieluchach, ofc.

Awatar użytkownika
NiceFox
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: NiceFox »

green7 pisze: Ach jakiż argument ! Problem w tym, że nawet jak chcesz mi dokopać to wymyślasz kolejne bzdury. Bo po to by powyższe zdanie miało sens musiałbyś mieć koło 60. Masz ? Nie sądzę. Choćby po tym, że tamto pokolenie było nauczone szacunku do innych. Którego Tobie jak widać brakuje.
Pamietaj ja Cię znam, a Ty nie wiesz z kim masz do czynienia. Więc nie zarzucaj braku wiedzy, zrozumienia i nie rób pokpiwania w stylu "co ty wiesz przecież grasz na demo" "jesteś biedny zrobię z ciebie miljonera", "brak ci szacunku"
green7 pisze:
Szwajcar pisze:Sprawa była taka, że otworzyłem to na lewarze 500 i przetrzymałem przez parę dni. Potem redukowałem pozycję z jednej strony a balance zszedł na minus, kiedy to equity było na plusie. Pozycja w hedgu powisiała jeszcze 3 dni i sami zaczęli interweniować
jego opis jest dosyć zagmatwany w tym miejscu - ale pozwala na wysnucie wniosków jak moje.
Ale trzeba było przeczytać cały tekst
Szwajcar pisze:U innego jak zrobiłem raz dużego hedga na 25 lotów to zamknęli mi obie pozycje w czasie braku kwotowań rynków, a potem jako wyjaśnienie dali to co piszą tu przeciwnicy Mighty Baza, że i tak to nic nie zmienia w saldzie moich pozycji. Sprawa była taka, że otworzyłem to na lewarze 500 i przetrzymałem przez parę dni. Potem redukowałem pozycję z jednej strony a balance zszedł na minus, kiedy to equity było na plusie. Pozycja w hedgu powisiała jeszcze 3 dni i sami zaczęli interweniować.
Wnioski byś wyciągął takie jak Ci podałem.
green7 pisze: Ogólnie rzecz biorąc dyskusja z Tobą nie ma sensu, bo Ty zawsze "wiesz lepiej". Klapki na oczach i do przodu. Powodzenia.
EoT.
Często się mylę. Dlatego zarabiam.
Życzę więcej luzu i jeszcze więcej pipsów.

Dodano po 1 godzinach 3 minutach:
MaRCHeW pisze:Witam.
green7 pisze:Ogólnie rzecz biorąc dyskusja z Tobą nie ma sensu, bo Ty zawsze "wiesz lepiej". Klapki na oczach i do przodu. Powodzenia.
EoT.
Dobrze to ująłeś Green :D Rozmowa z NiceFox jest jak brodzenie w śniegu.

Pozdrawiam
Karol Marchewka
Green7 chyba adwokata nie potrzebuje sam sobie poradzi.

Na Forum ścierają się różne grupy interesów. Jedna z nich to userzy komercyjni. Tą grupę reprezentuje Marchew z Alior Bankiem (reklamowanym jako polskim z 100% -wym kapitałem włoskim). Będą twierdzić że ich produkt jest cały , nawet jak się znajdzie dziurę.
Ponieważ firmy komercyjne drenują Forum proponuję:
- wprowadzić konta komercyjne oczywiście płatne
- zmiany w regulaminie co do treści merytorycznej userów komercyjnych.
- plus właściwe oznaczenie takiego usera ( np. komerc)
Pieniądze rosną na drzewie cierpliwości.

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

NiceFox dyskusja jest o hedgu.
A starasz się sprowadzić z dyskusji merytorycznej do Argumentum ad personam
Trzymaj się tematu.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Greenhaze »

Boze widzisz a nie grzmisz.. Ten temat juz dawno nie powinien istniec. Przeciez to oczywiste ze tu nie ma zadnego hedga a broker samodzielnie nie rusza rynkiem .....moze jedynie syntetycznie manipulowac spreadem uruchamiajac SLe oraz tranzakcje hedgingu bo sa to zwykle buy/sell stopy ktore sie niczym nie roznia. Jesli ktos tego nie rozumie to powinien wrocic do podstaw prostej arytmetyki.. 15 stron dyskusji o tym ze ogorek jest czerwony bo pomidor jest okragly....nonsens

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

Greenhaze no widzisz Ty to pojmujesz.
Potrzeba następne 50 stron żeby inni to zrozumieli.
Że to żadna magia tylko pewien komfort psychiczny (zresztą złudny).

Zresztą powinniśmy rozmawiać o sposobach zabezpieczania się czy zarabiania przy użyciu hedgu.
Bo to jest jak ze wskaźnikami, masa ludzi na tym forum powie że pokazują przeszłość a nie przyszłość, repaintują i w ogóle są do d......
I ja się z tym zgodzę, po za jednym, faktem. Jest masa ludzi która ich używa i zarabia :)
Bo chodzi o psychikę i MM tak naprawdę.
To samo jest z hedgem, jeśli komuś pozwala się czuć komfortowo ze stratną pozycją, ba nawet jest szczęśliwy że idzie przeciw niemu bo martyngałem tnie w drugą stronę.
To niech tak gra i zarabia. Jest wiele dróg do celu. Nie ma co nikomu uszczęśliwiać na siłę i udowadniać mu że się myli.
Bo to on może nam udowodnić że super na tym wychodzi w przeciwieństwie do nas samych.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Awatar użytkownika
Mighty Baz
Pasjonat
Pasjonat

Greenhaze pisze:Boze widzisz a nie grzmisz.. Ten temat juz dawno nie powinien istniec. Przeciez to oczywiste ze tu nie ma zadnego hedga a broker samodzielnie nie rusza rynkiem .....moze jedynie syntetycznie manipulowac spreadem uruchamiajac SLe oraz tranzakcje hedgingu bo sa to zwykle buy/sell stopy ktore sie niczym nie roznia. Jesli ktos tego nie rozumie to powinien wrocic do podstaw prostej arytmetyki.. 15 stron dyskusji o tym ze ogorek jest czerwony bo pomidor jest okragly....nonsens
proszę bardzo, nie będe ukrywał że z mojego punktu widzenia transakcja hedge może być realizowana dla dowolnej pary/par, podane przeze mnie przykłady sa dla jednej pary, by cześć osób zaznajomiła się z pewną mechaniką, w jaki sposób w ogóle generowany jest hedge.

Zatem możemy wrócić do definicji i spróbować rozjaśnić o co niektórzy bija pianę, lub głową w mur :))

za wiki:
POJĘCIE HEDGINGU
Termin hedging pochodzi od czasownika „to hedge”, oznaczającego w języku angielskim m.in. odgradzanie się czy zabezpieczanie. W działalności gospodarczej mianem tym określa się metody ograniczania bądź neutralizowania ryzyka zmian cen instrumentów finansowych lub towarów, przy wykorzystaniu instrumentów pochodnych. W tym celu zawierane są transakcje hedgingowe, zwane również transakcjami zabezpieczającymi. Pod tym pojęciem rozumiemy zajęcie pozycji na rynku terminowym, która jest odwrotna w stosunku do pozycji zajmowanej na rynku natychmiastowym, dzięki czemu potencjalne straty wynikające z jednej z nich, zostaną w mniejszym lub większym stopniu zrównoważone przez zyski osiągnięte na drugiej pozycji. Możliwość zabezpieczenia pozycji na rynku spotowym występuje w wyniku pewnej zależności pomiędzy cenami na rynku terminowym.

Zasadniczą ekonomiczną funkcją rynków terminowych jest więc tworzenie warunków do efektywnego przenoszenia ryzyka przez podmioty wykazujące awersję do ryzyka (hedgersi) na inne podmioty, które ryzyko to skłonne są przejąć, w nadziei na osiągnięcie zysku (spekulanci). Transfer ryzyka z pozycji przekazującego nazywany jest właśnie hedgingiem, natomiast z pozycji odbierającego – tradingiem.

Podstawowy podział hedgingu wyróżnia hedging stały oraz dynamiczny. Hedging stały (fixed hedging, static hedging lub traditional hedging) polega na zajęciu pozycji i utrzymywaniu jej, bez żadnych modyfikacji, przez cały okres trwania zabezpieczenia. Określa się go również mianem hedge and forget. Z kolei istotą hedgingu dynamicznego (dynamic hedging lub tailing hedging) jest ciągłe monitorowanie transakcji zabezpieczających oraz pozycji zabezpieczających i ewentualnie ich korygowanie czy modyfikowanie w przypadku zmiany warunków rynkowych.

"Jeżeli rozpoczynasz handlowanie na rynku Forex, z pewnością zetkniesz się z terminem "hedge". Termin ten określa zajęcie pozycji przeciwstawnej do już otwartej. Hedge jest więc rodzajem arbitrażu, zabezpieczenia otwartej pozycji przed ewentualną stratą. Oczywiście, pozycja hedgująca nie tylko niweluje stratę, ale również ewentualny zysk. Jednak istnieją często pewne chwilowe istotne rozbieżności pomiędzy wartościami obu takich przeciwstawnych pozycji, które mogą być otwierane w różnych miejscach na świecie. Ich różnica stanowi zarobek tradera. Istotą jest tutaj zarabianie przy minimalnym ryzyku. Hedgować pozycję można również w jednym miejscu, u tego samego brokera. Jednak nie każdy broker taką opcję oferuje. Na czym to polega? Otwierając na przykład pozycję długą, nie możesz jednocześnie otworzyć na tej samej parze pozycji krótkiej i ją utrzymywać, gdyż otwarcie krótkiej będzie skutkowało zamknięciem długiej. Istnieją brokerzy oferujący opcję "hedge" podczas otwierania pozycji. Po jej zaznaczeniu nie zamknie ona pozycji przeciwstawnej już otwartej, a będzie istnieć równolegle. Metoda z hedge jest o wiele bardziej mniej ryzykowna od sytuacji otwarcia jednej pozycji ze stop lossem, gdyż częste są przypadki gwałtownych zmian kierunku ruchu ceny.

" (źródło: http://www.street21.strefa.pl/akademia_hedge.html )

Fundusze hedge
(źródło: http://www.inwestycjealternatywne.pl/in ... usze_hedge )

Jedną z najbardziej dynamicznie rosnących na znaczeniu grup aktywów są fundusze hedge (hedge funds). Do tej grupy możemy zaliczyć wszelkiego rodzaju fundusze inwestujące przy wykorzystaniu systematycznych, pozastandardowych strategii inwestycyjnych. Pod pojęciem tym kryje się często zajmowanie zarówno długich, jak i krótkich pozycji, wykorzystanie arbitrażu, operowanie na wielu rynkach zarówno kasowych, jak i terminowych, wykorzystanie w zarządzaniu instrumentów pochodnych i inwestowanie wszędzie tam, gdzie oczekuje się wysokich zysków przy jednoczesnym ograniczeniu ryzyka.

Głównym celem funduszy hedge jest ograniczenie wahań cen jednostki udziałowej (zmienności zwrotu) przy jednoczesnej próbie ograniczenia ryzyka inwestycyjnego i uzyskania jak najwyższych stóp zwrotu, niezależnie od cyklów koniunkturalnych czy bieżącej sytuacji rynkowej.

Fundusze hedge różnią się między sobą wysokością osiąganych stóp i zmiennością zwrotu, charakteryzują się różną ekspozycją na ryzyko. Wiele (ale nie wszystkie) funduszy zabezpiecza się przed spadkami na rynku, na którym operują. Strategie funduszy hedge konstruowane są w ten sposób, aby dostarczone przez nie wyniki były słabo lub nie były wcale skorelowane z rynkiem. Ich celem jest raczej ochrona kapitału i konsekwencja przy generowaniu zwrotów niż nieograniczone pomnażanie kapitału.

Managerowie funduszy to profesjonaliści z ogromnym doświadczeniem, którzy charakteryzują się dyscypliną w zarządzaniu. Zarządzający funduszami są zazwyczaj wysoce wyspecjalizowani w jednym segmencie rynku i wykorzystując tę przewagę nad innymi graczami, inwestują powierzone środki w tym właśnie obszarze. Nie można zapomnieć o wynagrodzeniach dla zarządzających. Te uzależnione są ściśle od wyniku finansowego funduszu. Warto również pamiętać, że managerowie często angażują własne środki finansowe w fundusze, którymi zarządzają.

Uważa się, że obecnie na świecie istnieje ponad 30 tysięcy funduszy hedge. Majątek, jakim obracają to kwota przekraczająca 1 bilion amerykańskich dolarów. Należy pamiętać, że każdego dnia ta liczba podlega modyfikacji.

Wyróżnia się przynajmniej 10 podstawowych strategii inwestycyjnych realizowanych przez fundusze hedge, których charakterystykę przedstawiono poniżej:

* Agresywny Wzrost (Aggresive Growth)
* Niepłynne aktywa (Distressed Assets)
* Rynki Wschodzące (Emerging Markets)
* Fundusze Funduszy (Fund of Funds)
* Dochodowe (Income)
* Makroekonomicze (Macro)
* Arbitrażowe (Arbitrage)
* Zabezpieczające Wartość (Securities Hedging)
* Mieszane (Multi Strategy)
* Sprzedaż na krótko (Short Only)
* Zdarzeniowe (Event Driven)

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TARKIN »

Mighty Baz popełnił błąd w tytule tematu
powinno być o "piramidowaniu"
bo "hedge" na jednej parze nie jest żadna strategią
czy w ujęciu zabezpieczania się przed ryzykiem