Never Lose Again by DRAGON33

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
VinciPro
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: VinciPro »

Tak jak na screenie, pierwszy setup. Cena jest stosunkowo blisko kanału średnich, który z resztą jest pochylony w dół. Otwiera się nowa H1, a pierwsza świeczka m5 zamyka się na czerwono. Wobec tego czekamy na pullback do otwarcia H1 lub otwieramy pozycję od razu. Jak widzisz na screenie 2 pozycje, dwie profitowe. SL ponad kanałem, TP wedle uznania, można z PA popatrzeć na to.

Metoda profitowa, ale dziś świetny zysk dałaby zwykła gmma. Zidentyfikowanie trendu na m5 i przesuwając SL spokojnie nad wma100 szło zarobić około 170 pips w 3 godziny. Sory za OT ;)

Dodano po 3 minutach:

A tu ta gmma
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Uniwersytet Spekulacji - szkolenia GPW i FX

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Czyli jednym słowem patrzysz na odległość od kanału średnich ,jego kierunek ,kolory H1 i D1 oraz na otwarcie nowej H1 ? Czyli można powiedzieć ,że wchodzisz tylko o pełnych godzinach ? Czy wejście z nową świeczką H1 jest takie ważne?

A i jeszcze w którym momencie wszedłeś na wykresie?

VinciPro
Pasjonat
Pasjonat

Tak, staram się wchodzić o pełnych godzinach bo jak wnioskuję zapadają wówczas ważne decyzje - myślę o automatach (ile w tym prawdy nie wiem, ale jak tak to sobie tłumaczę to bardziej to rozumiem :) ).

Wszedłem zaraz po domknięciu luki pierwszej świeczki m5.

Cadermo

Nie bardzo rozumiem to pojęcie wejścia o którym mówisz ,więc jakbyś podał godzinę wejścia i wyjścia byłoby super :)

drugie pytanie ,grając o pełnych godzinach przecież nie zawsze trafia Ci się dobry sygnał prawda? Nie zawsze są dogodne warunki do wejścia . Chyba ,że się mylę .Jeśli jest inaczej to powiedz ile masz wejść o tych pełnych godzinach ,ile czekasz na zysk typu 5-10 pipsów i jaki okres czasu najdłużej czekałeś na zamknięcie . :) Z góry dzięki i życzę miłego weekendu!

VinciPro
Pasjonat
Pasjonat

Na screenie to była bodaj 17:10, z resztą czerwona strzałka Ci pokazuje moment wejścia.

No i tu masz rację, na 3 parach w ciągu jednego dnia miałem 12 setupów, a zdarzają się dni że nie ma nic. Zyski raczej min. 20 pips, zwłaszcza, że stop nie raz jest dość odległy, a r/r 1:1 to dla mnie trochę mało. To kwestia do dopracowania.

Najdłużej czekałem to chyba 3-4 godziny choć generalnie wolę zamykać po 1-2, widać to chyba na jednym ze screenów. Potem przerzuciłem się na gmme (którą i tak interpretuje po swojemu ;) ), w zasadzie systemy mogą się na swój sposób uzupełniać. Zależy od dnia.

Cadermo

Rozumiem ,20 pips na dzień ,czy na jedno wejście ? I powiedz czemu wolisz zamykać po 1-2 godzinach ,pewnie odnosi się do czekania na dobry zysk ,czyli ile chcesz zgarnąć ?:)

VinciPro
Pasjonat
Pasjonat

20 pips na wejście, a wolę zamykać tak, bo z czasem jest co raz więcej możliwych scenariuszy dla ruchów kursu. Jak się dobrze wczytasz w wątek, to niektórzy nawet po 10 godzin trzymali.

Cadermo

to z tego co mówisz to bomba :) Czyli tylko stosujesz wejście o nowej godzinie ? Nigdy nie inaczej ?

VinciPro
Pasjonat
Pasjonat

Takie są moje założenia. Jest to stosunkowo mocny filtr i póki co jakoś się sprawdza. Jednakże ze względu zróżnicowaną częstotliwość sygnałów radzę mieć coś w zanadrzu :)

NLA jest warta uwagi. Jest jakby asem w rękawie ;) Muszę tylko dopracować kwestie R/R.

Cadermo

Dzięki wielkie :) Jutro postaram się poszperać po historii i obczaje Twoje wskazówki na spokojnie ! :) Pozdrawiam

ODPOWIEDZ