PA & HT
Poczytałem bigben o formacji nad i pod ciekawie to wygląda jak znajdę kiedyś coś ciekawego to postaram się wrzucić, ale piorytetem będzie to co do tej pory, wydaje się jednak, że ta formacja ma duże prawadopodbieństwo sukcesu. Dzisiaj nic ciekawego nie znalazłem. Do obserwacji już bez zrzutów GBP/AUD i GBP/CHF zoabaczę jak jutro rano to będzie wyglądać.
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz
Wszedłem w GBP/AUD nie jest to najpewniejsze wejście ale powody poniżej.
- wsparcie
-pin bar,
- wydaje mi się, że tworzy się klin zniżkujący
- dywergencja nie zaznaczona na zrzucie
Minusy:
-trend spadkowy
- szkoda, że week nie sięga niżej to byłoby idealnie a tak ten pin bar zachacza o poziom wsparcia a lepiej by było jakby cena jeszcze niżej doszła i wtedy odbiła
- trochę spóźnione wejście lepiej by było wejść na korekcie ustawiłem ZO ale zabrakło 10 pipsów i wszedłem teraz z ręki

GBP/CHF:
- wsparcie
- engoulfing
- dywergencja
Minusy:
- trend spadkowy
- trzeba by by było ustawić stosunkowo duży SL o cały wczorajszy wzrost. Wszedłbym w ten trade jakby jakaś fajna kortekta nastąpiła do połowy wczorajszej świecy.

- wsparcie
-pin bar,
- wydaje mi się, że tworzy się klin zniżkujący
- dywergencja nie zaznaczona na zrzucie
Minusy:
-trend spadkowy
- szkoda, że week nie sięga niżej to byłoby idealnie a tak ten pin bar zachacza o poziom wsparcia a lepiej by było jakby cena jeszcze niżej doszła i wtedy odbiła
- trochę spóźnione wejście lepiej by było wejść na korekcie ustawiłem ZO ale zabrakło 10 pipsów i wszedłem teraz z ręki

GBP/CHF:
- wsparcie
- engoulfing
- dywergencja
Minusy:
- trend spadkowy
- trzeba by by było ustawić stosunkowo duży SL o cały wczorajszy wzrost. Wszedłbym w ten trade jakby jakaś fajna kortekta nastąpiła do połowy wczorajszej świecy.

Na GBP/AUD zmniejszyłem SL na 1.5240 pod aktualnym pin barem z H1, trade narazie nie idzie po myśli więc w razie czego ograniczam straty.
EDIT:Zaliczony SL - 80 pipsów, tak jak pisałem nie był to najpewniejszy trade. Wszystko byłoby OK, gdybym wszedł później. Często mam z tym problem myślę, że cena już nie pójdzie w dół i chcę wejść z ręki, potem okazuje się, że cena idzie w dół i ja właśnie powinienem tam wchodzić, jednym zadaniem brak bardzo dużej cierpliwości
Dzisiaj powinienem wchodzić w okolicach 1.5245 i było by wszystko OK, można by było ustawić stosunkowo mały SL pod pin barem.
EDIT:Zaliczony SL - 80 pipsów, tak jak pisałem nie był to najpewniejszy trade. Wszystko byłoby OK, gdybym wszedł później. Często mam z tym problem myślę, że cena już nie pójdzie w dół i chcę wejść z ręki, potem okazuje się, że cena idzie w dół i ja właśnie powinienem tam wchodzić, jednym zadaniem brak bardzo dużej cierpliwości

Nie idzie Pa więc może coś się uda ugrać HT 
EUR/CAD wydaje się fajny gartley brakuje mu trochę do ideału ale nie jest najgorzej dodatkowo z W1 mamy trend spadkowy oraz aktualnie jesteśmy na granicy LT z W1, tak więc wydaje mi się, że jest duża szansa na udany trade. Chciałem wejść teraz ale spread 20, jak będzie to nadal rano fajnie wygladc to będe wchodził.

EUR/CAD wydaje się fajny gartley brakuje mu trochę do ideału ale nie jest najgorzej dodatkowo z W1 mamy trend spadkowy oraz aktualnie jesteśmy na granicy LT z W1, tak więc wydaje mi się, że jest duża szansa na udany trade. Chciałem wejść teraz ale spread 20, jak będzie to nadal rano fajnie wygladc to będe wchodził.

nawet spoko to wygląda, tylko jednak jest silny trend na euro i niestety ciężko z nim walczyćczerwinek pisze:Nie idzie Pa więc może coś się uda ugrać HT

Pytanie do Bigbena chyba, że ktoś również używa formacji nad i pod.
czy na przedstawionym zrzucie nastąpiła taka formacja??
Jeżeli tak to czy można było wchodzić w miejscu wsparcie 2? Czy aby poprawnie się formacja wypełniła to cena musiałaby dojść do poziomu ze wsparcia 1?

czy na przedstawionym zrzucie nastąpiła taka formacja??
Jeżeli tak to czy można było wchodzić w miejscu wsparcie 2? Czy aby poprawnie się formacja wypełniła to cena musiałaby dojść do poziomu ze wsparcia 1?

IMO wejście zgodne z trendem było na tym wyższym poziomie. Zauważ że ten poziom już został użyty. Nie wchodzi się 2 razy do tej samej wody. Nie sprawdzałem czy zaistniały inne czynniki skłaniające do wzięcia trejdu Ten drugi SR wydaje się mocny ale po ewentualnym przebiciu poziomu strukturalnego (górny prostokąt) i cofce większej niż 50 % trzeba by liczyć się poważnie ze zmianą trendu a więc trejd byłby bardziej ryzykowny co raczej dyskwalikowałoby ten setup.