Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damian_GTK »

leszczu pisze:No ja właśnie próbuję znaleźć sobie jeden rodzaj setupu, który będę starał się dopracowywać (właśnie OB) i ten akurat rzucił mi się w oczy.
Ale ciężka orka na ugorze w moim przypadku z tym PA :evil: :oops:
Na razie to muszę się nauczyć wyznaczać dobrze potencjalne SR :roll: :wink:
Trzeba na prawdę sporo czasu przesiedzieć przed wykresami i włożyć sporo pracy żeby wyrobić w sobie te umiejętności. Tak na prawdę wyznaczanie S/R to wbrew pozorom nie jest prosta sprawa. Praktycznie na każdym poziomie można wyszukać jakieś potencjalne S/R, ale trzeba je też selekcjonować. Najlepiej jest w niedzielę lub na początku tygodnia usiąść na spokojnie i trochę pomalować. Później dobrze jest trzymać się tych wyznaczonych już. Często początkujący popełniają ten błąd że jeśli widzą formacje to przeszukają zawzięcie wykres żeby potwierdzić poziom na którym wystąpiła owa formacja. Niestety to kończy się źle, bo tak jak już wcześniej wspominałem poziom można sobie dowolnie dopasować nawet do aktualnej ceny. Sztuką jest wyselekcjonować te najlepsze.
Jeśli chodzi ogólnie o PA to trzeba nauczyć się czuć tętno rynku i puls poruszania się ceny. 8)
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
------------------------------------
PRICE ACTION zapraszam na STRONĘ, www poniżej

Awatar użytkownika
Mavratus
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Mavratus »

Damian_GTK pisze: Trzeba na prawdę sporo czasu przesiedzieć przed wykresami i włożyć sporo pracy żeby wyrobić w sobie te umiejętności.
Prawda
Damian_GTK pisze:Tak na prawdę wyznaczanie S/R to wbrew pozorom nie jest prosta sprawa. Praktycznie na każdym poziomie można wyszukać jakieś potencjalne S/R, ale trzeba je też selekcjonować.
Jak je selekcjonować czy chodzi. Moja wiedze jeśli chodzi o selekcje opiera się głównie na tym że opory z wyższych TF'ów są "więcej warte" niż te z niższych... Np Weekly...

Czy ktoś mógłby ładnie przedstawić screenami swój pogląd na tą sprawę ?

Damian_GTK pisze: Najlepiej jest w niedzielę lub na początku tygodnia usiąść na spokojnie i trochę pomalować.
I tak i nie... na początku warto tak robić i w niedziele przed poniedziałkiem... ale czy tak na sucho na historii to nie ma większego sensu.
Damian_GTK pisze:Później dobrze jest trzymać się tych wyznaczonych już.
Damian_GTK pisze:Często początkujący popełniają ten błąd że jeśli widzą formacje to przeszukają zawzięcie wykres żeby potwierdzić poziom na którym wystąpiła owa formacja. Niestety to kończy się źle, bo tak jak już wcześniej wspominałem poziom można sobie dowolnie dopasować nawet do aktualnej ceny.
PRAWDA !!!!!!

Damian_GTK pisze:Jeśli chodzi ogólnie o PA to trzeba nauczyć się czuć tętno rynku i puls poruszania się ceny. 8

Można jaśniej :wink: Trochę to taki slogan - czuć rynek... :wink:
Uważaj jest tu dużo zadymiarzy jeśli masz tutaj swoje zdanie i umiesz, wybierać wątki na tym forum na pewno masz predyspozycje. Tylko frajerzy kłócą się kto ma większego.

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: leszczu »

Zgadza się - patrzę na czysty wykres od kilku dni i praktycznie co ileś pips da się narysować jakąś kreskę. Zasadniczo kryteria wyboru najsilniejszych SR niby znam:
-zmiana z R w S
-wielokrotność testu danego poziomu
-pokrywa się z linią trendu
-pokrywa się z fibo
-okrągły poziom
Coś jeszcze?

Ale tak naprawdę, żeby nauczyć się to wszystko dostrzegać trzeba włożyć w to ogrom pracy. Z drugiej strony na tym chyba właśnie polega urok PA - czystość formy 8) :wink:

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damian_GTK »

Przesiedź kilka dni przed wykresami i na bieżąco analizuj sytuację a w pewnym momencie stwierdzisz że wiesz z dużym prawdopodobieństwem co się wydarzy za kilka minut, godzin czy dni. Trudno to jasno wytłumaczyć. To tak jak z jazdą rowerem, jedziesz i już nie wnikasz że Twoje nogi kręcą pedałami, bo robią to automatycznie odruchowo. Po prostu to czujesz albo nie :)

Jeszcze parę słów o poziomach S/R
Jak wyznaczam poziomy wsparcia i oporu.

Wyznaczanie poziomów S/R (support / resistance) rozpoczynam od maksymalnego oddalenia wykresu. Następnie zaznaczam główne punkty zwrotne (wierzchołki/ dołki - na obrazku poniżej zaznaczone są na żółto) które powodowały rozpoczęcie lub odwrócenie się trendu czy korekty. Następnie za pomocą linii poziomej lub strefy (szare prostokąty na obrazku) staram się określić w okolicach jakiej ceny pojawiało się najwięcej takich punktów zwrotnych. Dobra analiza wymaga żeby znaleźć przynajmniej trzy lub więcej takich wierzchołków / dołków na podobnym pułapie. Odrzucenie takiego poziomu za każdym razem powinno być wyraźne. Ja przyjmuję że dla interwału H4 (który używam) musi to być kilka, co najmniej 200 punktowych odrzuceń. Poziomy takie nie mogą być zbyt często przebijane, nie może tam być zbyt wiele fałszywych przebić. Cena nie może krążyć zbyt długo w najbliższej okolicy tego poziomu. Ruchy w tej okolicy powinny mieć silne momentum. Jeżeli taki poziom już jest przebity to jednym zdecydowanym ruchem. Najlepiej jeżeli strefa jest testowana w dwóch kierunkach (pivot point), wtedy nabiera zdecydowanie większego znaczenia technicznego. Staram się ponadto wzmacniać strefy za pomocą poziomów Fibonacciego. Najlepiej jeżeli w okolicy znajduje się konfluencja (nałożenie się poziomów z różnych zniesień lub ram czasowych).

Na załączonym wykresie przedstawiłem kilka takich poziomów - stref wsparcia / oporu (S/R)

Obrazek
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2011, 21:55 przez Damian_GTK, łącznie zmieniany 1 raz.
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
------------------------------------
PRICE ACTION zapraszam na STRONĘ, www poniżej

Awatar użytkownika
Mavratus
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Mavratus »

leszczu pisze:Zgadza się - patrzę na czysty wykres od kilku dni i praktycznie co ileś pips da się narysować jakąś kreskę. Zasadniczo kryteria wyboru najsilniejszych SR niby znam:
-zmiana z R w S
-wielokrotność testu danego poziomu
-pokrywa się z linią trendu
-pokrywa się z fibo
-okrągły poziom
Coś jeszcze?

Ale tak naprawdę, żeby nauczyć się to wszystko dostrzegać trzeba włożyć w to ogrom pracy. Z drugiej strony na tym chyba właśnie polega urok PA - czystość formy 8) :wink:
No to wszystko...
Uważaj jest tu dużo zadymiarzy jeśli masz tutaj swoje zdanie i umiesz, wybierać wątki na tym forum na pewno masz predyspozycje. Tylko frajerzy kłócą się kto ma większego.

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: leszczu »

Dobry post Damian - dzięki. :D

Mad
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Mad »

Kiwaczek pisze:
admkowal pisze:PA to nie nauka tylko sztuka. Gdyby można było to zdefiniować to takie osoby jak ty po przeczytaniu i wykuciu kilku zdań mogłyby "pisać kartkówke" i zdać na 5. A tak jak widać nie jest.
Sztuka ? Ale chyba jakies reguly istnieja? Jakies sygnały czy chocby sposob ustawianaia stopów. Cokolwiek. Cos przeciez musi istniec skoro PA jest nazywana strategią.
Moze mam skrzywienie bo sie przyzwyczaiłem do strategii automatycznych. wiec silą rzeczy muszę ściśle znać algorytm postępowania. Jeśli gram na wybicia, musze okresłić w jaki sposób program ma okreslać zakres z ktorego oczekuje wybicia. Musze okreslic o ile pipsow powinno nastapic wybicie, okreslic czy wchodzic od razu czy po cofnieciu, jesli tak to o ile. Musze określić sposób wyjscia i dziesiątki szczegolikow, potem przetestować zeby UWIERZYC ze działa. Sa reguły, są testy - jest strategia.

Sadzilem ze podobnie jest z PA - nie identycznie ale przynajmniej podobnie. Ale nic to jeszcze sie pomeczę i poczytam, moze cos z tego bedzie a moze nie.
Widzisz, PA to pewna filozofia patrzenia na rynek przez pryzmat AT (zasadniczo RS, PP i TL). cała reszta szczegółów to indywidualne ustawienia zależne wyłącznie od Ciebie. To Ty musisz ustalić jaki chcesz dać (lub dawać) SL - tu pomagają zasady MM, target też się da łatwo określić (np. 3 razy więcej niż SL) i wcale nie musisz czekać, aż cena dojdzie do następnego poziomu. z kolei, jeśli wiesz że cena dochodzi często do 90% zasięgu to może tam należy ustawić TP, i tak dalej...

moim zdaniem ważne jest ustalić czego szukasz i jakie mogą być odstępstwa od tego scenaiusza. reakcja na poziom jest czasem dość złożona, ale jak się patrzy na wykres i widzi się te piękne punkty zwrotne to aż żal się nad tym nie zastanowić :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
kupidyn
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kupidyn »

eur/jpy weekly
aud/jpy weekly

wchodził ktoś? pin jak się patrzy, plus wsparcie

Awatar użytkownika
ka7
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ka7 »

po ostatnich wypadkach jakos ciezko mi grac na parach jenowych :D

polbanda

Nieprzeczytany post autor: polbanda »

Mi się najbardziej w PA podoba to, że często nawet w przypadku pomyłki rynek i tak zapewnia zwrot gotówki. Przykładowo mylę się i oszacowuję że jakiś poziom będzie oporem. Kupuję małą pozycję, by dokupić na korekcie. Okazuje się że mój poziom zostaje szybko przebity. Nie ma co panikować. Czeka się na korektę i zamyka na 0 albo z lekką stratą. Oczywiście jeśli nie jest to wynikiem jakichś istotnych danych.

ODPOWIEDZ