Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Camel4
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Camel4 »

klepsydra pisze:Jeżeli wychodzi nam strata to warto to odzwierciedlić w zeznaniu rocznym . Przyda nam się to na wypadek, gdybyśmy w kolejnym roku odnotowali zysk. Wówczas o stratę z lat ubieglych możemy obniżyć dochód w najbliższych kolejno po sobie nastąpujących pieciu latach, z tym że wysokość obniżenia w którymkolwiek z tych lat nie może przekroczyć 50 proc. kwoty tej straty

Czyli wychodzi na to że jakoś tego minusa trzeba wpisać Smile
Racja w 100%
Jak strata to w tym polu dochód wpisujesz z minusem to ile straciłeś.
Informacja potwierdzona w US.

Awatar użytkownika
Prezes124
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Prezes124 »

Camel4 pisze:Jak strata to w tym polu dochód wpisujesz z minusem to ile straciłeś.
Nie da się z minusem! Forma druku nawet nie pozwala. Jest napisane "dochód" a nie "dochód/strata". O ZG mówię. W PIT38 oczywiście że z (-).
Chcesz liczyć $? Licz na siebie ;)

Camel4
Stały bywalec
Stały bywalec

Prezes124 pisze:Nie da się z minusem! Forma druku nawet nie pozwala. Jest napisane "dochód" a nie "dochód/strata". O ZG mówię. W PIT38 oczywiście że z (-).
BZDURY opowiadasz.
Specjalnie żeby to potwierdzić zainstalowałem 2 programy do pitów.

I tak :
- Nieprawdą jest że w PITcie38 dajesz (w przypadku straty) minus w polu strata. Dlaczego ? A no dlatego, że wartość się automatycznie oblicza i tam minusa nie ma.
- Natomiast w PITcie ZG jeden program pozwalał na wpisanie minusa w polu dochód (dla straty rzecz jasna) a drugi nie. Czemu tak jest ? Nie wiem, ale Ty musisz tam wpisać tego minusa. Tak jak napisałem, informacja potwierdzona w US i w 100% się z tym zgadzam.

Sciągnij sobie program z tej stronki i nie będzie problemów
http://pit-38.biz/
pzdr

Awatar użytkownika
Prezes124
Stały bywalec
Stały bywalec

Camel4 pisze:Nieprawdą jest że w PITcie38 dajesz (w przypadku straty) minus w polu strata
Masz rację. Pomyłka z mojej strony.

Przeszukałem trochę neta i nie znalazłem konkretów w kwestii PIT ZG. Wolałbym to mieć na piśmie :)

Dodano po 8 minutach:
Camel4 pisze:Sciągnij sobie program z tej stronki i nie będzie problemów
http://pit-38.biz/
Niestety kreator formularza w tym programie również nie pozwala na wpisanie ujemnego dochodu.

Chyba nie takie bzdury opowiadam...

Camel4
Stały bywalec
Stały bywalec

Prezes124 pisze:Przeszukałem trochę neta i nie znalazłem konkretów w kwestii PIT ZG. Wolałbym to mieć na piśmie
Ale przecież nie ma tu żadnych cudów.
W PITcie ZG (jeśli chodzi o inwestowanie) to poza danymi osobowymi i nazwą obcego kraju , wpisujesz w pola nr. 24, 27 oraz 32 tą sama wartość straty z minusem i już.
Jeśli 2 brokerów to dla każdego osobny PIT ZG i to co wyżej.

Mówimy tu oczywiście o brokerach zagranicznych typu AM, Dukas itp.

Myśle że każdy zrozumie :lol:

Prezes124 pisze:Niestety kreator formularza w tym programie również nie pozwala na wpisanie ujemnego dochodu.

Chyba nie takie bzdury opowiadam...
Stary no nie gadaj, bo w tym momencie wpisuje minusa i elegancko wchodzi.
Ja nie wiem co ty robisz. Moge zarzucic screena że się mylisz.
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2011, 20:27 przez Camel4, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Fx1
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Fx1 »

Dwa niezależne biura rachunkowe poinformowały mnie iż cytuję jedno z nich " strat NIE WYKAZUJEMY w pit ZG ! "
Dodatkowo znalazłem stanowisko w tej sprawie reprezentowane przez IZBĘ SKARBOWĄ W SZCZECINIE gdzie jest zapis odpowiadający pytającemu (dotyczy 2008 i 2009 r jednak nie sądzę aby sprawa się tak diametralnie zmieniła ) "W przypadku gdy w roku 2008 czytelnik osiągnął jedynie straty i nie zapłacił za granicą lokalnego podatku dochodowego, nie powstał obowiązek wypełniania informacji PIT/ZG".
Moja opinia i wyżej podane opinie dają zatem niejasny obraz tej sytuacji.
W przypadku AM podatek wynosi 0,00 zatem razem ze stratą wydaję się iż nie ma obowiązku.
Jednak w nowym tygodniu postaram się zadzownic i potwierdzic to u odpowiednich organów. Chyba że ktoś może jeszcze się wypowie i już się rozliczał w sposób prawidłowy. :roll:

Awatar użytkownika
Prezes124
Stały bywalec
Stały bywalec

Fx1 pisze:"W przypadku gdy w roku 2008 czytelnik osiągnął jedynie straty i nie zapłacił za granicą lokalnego podatku dochodowego, nie powstał obowiązek wypełniania informacji PIT/ZG"
I tu się potwierdzają moje prognozy "na logikę". Kolego masz linka do tego tekstu?

Dodano po 1 minutach:
Camel4 pisze:Stary no nie gadaj, bo w tym momencie wpisuje minusa i elegancko wchodzi.
W interaktywnym formularzu owszem, ale przepisy tego nie potwierdzają. Kreator odrzuca.

Camel4
Stały bywalec
Stały bywalec

Prezes124 pisze:W interaktywnym formularzu owszem, ale przepisy tego nie potwierdzają. Kreator odrzuca.
Przyznam się, że też miałem stratę. Wpisałem z minusem, wygenerowałem pdf i wydrukowałem. Mi przeszło.

Fx1 pisze:Dwa niezależne biura rachunkowe poinformowały mnie iż cytuję jedno z nich " strat NIE WYKAZUJEMY w pit ZG ! "
Ja się dowiedziałem w US, że trzeba wykazać. Zresztą nie wiem w czym Ty widzisz problem. Przecież dołączenie tego PITu ZG Ci nie zaszkodzi.
Na moje oko, jest to w pewnym sensie transparentność, jeśli chciałbyś w latach następnych tą strate odliczać.

A jeśli jednak US sie doczepi do twojego rozumowania, to ciekawe czy te 2 śmieszne biura będą za to brały odpowiedzialnośc czy też Ty :lol:

SzybkiSzmal
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: SzybkiSzmal »

A mnie jeszcze ciekawi jak trzeba wykazać to, ze taką stratę czy zysk uzyskałeś/as. Nie mamy pita od brokera, więc?:D A może to kwestia losowa i przypadkiem mogą Ci kazac to wykazać przy mniejszej sumie bo akurat biorą przy większych :mrgreen:

Nie wiem czy jest mozliwy wydruk wszystkich pozycji w mt4 ale byc moze jest! Czy taki wydruk jest wiarygodny? A może jeszcze lepiej, odrazu przy wysyłaniu pita trzeba coś w tym rodzaju dołączyć :D
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2011, 21:11 przez SzybkiSzmal, łącznie zmieniany 1 raz.
NIgdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi Cie do swojego poziomu a później wykończy doświadczeniem.

rebeliator
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: rebeliator »

Nie wiem czy to ważne, ale na samym druku jest napisane: "Wypełniają podatnicy, którzy uzyskali dochody opodatkowane...". Na pozostałych zeznaniach jest zastosowany zwrot "...uzyskali przychody..."
Przychód z definicji jest czymś innym niż dochód (a są to pojęcia zdefiniowane), a zatem oznaczać by to mogło, że pit ZG wypełniają tylko ci, którzy osiągnęli dochód.

Tak z ciekawości : skoro dochody z forex uznawane są za osiągane za granicą...to znaczy gdzie?...w jakim konkretnym państwie? Działalność wykonywana jest osobiście przez inwestora mającego rezydenturę i przebywającego na terenie RP. Broker mający siedzibę za granicą w zasadzie sam w sobie nie jest ani zakładem generującym dochód ani wypłacającym ten dochód, gdyż konto należy do inwestora. Działalność wykonuje inwestor a nie broker. Skoro przyjęło się, że źródło dochodu (tu: moim zdaniem giełda forex) jest za granicą ... to znaczy gdzie?

ODPOWIEDZ