Never Lose Again by DRAGON33

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TARKIN »

VinciPro pisze:Ok, dzięki. Tamto wejście było z mojej winy niestety, za daleko od kanału. Przy pozostałych mniej więcej proporcja była zachowana. No i zawsze staram się grać w jedną stronę, zwłaszcza eur/jpy jest silnie uzależniony od eur/usd, szczególnie teraz gdy w Japonii mają Bank Holiday.
ja nie wiem czy my sie dobrze rozumiemy :)
R/R najmniej 1:1 czym wyższy stosunek tym lepiej w dłuższym okresie czasu
oznacza to ze jeżeli system generuje sygnał a z R/R wynika że jest ponizej 1:1 to nie otwierasz pozycji - za duże ryzyko
w tym systemie nie jest zalecane granie jednocześnie sell 0,1 lota eur/jpy i eur/usd
powinno się grać 0,2 lota ale jedna parę
poczytaj o korelacjach i kursach krzyżowych - co sie bierze z czego
"Tylko silnych los obdarza hojnie "

VinciPro
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: VinciPro »

Ok, dziękuję za radę. Poczytam, zrobiłem też parę screenów wczoraj do analizy i faktycznie potwierdza się to, co mówiłem. Im bliżej kanału tym lepiej, wtedy, tak jak mówisz, R/R jest znacznie lepsze. Poczytam o crossach, chyba faktycznie muszę uzupełnić lukę w mojej wiedzy ;)
Uniwersytet Spekulacji - szkolenia GPW i FX

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Witam ! Ogólnie metoda naprawdę dobra ,sporo można zarobić ,ale mam problemy z czekaniem dość długim przy niektórych pozycjach..Bywało ,że zarobiłem 10 pipsów w ciągu 5 minut ,a bywało (rzadziej ) ,że zarobiłem 10 pipsów w ciągu 5 godzin.. Ogólnie kieruję się kolorami świec H1,D1 oraz kierunkiem kanału EMA ,nie wchodzę jak cena jest "w kanale" . Pytanie : czy idzie lepiej doprecyzować moment wejścia ,żeby uniknąć zastoju ?

VinciPro
Pasjonat
Pasjonat

Moment wejścia jest najbardziej ryzykowny. Ja przyjąłem, że musi zamknąć się pierwsze 5 minut i wtedy mamy przewidywany kolor świecy, ale cóż. Raz jest szansa na nawet kilkanaście transakcji, a nieraz wcale, więc doszedłem do wniosku, jak wielu traderów, że najlepsze jest PA i supres. Skalp na m1 i nie narzekam na brak okazji :)

Choć i nieraz zdarzy mi się zagrać wg NLA...

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

ridera pisze:Pytanie : czy idzie lepiej doprecyzować moment wejścia ,żeby uniknąć zastoju ?
system generuje sygnał albo nie
innej możliwości nie ma
jak nie ma sygnału robisz coś innego - czytasz, oglądasz lub dyskutujesz na forum :)

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Zgadzam się ,bo wchodzę tylko jak jest sygnał ,ale czy jest jakiś sposób na jeszcze lepszy sygnał ? Co do zysku jestem w 100 % zadowolony ,ale bywa tak jak mówiłem ,że czekam nawet do 5-6 godzin jak zyskam 5-10 pipsów . Chodzi mi tylko o wyeliminowanie tego długiego oczekiwania i zabrać się tylko za sygnały które szybciej przyniosą zyski.

Dodano po 1 minutach:
VinciPro pisze: Ja przyjąłem, że musi zamknąć się pierwsze 5 minut i wtedy mamy przewidywany kolor świecy, ale cóż.
Co dokładnie masz na myśli ?

Dodano po 2 minutach:
że najlepsze jest PA i supres.

Jeszcze jedno pytanko ,supres ? Nigdy o tym nie słyszałem . Co do PA również lubię grać ,ale wolę NLA :)

VinciPro
Pasjonat
Pasjonat

1. Otwiera nam się nowa H1, oglądamy to na interwale m5. Zakładając, że jesteśmy nieco ponad kanałem średnich, czekamy na zamknięcie pierwszej świeczki pięciominutowej. Wtedy, zakładając że gramy 0,2 lota, otwieramy na następnej świeczce pozycję długą za 0,1, a z kolejną 0,1 czekamy aż cofnie do otwarcia świecy. Sprawdza się nieźle, bynajmniej w moim odczuciu.

2. Supres - support - resistance ;)

Dodano po 3 minutach:

Dziś 2 setupy na edku, oznaczone strzałkami.

Dodano po 34 sekundach:

A Ty jak grasz NLA? Bo generalnie spotkałem się już z mnóstwem koncepcji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

ridera pisze:Zgadzam się ,bo wchodzę tylko jak jest sygnał ,ale czy jest jakiś sposób na jeszcze lepszy sygnał ? Co do zysku jestem w 100 % zadowolony ,ale bywa tak jak mówiłem ,że czekam nawet do 5-6 godzin jak zyskam 5-10 pipsów . Chodzi mi tylko o wyeliminowanie tego długiego oczekiwania i zabrać się tylko za sygnały które szybciej przyniosą zyski.
sztywno się trzymając zasad tego systemu nie ma czegoś takiego jak lepszy lub gorszy sygnał - jest albo go nie ma
chyba że weźmiemy stosunek SL do TP no to wtedy tak
ja po swojej filtracji potrafiłem nie mieć sygnału przez tydzień - 5-6 godzin to nie wiele

bierz co Ci daje rynek
jak nie daje - nie wyrywaj na siłę
bo dostaniesz po łapach :)
nawet o tym nie myśl żeby robić coś poza zasadami
jak sobie na początku wyrobisz odpowiednie wzorce to potem przy każdym systemie będzie Ci to procentować

VinciPro
Pasjonat
Pasjonat

A Ty, Tarkin co sądzisz o moim pomyśle na NLA z tą m5?

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

VinciPro pisze:A Ty, Tarkin co sądzisz o moim pomyśle na NLA z tą m5?
wejścia prawidłowe według systemu - nie masz poziomów fibo wyrysowanych ale stary lis jak przymknę jedno oko to wiem gdzie powinny być (mniej wiecej) :D
tylko nie znam poziomów SL i TP a to bardzo ważna rzecz

ODPOWIEDZ