Historia X czyli dziennik takiego sobie tradera

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MkubuxK »

Otwieramy Sell na AUDUSD.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Mały update EURUSD. Dotarliśmy do strefy o której pisałem dla EURUSD.

Czekam na zamknięcie się H4 by dołożyć do pozycji na AUDUSD.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

I teraz bardzo ważne. Dochodzimy do momentu zmiany cyklu wyższego rzędu. Zazwyczaj kończył się on korektą lub silnymi spadkami.

Wklejam dla potwierdzenia rysunek który umieściłem parę miesięcy temu i dzisiejszy rezultat. Jak widać jeden z dwóch scenariuszy sprawdził się idealnie. Wtedy jeszcze byłem na etapie wstępnym analizy cykli i nie ufałem im do końa. Tym razem nie popełnię już tego błędu.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Pinbar na indeksie USD + s/r. Potwierdzenie za godzinę + 50% Fibo dla EURUSD + s/r na EURUSD ma już jakąś moc. Gdyby nie późniejsza godzina byłby to idealny moment do zajęcia krótkiej na EURUSD i Long dla USD.

*UPDATE*

Isotne jest zamknięcie się świecy, także pinbar nie wytworzył się a więc brak sygnału.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Z racji tego, że wyjeżdżam na wakacje ( jutro z samego rana ) odpalam robota, który będzie grał tylko i wyłącznie pozycje krótkie.

Doszlifowałem go w wolnym czasie i w okresie 11 Kwietnia do 26 Kwietnia czyli do dzisiaj zrobił naprawdę dobry wynik ( grał krótkie i długie pozycje ). Okres tuż przed świętami był idealny dla niego.

Z racji zmiany cyklu ( czas pokaże czy nastąpi ) grać będę tylko i wyłącznie krótkie pozycje.

Także do zobaczenia za tydzień. Trzymajcie kciuki !
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Witam z powrotem !

Pełen energii i nowych pomysłów wróciłem z wakacji. Automat nie zrealizował żadnej transakcji jako że trend główny był wzrostowy

Nie jestem stratny. Dzisiaj głównie obserowałem rynek i otworzyłem właśnie za 100% lewaru przy poziomie 1.4900 pozycję Sell w konkursie xtb. Jako że liczę na bardzo silny spadek stworzyłem również odpowiednią strategię opcyjną do silnych spadków. Konkurs traktuję jako zabawę. Zawsze chciałem postawić 100% swojej gotówki na analizy, które prowadzę. Tutaj mam szansę. Najbliższy przystanek to 1.46 i do piątku powinniśmy tam dotrzeć jak dobrze pójdzie.

Zrealizował się w poprzednim tygodniu scenariusz 4 cykli 16 dniowych pod rząd wzrostowych. Patrząc na historię przydałaby się jakaś znaczna korekta - szybkie 500pkt ? Czemu nie. Obserwowałem bardzo uważnie jak rynek zachowywał się dzisiaj i mam następujące spostrzeżenia:

-Od godziny 7.30 do godziny 12 walczyliśmy z pivotem R1 - teraz Pivot ten wytrzymał niespełna 30 minut
-Pivot R2 utrzymaliśmy przez półtorej godziny.

Pozycję zająć mogłem już wcześniej przy oporze na wysokości 1.4850-1.4860 ale brakowało mi wciąż szpilki czyszczącej. Cały ruch aż do 1.4930 nazwałbym ucieczką z krótkich pozycji. Spójrzcie na długość całej tej konsoli - wybicie z 6 dniowej konsoli na 30 pkt ? A wcześniej każdy ruch był natychmiastowo gaszony ? Nie pasuje mi to osobiście do wzrostów a zamknięcie się obecnej świecy H1 na obecnym poziome tylko to potwierdzi.

Jeśli chodzi o mój poprzedni post. Cykl ten jest nadal aktualny i nadal obstawiam spadki.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Zaktualizowane s/r dla D1 plus dwa najbardziej aktualne dla H4.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Krótka analiza wolumenu.

Typowa konsola. Cena znalazła swoją fair value. Wszelkie próby wybicia czy w górę czy w dół szybko gaszone. Nie mniej jednak dzisiejsze wybicie ponad ten obszar pokazało brak oferta kupna dla EURO. Cena stanęła w miejscu i zaczęła się szybka realizacja Longow. Wróciliśmy znów do Fair Value i zabawa zaczyna się od nowa. Prawdopodobnie rozbujamy się teraz w drugą stronę by sprawdzić czy pojawiły się nowe oferty kupna Dolara. W przypadku jeśli pojawiły się patrz scenariusz niżej.

Brak dużych obrotów w obszarze pomiędzy fair value dla wolumenu miesięcznego a fair value dla ostatnich dwóch tygodnii świadczy o możliwości szybkich spadków nawet do poziomu 1.45. Tam powinniśmy napotkać silne wsparcie. Pomniejsze tygodniowe wsparcie zaznaczyłem na wykresie.

Dzisiaj parę banków miało wakacje więc prawdopodobnie obroty nie były ogromne a ruch nie miał podstaw fundamentalnych. Jutro zobaczę jak wygladał market profile z dnia dzisiejszego i postaram się z niego coś wydedukować.

PS: na opcjach i forexie zrobione po 50% zysku w konkursie xtb. Jutro również maks lewar i dobieram gdzie się da S.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Aktualna analiza rynku.

RSI + trójkąt
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Buy przy zamknięciu się ponad s/r ( dla M15 jestem już w L, tak jak pisałem uprzednio w przypadku wybicia ponad poziom 60 RSI BUY, teraz czekam czy przebijemy opór, odwrócę pozycje ewentualnie )

Sell w przypadku zamknięcia się pod s/r

Potencjalny rgr dla H1 który zanegować może moje L.

Dla zainteresowanych poziomy opcyjne do obrony na dzisiaj oraz poziomy ze wczoraj.

W xtb cup trzymam shorty jako że opór wciąż trzyma.

*UPDATE*
Dość ciekawie działają te poziomy opcyjne, aktualnie jestem w fazie ich testów. Dzisiejsze Call zatrzymało ruch wzrostowy.

Równocześneie zagrałem Short na AUDUSD i tam znacznie bardziej ruszyło.
fx-forum

ODPOWIEDZ