Trzeba na prawdę sporo czasu przesiedzieć przed wykresami i włożyć sporo pracy żeby wyrobić w sobie te umiejętności. Tak na prawdę wyznaczanie S/R to wbrew pozorom nie jest prosta sprawa. Praktycznie na każdym poziomie można wyszukać jakieś potencjalne S/R, ale trzeba je też selekcjonować. Najlepiej jest w niedzielę lub na początku tygodnia usiąść na spokojnie i trochę pomalować. Później dobrze jest trzymać się tych wyznaczonych już. Często początkujący popełniają ten błąd że jeśli widzą formacje to przeszukają zawzięcie wykres żeby potwierdzić poziom na którym wystąpiła owa formacja. Niestety to kończy się źle, bo tak jak już wcześniej wspominałem poziom można sobie dowolnie dopasować nawet do aktualnej ceny. Sztuką jest wyselekcjonować te najlepsze.leszczu pisze:No ja właśnie próbuję znaleźć sobie jeden rodzaj setupu, który będę starał się dopracowywać (właśnie OB) i ten akurat rzucił mi się w oczy.
Ale ciężka orka na ugorze w moim przypadku z tym PA![]()
![]()
Na razie to muszę się nauczyć wyznaczać dobrze potencjalne SR![]()
Jeśli chodzi ogólnie o PA to trzeba nauczyć się czuć tętno rynku i puls poruszania się ceny.