Pie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Supply / Demand

Korzystam
138
64%
Nie korzystam
79
36%

Liczba głosów: 217

Awatar użytkownika
Vanguard
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Vanguard »

ciekawe, m30 funt

Obrazek
Nie wierz w trendy.

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

Przebrnąłem temat do końca i pomyślałem-Tylko tyle tych stron:(

Shadi widzę że czego się nie chwycisz to pipsy same wchodzą,jak się patrzy na to co wyprawiacie,to nie można powiedzieć że Graal nie istnieje.

Na razie błąd początkującego,chwytam wszystko a nawet i więcej.

Praktykuje nadal,na koncie jeszcze pare groszy zostało i z ukrycia będę śledził Wasze poczynania.
Oby tak dalej "pipsiarze" :lol:

EDIT:
Miałem jeszcze się upewnić,gdzieś w początkowych stronach wyczytałem że gramy z trendem,a jednak wiele zagrań które tu widziałem,nawet to Vanguarda wydaje się być przeciw.
1.Jakaś selekcja? widoczni poziom S or D to i tak "musi" zadziałać,nie ważne w którą stronę trend?
2.Gdzieś mi to umkneło,najpierw czekamy aż świeca która dotkneła poziomu się uformuje i wchodzimy na następnej? bo często widać że wicek leci 20 pips w dół,posmyra lekko i wraca do góry,więc jakby nie patrzeć 20 pips ucieka.

Awatar użytkownika
sgorn
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sgorn »

hej, jako ze prywatnie siedze w tej metodzie od jakiegos czasu to tez cos podrzuce ;) jeden SL i 2x BE
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.

Awatar użytkownika
gutek04
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: gutek04 »

1.Jakaś selekcja? widoczni poziom S or D to i tak "musi" zadziałać,nie ważne w którą stronę trend?
Aby zagrać jakiś poziom wbrew trendowi musi on być silny, tj. musi pokrywać się z S/D z wyższego TF np. H1/H4
Badając siłe poziomu zastanów się:
Jak daleko cena opuściła poziom? (przyjęło się że aby poziom można było uznać za S/D cena musi się od niego oddalić minimum 3x szerokość ranga z którego się wywodzi)
W jaki sposób opusciła poziom? (duże momentum/małe momentum itp.)
Ile razy dany poziom był już wickowany? (bardzo ważne)
Jak daleko znajduje się następny poziom S/D? (Profit margin - musimy przecież na czymś zarobić...)
Jak cena dociera do naszego poziomu? (ktoś musi stracić żebyśmy my mogli zarobić)
Ile czasu cena spędziła na tym poziomie zanim go opuściła? (Im dłużej tym gorzej)

Prawdopodobnie autor wątku już o tym wspominał... Miłego weekendu wszystkim!

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Shadi »

Songo89K pisze: 2.Gdzieś mi to umkneło,najpierw czekamy aż świeca która dotkneła poziomu się uformuje i wchodzimy na następnej? bo często widać że wicek leci 20 pips w dół,posmyra lekko i wraca do góry,więc jakby nie patrzeć 20 pips ucieka.
Myślę że pkt pierwszy został już wyczerpany w wypowiedzi powyżej. Ja odniosę się do tego punktu.

Jesteś chyba jeszcze na etapie : o fak ... chce wszystkie pipsy z rynku, ale to tylko Krzysztof C wie jak układają się wszystkie fale na tickach 2 dni przed :)

Gramy wg pewnej logiki, gramy statystycznie - po to jest sl aby cena mogła sobie spacerować w jego kierunku (wiadomo najlepiej nie :P) i nie martwimy się tymi 20pipsami, tylko cieszymy się tym że zarobiliśmy inne 60 :)

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Gutek świetnie podsumowałeś to co tu wyczytałem,muszę wydrukować i uczyć się jak modlitwy :) thx

Shadi i Tobie dziękuję,chyba wszystko jasne.

pozdrawiam

jbm8
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: jbm8 »

Shadi pisze:
Vanguard pisze: Czyli liczymy na ponowny atak... good...

to jeszcze jedna zagwozdka - jak to najlepiej wyjac ?
proponowanie prze ze mnie strefy dla roznych interwalow - jaki najlepiej rozegrac zeby nie wpier. za duzo :) ?
Popatrz na to inaczej - wybierając takie poziomy grasz logicznie, bo szukasz czegoś na styl Sell high Buy low. Mało tego - zauważ że w 90% cena ma duży problem z przejściem tego poziomu. To można wykorzystać.

Kolejna sprawa - wiadomo - najlepiej to by było zabrać takie zlecenia z m1, pytanie czy banki/instytucje zwracają uwagę na m1 :)
W tym przypadku ok wydaje mi się m15.

Jeżeli rozmaiwamy nt wyboru - wszystko zależne od Ciebie i akceptowanego przez Ciebie ryzyka. Wczoraj przyoszczędzić chciałem na edku - wynik taki że analiza dobra - poziom ok - ale nie doszli :)

ps - wg tego scr brał bym ten poziom:
:D

Godzina słaba i fakt że zrobili to jedną świecą i cofka, ale ładnie sobie to obmyślili.

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Mam nadzieje że pełnomocnik się nie obrazi,ale właśnie przelatuje tamten topic i trafił się taki screen:
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... p?id=28639

mówię o ostatniej sytuacji,pierwsza świeca:wzorowa,druga wybija SL.
Rozumiem że return ale kiedy? po uformowaniu się tej drugiej,tym bardziej że wygląda na pina?

Z drugiej strony,gdybyśmy narysowali S/D wcześniej,tam gdzie fibo 50/61,8 to weszło by chyba idealnie.Czyli tamten poziom p oprostu był ważniejszy?

goose
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: goose »

Temat mi sie spodobal, wiec wrzuce moj trade. Mam nadzieje, ze poziomy zaznaczone sa zgodnie z systemem.

Z powodu, ze nie moglem caly czas byc przed komputerem, zamkniete w nie najlepszym miejscu ale i tak jestem zadowolony, bo to troche bylo zagranie pod prad.

Awatar użytkownika
Spekulant83
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Spekulant83 »

Metoda szatańsko skuteczna. Jednakże w trakcie testów zauważyłem, że KLUCZOWYM aspektem jest rozpoznawalność priorytetów danego poziomu...i tu mogą wejść różne techniki PA (lub dla niektórych dobrze stosowane wskaźniki typu oscylator) jednak...nie wiem czy to nie zostało już opracowane przez ludzi z Zachodu których tu na początku cytowano...jakiś klucz w metodzie S/D w tej kwestii priorytetyzacji poziomów...żeby drugiego koła nie tworzyć...jeśli nie...to rozumiem i trzeba zastosować j/w.

ODPOWIEDZ