Firma w Delaware i inne kraje offshore.

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
mario83
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mario83 »

Mr.T pisze:
LeoJ pisze:Ze Szwajcarii przelew na rachunek do Polski
w tym przypadku nie ma mowy o anonimowości
J/w. Wszystkie takie transakcje sa rejestrowane, poniewaz Szwajcaria nalezy do grona krajow zaliczanych do rajow podatkowych.
kupuj POLSKIE produkty

cook
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: cook »

Witam po przerwie,

Mam pytanie bezpośrednio do Aest'a:

"...Jeżeli firma posiada EIN (czyli figuruje w rejestrze federalnym) w ciągu 30 dni dostają odpowiedź - pełny wypis EIN z częścią niejawną w oficjalnym rejestrze (między innymi danymi właściciela w przypadku LLC). Tak, w tym co możecie sprawdzić w internecie nie ma wszystkich danych, które posiada o was rząd USA.
Jeżeli firma nie posiada EIN - wniosek jest przekierowany do władz stanowych i odpowiedź dostają w ciągu 60 dni - w odpowiedzi są zawarte dane spółki, nazwisko obecnego dyrektora i obecnego właściciela. "

Jakie jest źródło tych informacji?

Z moich informacji wynika, że dane prawdziwego właściciela: "beneficial owner" ma agent i nie są one przekazywane na zewnątrz (o ile agent nie zostanie do tego wezwany-> oczywiscie na legalnej drodze prawnej).

Więc-> UKS tych danych nie powinien otrzymać. A przynajmniej nie po 60 dniach. DE musiałby je wcześniej wyciągnąć od agenta. A nie bardzo mi chce się wierzyć, że w DE ktoś z własnej woli od razu podaje dane beneficial owner'a, które musi wyciągać od agenta-> na wezwanie polskiego UKS .

Oczywiście mogę się mylić..... ale to fundamentalna kwestia i musimy to dobrze wyjaśnić/ przedstawić źródła.

Przy okazji zapytam:

Jeżeli ktoś z UKS skieruje pismo do jakiegoś banku dajmy na to na Cyprze, kto jest prawdziwym właścicielem (beneficial owner) tego i tego konta to?

Dostaną taką informację, czy nie dostaną?

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

cook pisze:Przy okazji zapytam:

Jeżeli ktoś z UKS skieruje pismo do jakiegoś banku dajmy na to na Cyprze, kto jest prawdziwym właścicielem (beneficial owner) tego i tego konta to?

Dostaną taką informację, czy nie dostaną?
Odpowiem ogólnie,uważam że myślenie kolegi idzie w niewłaściwym kierunku.
Aby to lepiej zobrazować gdy wypłyną dane ...od np. jakiegoś zflustrowanego pracownika banku to nie ma mocnych,z tego co wiem to nawet ministrom UE dobrali się do dupy,więc widzi kolega że to do niczego nie prowadzi,
Uważam że powinniście się skupić całkowicie na tym jak zrzucić z siebie nieograniczony obowiązek podatkowy w Polsce,a można to zrobić tylko przez np. spółkę kapitałową stanowiącą odrębną osobowość prawną lub przez profesjonalną optymalizację podatkową.FIZ też jest dobrym pomysłem itp..

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

squpek
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: squpek »

Chciałem się podzielić kilkoma informacjami jakie dostałem od firmy zajmującej się optymalizacją podatkową.
Zaproponowano mi otwarcie firmy na Cyprze. O tym wiemy, że tak można - zresztą w każdym miejscu na świecie można. Cypr jest członkiem UE to raz i (co ważniejsze) mamy umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania.
Jak zwykle problem to przeniesienie zysków do kraju tak by (legalnie) nie płacić w naszych złodziejskich podatków albo płacić najmniejsze jak można
Według firmy doradczej będąc członkiem zarzadu cypryjskiej spółki i polskim rezydentem podatkowym, korzystam z 0% stawki oprocentowania moich zarobków z tej spólki na Cyprze a ponieważ obowiązuje umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania polski US nie może nic tu zrobić.
Odnosi się tylko do sytuacji gdy nie mam innego dochodu w kraju. Jeżeli jakieś pieniądze jednak zarabiam w kraju to wtedy trochę się to zmienia.
Firma dołaczyła też odpowiednie opinie Ministerstwa Finansów RP.
Czy ktoś już wspominał o tej możliwości tu na forum?

canar
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: canar »

Jeśli chodzi o Cypr - gdzieś wyczytałem na początku roku, że już nad tym pracują, aby tę furtkę zlikwidować (bedą albo już są prowadzone rozmowy z Cyprem na ten temat).

Oto jakie informacje uzyskałem na moje pytania od jednego z Agentów rejestrujących spółki w Delaware (choć udzielają oni konkretnych informacji niechętnie, tłumacząc, że nie mają do tego prawa, ponieważ nie są doradcami podatkowymi i pisząc, żeby się najlepiej zwrócić do swojego doradcy podatkowego) oraz z firmy, która rejestruje spółki w Belize, Brytyjskich Wyspach Dziewiczych i Seszelach.

Podaję te informacje w oryginale, czyli w j. angielskim, ponieważ nie czuję się na tyle mocny z angielskiego, żeby je autorytatywnie tłumaczyć.

Agent rejestrujący spółki w Dealaware:

Now, if you get an EIN (tax ID #) you are required to file yearly Federal income tax returns in the US as soon as your company has revenue and expenses. Please read this: http://www.valisinternational.com/blogs ... nsformacje

I w kolejnym mailu:

You can totally start a Delaware company without an EIN, yes. If you never get an EIN you never have to file yearly FEDERAL income tax returns in the US.

Chciałem, żeby właścicielem spółki w Delaware była spółka z “typowego” raju podatkowego, gdzie anonimowość jest ponoć przestrzegana.

Oto informacje z jednej ze stron internetowych firmy rejestrującej spółki w Belize, Brytyjskich Wyspach Dziewiczych i Seszelach, które pojawiają się przy wypełnianiu zamówienia na taką spółkę:

The protection provided by the shareholder service is not absolute. The identity of the actual „behind the scenes” owner may be disclosed, if ordered so by the Seychelles Financial Investigations Unit or by a Seychelles Court.

I w innym miejscu:

Usage of General Powers of Attorney may be dangerous! Many high-tax countries may impose local taxation on the person, who acts through a Power of Attorney, issued by an offshore company! Please carefully consider your tax circumstances before choosing this option!

Z kolei z korespondencji z nimi, co ciekawsze “kawałki”:

We don't register US LLC's now, because we believe it is a deeply flawed product.

I dalej:

NOTE - you would still be the "beneficial owner" of the company for the record, both in the US and in Seychelles.

Na pytanie o wady spółki LLC w Delaware:

Where, exactly, in the US tax laws, does it state that a US LLC will not be subject to US Federal Income Tax on its worldwide income?

I dalej, w odpowiedzi na pytanie o anonimowość:

If your tax authority will start a criminal investigation against you, and will invoke tax fraud and money laundering as allegations (which is relatively easy to do, by implying that tax unpaid is basically money defrauded from the state, and any subsequent attempt to hide such money is equivalent to money laundering), so in that case they can pull all banking records from the banks, where it will be seen that you are the beneficial owner and you have actually controlled the accounts and transactions. Under the mutual legal assistance treaty (say, with the US), they will pull the record from the US, who will say that the US LLC has not registered for tax purposes in the US, has not conducted any business in the US, and its address in Delaware is merely an agent's address - which will, at your end, be considered as if that company does not exist as an independent business entity and is merely a shell to disguise your personal business operations. At that stage, the formal ownership structure of the LLC through a Seychelles IBC will be quite irrelevant, because it will be practically proven that YOU, personally, have controlled, managed and operated that business, by using an LLC and an IBC as shells. It's a worst case scenario, of course, in reality does not happen very often, and you need to operate on a fairly large scale for that to happen.

cook
Bywalec
Bywalec

zz pisze:Odpowiem ogólnie,uważam że myślenie kolegi idzie w niewłaściwym kierunku.
Aby to lepiej zobrazować gdy wypłyną dane ...od np. jakiegoś zflustrowanego pracownika banku to nie ma mocnych,z tego co wiem to nawet ministrom UE dobrali się do dupy,więc widzi kolega że to do niczego nie prowadzi,
Uważam że powinniście się skupić całkowicie na tym jak zrzucić z siebie nieograniczony obowiązek podatkowy w Polsce,a można to zrobić tylko przez np. spółkę kapitałową stanowiącą odrębną osobowość prawną lub przez profesjonalną optymalizację podatkową.FIZ też jest dobrym pomysłem itp..
Cały problem polega na tym, że ktoś może nie chcieć wyjeżdżać z PL..... a jak ponad połowę roku spędzasz w PL podlegasz pod nieograniczony obowiązek podatkowy.

Spółka kapitałowa a obowiązek (personalny) podatkowy to coś zupełnie innego. W poście nie o to mi chodziło. On dotyczy możliwości UKS. Które niestety chyba nie są takie małe...
squpek pisze:Chciałem się podzielić kilkoma informacjami jakie dostałem od firmy zajmującej się optymalizacją podatkową.
Zaproponowano mi otwarcie firmy na Cyprze. O tym wiemy, że tak można - zresztą w każdym miejscu na świecie można. Cypr jest członkiem UE to raz i (co ważniejsze) mamy umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania.
Jak zwykle problem to przeniesienie zysków do kraju tak by (legalnie) nie płacić w naszych złodziejskich podatków albo płacić najmniejsze jak można
Według firmy doradczej będąc członkiem zarzadu cypryjskiej spółki i polskim rezydentem podatkowym, korzystam z 0% stawki oprocentowania moich zarobków z tej spólki na Cyprze a ponieważ obowiązuje umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania polski US nie może nic tu zrobić.
Odnosi się tylko do sytuacji gdy nie mam innego dochodu w kraju. Jeżeli jakieś pieniądze jednak zarabiam w kraju to wtedy trochę się to zmienia.
Firma dołaczyła też odpowiednie opinie Ministerstwa Finansów RP.
Czy ktoś już wspominał o tej możliwości tu na forum?
Jest taka możliwość, ale Cypr kosztuje ok. 20 000 PLN rocznie. Czyli jak zarobisz 105 000 PLN to wychodzisz pi razy drzwi na 0.

Z drugiej strony to dobrze działa, ale do 100 000 euro pensji dyrektora (director slip). Powyżej są problemy; doczepia się Cypryjska skarbówka. Oczywiście pieniądze mogą zostać w firmie.

canar pisze:Oto informacje z jednej ze stron internetowych firmy rejestrującej spółki w Belize, Brytyjskich Wyspach Dziewiczych i Seszelach, które pojawiają się przy wypełnianiu zamówienia na taką spółkę:

The protection provided by the shareholder service is not absolute. The identity of the actual „behind the scenes” owner may be disclosed, if ordered so by the Seychelles Financial Investigations Unit or by a Seychelles Court.

I w innym miejscu:

Usage of General Powers of Attorney may be dangerous! Many high-tax countries may impose local taxation on the person, who acts through a Power of Attorney, issued by an offshore company! Please carefully consider your tax circumstances before choosing this option!

Z kolei z korespondencji z nimi, co ciekawsze “kawałki”:

We don't register US LLC's now, because we believe it is a deeply flawed product.

I dalej:

NOTE - you would still be the "beneficial owner" of the company for the record, both in the US and in Seychelles.

Na pytanie o wady spółki LLC w Delaware:

Where, exactly, in the US tax laws, does it state that a US LLC will not be subject to US Federal Income Tax on its worldwide income?

I dalej, w odpowiedzi na pytanie o anonimowość:

If your tax authority will start a criminal investigation against you, and will invoke tax fraud and money laundering as allegations (which is relatively easy to do, by implying that tax unpaid is basically money defrauded from the state, and any subsequent attempt to hide such money is equivalent to money laundering), so in that case they can pull all banking records from the banks, where it will be seen that you are the beneficial owner and you have actually controlled the accounts and transactions. Under the mutual legal assistance treaty (say, with the US), they will pull the record from the US, who will say that the US LLC has not registered for tax purposes in the US, has not conducted any business in the US, and its address in Delaware is merely an agent's address - which will, at your end, be considered as if that company does not exist as an independent business entity and is merely a shell to disguise your personal business operations. At that stage, the formal ownership structure of the LLC through a Seychelles IBC will be quite irrelevant, because it will be practically proven that YOU, personally, have controlled, managed and operated that business, by using an LLC and an IBC as shells. It's a worst case scenario, of course, in reality does not happen very often, and you need to operate on a fairly large scale for that to happen.
Firma ta udzieliła dosyć rzetelnych informacji, bez "fajerwerków". Podasz jej nazwę?

Ten beneficial owner to niestety przekleństwo.... stąd mój wcześniejszy post na temat możliwości UKS wyciągania tych danych.

Esencja jest w ostatniej części. Wewnątrz oecd jest szereg porozumień bilateralnych dotyczących wymiany informacji o podatnikach. I jeżeli kogoś oskarżą to informacje z wewnątrz oecd dostaną.....

A z twardym rajem de facto nie da się robić normalnych interesów, np. nic stamtąd się nie odliczy. A każdy przelew "z urzędu" jest podejrzany.

Stąd należy iść w kierunku sieci firm...

zz
Maniak
Maniak

cook pisze: Cały problem polega na tym, że ktoś może nie chcieć wyjeżdżać z PL..
Nie piszę o wyjeżdżaniu

cook pisze:a jak ponad połowę roku spędzasz w PL podlegasz pod nieograniczony obowiązek podatkowy.
Tak jeżeli jesteś osobą fizyczną.Nie jeżeli jest to spółka LTD /kapitałowa/ np. z Szeszeli.... :P
cook pisze: Spółka kapitałowa a obowiązek (personalny) podatkowy to coś zupełnie innego

Dokładnie tak i proponuję tego się trzymać.

Pozdrawiam.
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

cook
Bywalec
Bywalec

zz

Ze wszystkim się zgadzam. Ale to jakaś firma ma pieniądze. Nie możesz ich tknąć personalnie.

Kwestia druga-> według prawa PL na posiadanie spółki poza OECD potrzebujesz mieć zgodę z bodajże ministerstwa finansów. Zgody nie masz-> już złamałeś prawo.

Wszystko oczywiscie muszą Ci udowodnić.

Dokładna informacja o wymianie informacji podatkowych z Seszelami znajduje sie tutaj:

http://www.oecd.org/document/15/0,3746, ... _1,00.html

Nie czytałem tego jeszcze. Natomiast tak z głowy, na Seszelach jest takie coś jak IBC international business company, która to nie jest typową spółką kapitałową.

LTD na Seszelach są, ale podlega pod podatki, musi prowadzić księgowość itd... Czyli nie jest tak różowo.

Co powiecie na stworzenie węższej grupy i "rozklepywanie" w mniej publicznym miejscu rożnych scenariuszy optymalizacji?

zz
Maniak
Maniak

Co powiecie na stworzenie węższej grupy i "rozklepywanie" w mniej publicznym miejscu rożnych scenariuszy optymalizacji?
Jeżeli nie ma łamania prawa można dyskutować w miejscu publicznym,nie ma sensu tworzyć sekty.Optymalizacja podatkowa nie jest przestępstwem.
cook pisze:Ale to jakaś firma ma pieniądze. Nie możesz ich tknąć personalnie.
Proponuję aby kolega poszukał w prasie jak to robi poseł P.,są możliwości.
cook pisze:na Seszelach jest takie coś jak IBC international business company, która to nie jest typową spółką kapitałową.

Też to słyszałem i dlatego sugerowałem koledze Camilusowi aby dokładnie sprawdził te kruczki prawne.

Pozdrawiam.

PS każdy coś dorzuci do tematu i wyłaniają się naprawdę fajne sprawy.

squpek
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: squpek »

Jest taka możliwość, ale Cypr kosztuje ok. 20 000 PLN rocznie. Czyli jak zarobisz 105 000 PLN to wychodzisz pi razy drzwi na 0.

Z drugiej strony to dobrze działa, ale do 100 000 euro pensji dyrektora (director slip). Powyżej są problemy; doczepia się Cypryjska skarbówka. Oczywiście pieniądze mogą zostać w firmie.
Zgadza się, doradzca napisał, że koszty tego rozwiązania to pierwszy rok ~ 8000 Euro a następne ~ 5000 Euro.
Z tym, że mając tylko dochody zagranicą są to jedyne zobowiązania wobec skarbówek, czyli (1 Euro=3,9330 PLN) odpowiednio ~ 31000 PLN i 19500 PLN rocznie.
Jak dla mnie byłaby to znaczna różnica w porównaniu do tego co muszę dziś płacić Donaldowi

Jeśli chodzi o Cypr - gdzieś wyczytałem na początku roku, że już nad tym pracują, aby tę furtkę zlikwidować (bedą albo już są prowadzone rozmowy z Cyprem na ten temat).
A przypomnisz sobie Canar gdzie o tym czytałeś, bo może trzeba się zacząć spieszyć :-)

ODPOWIEDZ