Historia X czyli dziennik takiego sobie tradera
Powoli to zaczyna jakoś wyglądać.
SL=800 oznacza 80pkt.
rr_ratio czyli TP 2 razy większy od SL. Lekko zoptymalizowane ale bez przesady.
Pracuje nadal nad piramidowaniem pozycji co miałoby zwiększyć trochę stopę zwrotu. Nie radzi sobie na rynku gdzie doskonale radzi sobie PA. Czyli mało zmienny rynek i nagłe wybicie o powiedzmy 100pkt. Łapie dużo strat wtedy a wystrzał 100pkt nie rekompensuje ich. Jest to taki trend follower oparty na zmodyfikowanym przeze mnie HeikenAshi. Gra zgodnie z trendem z wyższego TF czyli filtruje sygnały pod prąd. Docelowy TF to H1.
Tak jak pisałem wcześniej, szykuje się do spadków na EU, po to te EA. Spadki mają być szybkie i mocne.
PS: modelowanie n/a - nie do końca to rozumiem - spowodowane jest to słaba jakością danych czy też zbyt krótkim okresem testu - 2 miesiące ?
Do zaimplementowania - dodawanie do pozycji
TS - szybko zmienia kierunek pozycji więc nie wiem czy się przyda
Cały dzień dzisiaj pracowałem nad siecią neuronową i jej zaimplementowaniem do MQL do swojego kodu - jako filtr sygnałów. Bez skutku, nie wiem nadal z której strony to ugryść.
SL=800 oznacza 80pkt.
rr_ratio czyli TP 2 razy większy od SL. Lekko zoptymalizowane ale bez przesady.
Pracuje nadal nad piramidowaniem pozycji co miałoby zwiększyć trochę stopę zwrotu. Nie radzi sobie na rynku gdzie doskonale radzi sobie PA. Czyli mało zmienny rynek i nagłe wybicie o powiedzmy 100pkt. Łapie dużo strat wtedy a wystrzał 100pkt nie rekompensuje ich. Jest to taki trend follower oparty na zmodyfikowanym przeze mnie HeikenAshi. Gra zgodnie z trendem z wyższego TF czyli filtruje sygnały pod prąd. Docelowy TF to H1.
Tak jak pisałem wcześniej, szykuje się do spadków na EU, po to te EA. Spadki mają być szybkie i mocne.
PS: modelowanie n/a - nie do końca to rozumiem - spowodowane jest to słaba jakością danych czy też zbyt krótkim okresem testu - 2 miesiące ?
Do zaimplementowania - dodawanie do pozycji
TS - szybko zmienia kierunek pozycji więc nie wiem czy się przyda
Cały dzień dzisiaj pracowałem nad siecią neuronową i jej zaimplementowaniem do MQL do swojego kodu - jako filtr sygnałów. Bez skutku, nie wiem nadal z której strony to ugryść.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
fx-forum
Kluczowe zamknięcie poniżej strefy oporu. Jutrzejsza świeca powinna być spadkowa. Dodatkowo wzmocnione spadkami na Oil. Ostatnio były dodatnio skorelowane a EURUSD nie zareagował na te spadki. Co więcej wybił nowy szczyt ale już bez dynamiki. Za chwilę wrzucę jeszcze składnik cykliczny gdyż jestem sam jego ciekaw - ostatnio z braku czasu nie analizowałem go dla D1.
*UPDATE*
Składnik cykliczny nie jest ekstramalnie wykupiony. Jest jednakże blisko poziomu krytycznego gdzie zazwyczaj zmieniał swój kierunek - przemawia to bardziej za spadkami ale nie jest sygnałem do sprzedaży wynikającym z analizy tego składnika.
*UPDATE2*
Ciekawostka:
Dopiero zauważyłem. Dzisiaj wypada zmiana wynikająca z cyklu 16dniowego. Co więcej ostatnie 3 cykle 16 dniowe były wzrostowe. Patrząc na historię tylko raz zdarzyło się w przeciągu półtora roku żeby 4 cykle 16 dniowe były wzrostowe pod rząd. Korekta która wtedy nastąpiła była naprawdę gwałtowna - dla mnie może rosnąć jeszcze przez nastepne 16 dni. Doszlifuje swoje EA w tym czasie.
*UPDATE*
Składnik cykliczny nie jest ekstramalnie wykupiony. Jest jednakże blisko poziomu krytycznego gdzie zazwyczaj zmieniał swój kierunek - przemawia to bardziej za spadkami ale nie jest sygnałem do sprzedaży wynikającym z analizy tego składnika.
*UPDATE2*
Ciekawostka:
Dopiero zauważyłem. Dzisiaj wypada zmiana wynikająca z cyklu 16dniowego. Co więcej ostatnie 3 cykle 16 dniowe były wzrostowe. Patrząc na historię tylko raz zdarzyło się w przeciągu półtora roku żeby 4 cykle 16 dniowe były wzrostowe pod rząd. Korekta która wtedy nastąpiła była naprawdę gwałtowna - dla mnie może rosnąć jeszcze przez nastepne 16 dni. Doszlifuje swoje EA w tym czasie.
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2011, 17:37 przez MkubuxK, łącznie zmieniany 2 razy.
fx-forum
Napisałem prosty skrypt liczący prawdopodobieństwo dla poszczególnych pivotów że cena je przekroczy w przeciągu dnia ( np prawdopodobieństwo że cena przekroczy S2 lub R2 tego samego dnia - jedno z dwóch ). Pivot liczony standardową formułą.Przydaje się jeśli nasz system jest budowany o statystyczne właściwości.
Np: otwieram pozycję z rana i potrzebuję prawdopodobieństwa równego 70% że mi go nie wywali, patrzę wtedy który Pivot spełnia następujący warunek i ustawiam SL na jego wysokości.
Poniżej załączam skrypt.
Np: otwieram pozycję z rana i potrzebuję prawdopodobieństwa równego 70% że mi go nie wywali, patrzę wtedy który Pivot spełnia następujący warunek i ustawiam SL na jego wysokości.
Poniżej załączam skrypt.
fx-forum
W skrócie chodzi o to jak terminal modeluje dane wewnątrz świeczki: na danym TF posługuje się on danymi z niższych TF (by określić czy najpierw było Lo czy Hi świeczki). Przy M1 nie ma niższego TF obsługiwanego przez terminal więc modelowanie jest "n/a".MkubuxK pisze:PS: modelowanie n/a - nie do końca to rozumiem - spowodowane jest to słaba jakością danych czy też zbyt krótkim okresem testu - 2 miesiące ?
A dane masz słabej jakości: zobacz na pole "błędy na wykresie". Jak chcesz coś sensownie testować poczytaj posty o modelowaniu 99%
Dzięki a odpowiedź, a tak pytanie trochę z innej beczki jak już zajrzałeś do mnie do dziennika. Muszę Cię trochę wykorzystać 
Mam rezultaty swojego EA zapisane jako -1 dla strat i 1 dla zyskownych transakcji. Szukam wzrostu matematycznego który pomógłby mi sprawdzić czy serie zyskownych transakcji i serie stratnych transakcji wynikają z tego że EA ma do tego tendencje i wtedy będę piramidował zyskowne pozycje bądź użyję innej taktyki zarządzania kapitałem, czy wynika to z normalnego rozkładu prawdopodobieństwa i wtedy nie przyniesie to zamierzonego skutku. Jestem pewien że była możliwość sprawdzenia tego ale nie potrafię znaleźć teraz wzoru. Byłbym bardzo wdzięczny, z pewnością czegoś podobnego używasz u siebie.
*update*
Znalazłem test walda-wolfowitza- kojarzy ktoś czy będzie ok ?

Mam rezultaty swojego EA zapisane jako -1 dla strat i 1 dla zyskownych transakcji. Szukam wzrostu matematycznego który pomógłby mi sprawdzić czy serie zyskownych transakcji i serie stratnych transakcji wynikają z tego że EA ma do tego tendencje i wtedy będę piramidował zyskowne pozycje bądź użyję innej taktyki zarządzania kapitałem, czy wynika to z normalnego rozkładu prawdopodobieństwa i wtedy nie przyniesie to zamierzonego skutku. Jestem pewien że była możliwość sprawdzenia tego ale nie potrafię znaleźć teraz wzoru. Byłbym bardzo wdzięczny, z pewnością czegoś podobnego używasz u siebie.
*update*
Znalazłem test walda-wolfowitza- kojarzy ktoś czy będzie ok ?
fx-forum
Wciąż Walczymy z s/r. Dopóki nie zamkniemy się powyżej lub poniżej szanse są 50%. Ostatecznie wczoraj w ostatnich minutach przed zamnięciem się świecy D1 została ona wyciągnięta o 15pkt około i zaburzyło to trochę obraz rynku.MkubuxK pisze:Kluczowe zamknięcie poniżej strefy oporu. Jutrzejsza świeca powinna być spadkowa. Dodatkowo wzmocnione spadkami na Oil. Ostatnio były dodatnio skorelowane a EURUSD nie zareagował na te spadki. Co więcej wybił nowy szczyt ale już bez dynamiki. Za chwilę wrzucę jeszcze składnik cykliczny gdyż jestem sam jego ciekaw - ostatnio z braku czasu nie analizowałem go dla D1.
*UPDATE*
*UPDATE2*
Ciekawostka:
*UPDATE*
No i coś się ruszyło w zamierzonym kierunku.
fx-forum
EA Update:
-dodałem 2 możliwości zarządzania kapitałem i zobaczę na backtestach która lepiej sprawdzała się ( procentowa wielkość pozycji w zależności od dostepnego marginu, procentowa plus martyngal [ dodatki, ujemny, rozne warianty dla zyskownych i dla stratnych pozycji ] )
-piramidowanie pozycji ( 1 swieczka dla 1 pozycji do 15 pozycji łącznie [ parametr optymalizowany ], rowniez popatrze na backtestach jak się sprawdzała strategia dla roznych wariantów )
A teraz czas na testy.
-dodałem 2 możliwości zarządzania kapitałem i zobaczę na backtestach która lepiej sprawdzała się ( procentowa wielkość pozycji w zależności od dostepnego marginu, procentowa plus martyngal [ dodatki, ujemny, rozne warianty dla zyskownych i dla stratnych pozycji ] )
-piramidowanie pozycji ( 1 swieczka dla 1 pozycji do 15 pozycji łącznie [ parametr optymalizowany ], rowniez popatrze na backtestach jak się sprawdzała strategia dla roznych wariantów )
A teraz czas na testy.
fx-forum
Dodałem kryterium zmienności które zoptymalizowałem. Celem był nie jak największy zysk a jak najbardziej płaski wykres w okresach kiedy EA sobie nie radzi. Jak wiadomo rynek jest zmienny i jedno EA nie będzie zarabiać przez cały okres czasu. Teraz pomyślę jeszcze czy przypadkiem nie przeoptymalizowałem niektórych parametrów, usiądę na spokojnie i wymyślę strategię która sprawdzała by się w okresie kiedy EA sobie nie radziło. Jaki był wtedy rynek ? Jakie metody działały ?
Następnie spróbuję połączyć oba EA w jedno i taki kombajn wrzucić na rynek. W międzyczasie będę starał się wymyśleć co jeszcze mogę zmienić ewentualnie ulepszyć ( nie mylić z optymalizowaniem ). Test robiony na całej dostępnej historii. Od 2010 roku.
Następnie spróbuję połączyć oba EA w jedno i taki kombajn wrzucić na rynek. W międzyczasie będę starał się wymyśleć co jeszcze mogę zmienić ewentualnie ulepszyć ( nie mylić z optymalizowaniem ). Test robiony na całej dostępnej historii. Od 2010 roku.
fx-forum
Wykres H1. Jeden z moich ulubionych setupów odwrócenia trendu.. Podejście pod krytyczny poziom zmienności dla H4 ( nie jest to zwykłe s/r ale wynika z dynamiki fali 1 ). Fałszywe wybicie z zamknięciem się ponad poziomem. Szybki powrót pod poziom z zamknięciem pod poziomem i ostatni element układanki. Ponowny test poziomu zmienności. Daje zlecenie Sell Limit SL powyżej czerwonej strefy.
Mały update rysunku z s/r dla EURUSD. Panowie zrobili jeszcze parę zmyłek których nie sposób było przewidzieć ale zamykamy się tak jak dała sygnał świeca D1 2 dni temu.
Mały update rysunku z s/r dla EURUSD. Panowie zrobili jeszcze parę zmyłek których nie sposób było przewidzieć ale zamykamy się tak jak dała sygnał świeca D1 2 dni temu.
fx-forum