Pie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Supply / Demand

Korzystam
138
64%
Nie korzystam
79
36%

Liczba głosów: 217

Awatar użytkownika
Vanguard
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Vanguard »

a ja szorce na antypodach - pierwszy kangur poszedl sie j*** -

Obrazek
Nie wierz w trendy.

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

Tylko napisałem że wyjeżdżam a od razu rozwiązały się wam języki. :) Sama godzina wyjazdu się opóźnia więc postaram trochę się odnieść do tego co pisaliście.
Spekulant83 pisze:Dlaczego straciły dla Ciebie ważność? Bo zostały pokonane tamtymi świeczkami? Zawsze jak już coś zostanie przebite traci ważność? Ale kiedy...z towarzyszącym sporym momentum w trakcie a jak niepewność na poziomie to nie traci ważności taki poziom?
Straciły dla mnie ważność bo cena przestała traktować te poziomy jako wsparcie czy opór. Czasami zostawiam poziomy mimo tego że zostały już przebite bo zamieniają się z supply w demand lub odwrotnie. Pisałem o tym na 9 stronie. http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... c&start=80
Spekulant83 pisze:Nadal boje się, że GRUBASY z instytucji i funduszy jak Goldman zaczną SABOTOWAĆ te poziomy gdy zauważy ich jakiś tam dział analityków, że to się upowszechniło...żeby kosić SL itp. Jestem świadom, że mogę mieć błędne myślenie bo znam także drugą wersję kwestii na którą wy przystajecie...ale mam takie obawy i nie dają mi spać. Nie dają.
Pomyśl o tym na dwa sposoby.
1) Te poziomy są naszym wymysłem, który schematyzuje nam trochę cały ten 'bałagan' na wykresie. Poziomy działają dlatego że na tych poziomach już zlecenia instytucji otwarte. I nawet jeżeli założymy (co już jest błędem), że banki patrzą na te poziomy i wejdą w transakcje przed poziomem to po prostu jest to dla nas kolejny sygnał na to że poziom który wyznaczyliśmy działa. I teraz możemy wejść na tej przedwczesnej reakcji albo czekać na powrót do pierwotnego poziomu i tam zawrzeć transakcję.
2) Czy bank zawierając transakcję bierze pod uwagę takich szaraków jak my? Nie. W 1) napisałem że jest błędem twierdzenie że banki patrzą na wyznaczone przez nas poziomy. Bo banki nie patrzą czy pierwszą linię mamy na close świec z konsoli czy gdzie powinien być stop albo czy wejść po reakcji. Oni patrzą na zlecenia. Zlecenia oczekujące są już ustawione zanim poziom będzie przez nas zauważony. I z kolei to MY patrzymy na te poziomy bo BANKI wiedzą o zleceniach na poziomach na których JUŻ są otwarte zlecenia którą BĘDĄ się bronić.
Damfry pisze:Mnie bardzo ciekawi, jaki postęp zrobiłeś Adamie, że przerzuciłeś się na oczekujące, co wpłynęło na taki rozwój i decyzje by na nie się przerzucić?
Nie przerzuciłem się do końca. Po prostu dodałem kolejne narzędzie. Nadal wchodzę po reakcji. Wszystko zależy od sytuacji. Czasami jest na tyle jasna, że ryzykuję wejście na oczekującym. Jest to kuszące rozwiązanie bo:
1) Ryzyko jest mniejsze niż wejście po reakcji. Czym reakcja dłuższa tym bardziej rozszerza się nam SL.
2) Risk/Reward jest większy. Czy później wchodzimy tym większy SL i mniejszy TP (oczywiście przy założeniu że cena idzie w naszym kierunku :) )
3) Mniejszy stres. Wstaję rano, składam oczekujące. Sprawdzam w południe dokładam inne zlecenia jeśli trzeba. Na koniec dnia zamykam lub przestawiam SL.
Shadi pisze:Cholera Adamcio się wkurzy przez tą ilość spamu Smile Czas się zbierać chyba
Nie żartuj ! :) Zacytuje siebie z pierwszego postu.
admkowal pisze:Chciałbym przybliżyć w miarę kompletną strategię transakcyjną. Ja zacznę a plan jest taki aby rozwijać siebie, system i innych użytkowników wspólnie. Tak więc, każda wypowiedź jest mile widziana.
Zgadzam się 100%
Spekulant83 pisze:Z tego Journala zrobił się WĄTEK. (...) każdy rwie się z wypowiedzią i obserwacją.
(...) pracujmy razem jak Zachód to robi na swoich forach.
Shadi pisze:Limit postawiony i poszedłem w świat, bo jak to natura nakazuje trzeba było pomóc rodzinie. Przychodzę i co widzę? +75 i zdejmuję.
Hehe. Pięknie! Ja trochę zalatany dzisiaj i podobnie z rana kilka wejść opartych o 30 sekundowe analizy więc i wynik marny. Około 15 pips

Początek
Obrazek

I koniec
Obrazek

Miłego weekend'u!
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

Witam,
od dłuższego czasu widziałem Twoje wpisy które sporo wnosiły,a journala widze dopiero teraz. Kolejna świetna robota.S/D to odpowiedź na wiele moich dziwnych pytań,i wielkie dzięki za to.

Bardzo proste "narzędzie" a efekty potrafią być nawet jak dla mnie (osobe która praktykuje to 1 dzień) całkiem zadawalające.

Pozdrawiam,dzięki za wkład i czytam dalej;)

Awatar użytkownika
Vanguard
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Vanguard »

EDEK - Ktos to zdjal ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie wierz w trendy.

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

Songo89K pisze:Witam,
od dłuższego czasu widziałem Twoje wpisy które sporo wnosiły,a journala widze dopiero teraz. Kolejna świetna robota.S/D to odpowiedź na wiele moich dziwnych pytań,i wielkie dzięki za to.

Bardzo proste "narzędzie" a efekty potrafią być nawet jak dla mnie (osobe która praktykuje to 1 dzień) całkiem zadawalające.

Pozdrawiam,dzięki za wkład i czytam dalej;)
Dzięki. Mam nadzieję że sam dołożysz cegiełkę w rozwój tematu
:)
Pozdrawiam
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK

Nowisz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Nowisz »

Witam!

Jako iż jest to pierwszy post na tym forum chciałbym napisać kilka słów o sobie:)

Jestem jak autor tematu tegorocznym maturzystą, a forexem interesuje sie już jakieś pół roku.Przez ten czas dzielnie wertowałem całą makulature związaną z forexem. Na szczęście w miare szybko trafiłem na to forum które czytam już pare miesięcy i jest to naprawdę skarbnica wiedzy.Pozatym zaglądam też na zagraniczne fora ale jako iż mój angielski jest not very well dlatego skupiam się na polskich tekstach.Postaram się dołożyć swój wkład w rozwój tego tematu jak i również całego forum o ile czas pozwoli.

A teraz wracając do tematu chciałbym się dowiedzieć czy dobrze wyznaczyłem poziomy S/D, czy może jakieś przegapiłem?

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Shadi »

Nowisz pisze:Witam!

Jako iż jest to pierwszy post na tym forum chciałbym napisać kilka słów o sobie:)

A teraz wracając do tematu chciałbym się dowiedzieć czy dobrze wyznaczyłem poziomy S/D, czy może jakieś przegapiłem?
czołem.
odpowiedź na scr

Nowisz
Stały bywalec
Stały bywalec

Dzięki Shadi:) Poziom niebieski był na podstawie M15 a drugi poziom który nic Ci nie mówił to był poziom przebity z tego H1 i poźniej zadziałał jako wsparcie, zerknij na początek koloru:)

Czyli ogólnie wiem o co chodzi teraz do tego trzeba dodać linie trendu S/R-y lub ewentualnie fibsy

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Shadi »

Nowisz pisze: a drugi poziom który nic Ci nie mówił to był poziom przebity z tego H1 i poźniej zadziałał jako wsparcie, zerknij na początek koloru:)
nie nie imho źle patrzysz zobacz tu:

http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... ek_900.gif

to jest poziom na L na który można było zagrać. Bardziej tu zadziałał poziom niż to że przebili tamten jedno godzinny supply, choć na jedno wychodzi :)

kolejny poziom który był do gry wg mnie:

Nowisz
Stały bywalec
Stały bywalec

Fakt ale tamten poziom był raczej poglądowy normalnie raczej sie takiego czygoś nie gra chyba że z duzym R/R tak mi sie wydaje.

ODPOWIEDZ