Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
a&z

Nieprzeczytany post autor: a&z »

casper pisze: Oczywiście że się różni, założone konto na firmę np. u polskiego brokera nie dostaniesz tak jak na osobę fizyczną pitu 8c za rok !
!
Czy możesz dokładniej napisać w jaki sposób zgłosiłeś działalność w zakresie inwestycji na rynkach kapitałowych (prowadzisz działalność wpisaną do ewidencji czy spółkę prawa handlowego) i najważniejsze jaki tej działalności nadano kod PKD? Też próbowałem, ale mnie odprawiono z kwitkiem. Jaki jest na to patent?

Awatar użytkownika
RAY of Sunshine
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: RAY of Sunshine »

Witajcie!

Czy jest jakiś kraj w Europie, w którym nie ma czegoś takiego jak podatek od zysków z rynków kapitałowych?

Awatar użytkownika
Mavratus
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Mavratus »

Cypr ?
Uważaj jest tu dużo zadymiarzy jeśli masz tutaj swoje zdanie i umiesz, wybierać wątki na tym forum na pewno masz predyspozycje. Tylko frajerzy kłócą się kto ma większego.

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TARKIN »

w Szwajcarii forex jest zwolniony z podatków - przeczytane na forum nie weryfikowane
"Tylko silnych los obdarza hojnie "

paczek
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: paczek »

Cyb pisze:
Mihau pisze:Jeśli nasz broker nie wysyła PIT do US to skąd US może się dowiedzieć, że gramy na fx ??
Po przelewach przychodzących na Nasz rachunek bankowy. Wszelkie kwoty powyżej15k euro są wpisywane do rejestru. I nie musi to być jednorazowo.
Do wpływów przypisywane są konkretne kody operacji. Inny kod ma wpłata własna, inny przelew od pracodawcy itd itp. W banku, od tej drugiej strony, łatwo wychwycić takie przelewy z Fx na przestrzeni kilkunastu czy kilkudziesięciu miesięcy wstecz...
zlecasz przelew na konto moneybookers dopiero z konta moneybookers pobierasz kasę na rachunek bankowy twojego banku ,i nikt się nie dowie z jakiego przychodu jest kasa.

Awatar użytkownika
Phoenix_phx
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Phoenix_phx »

paczek pisze:
zlecasz przelew na konto moneybookers dopiero z konta moneybookers pobierasz kasę na rachunek bankowy twojego banku ,i nikt się nie dowie z jakiego przychodu jest kasa.
To nie ma znaczenia. Po stronie podatnika leży obowiązek wykazania źródła. Skoro przyszedł przelew to US może wnieść o podanie źródła przychodu.

RAY of Sunshine pisze:Witajcie!

Czy jest jakiś kraj w Europie, w którym nie ma czegoś takiego jak podatek od zysków z rynków kapitałowych?
+
TARKIN pisze:w Szwajcarii forex jest zwolniony z podatków - przeczytane na forum nie weryfikowane
W Szwajcarii jako osoba prywatna nie płacisz podatków od zbycia instrumentów finansowych, jako instytucja już tak. Przypominam także o istnieniu nieograniczonego obowiązku Polskiego podatnika ;)

SzybkiSzmal
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: SzybkiSzmal »

Wypelniam PIT/ZG w programie pity2010 i wyskakuje mi "Błąd: PIT_ ZG(PIT38)poz.8 Pole nie moze być puste" e nie wiem o co chodzi, ciągle pojawia się ten błąd, nawet nie wiem gdzie jest to pole :mrgreen:

W PIT ZG wypelnia się tylko C.3 /32 "dochód..." Podatek zapłacony za granicą - 0 i, kraj w przypadku AM ESTONia i chyba to wszystko?xd

Przydałby się taki poradnik dla zielonych, tworzących sobie jeszcze większe problemy. Przeczytałem prawie wszytskie strony i w sumie to taka troche mieszanina wszystkiego, niczego konkretnego się nie dowiedziałem w 100% xd
NIgdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi Cie do swojego poziomu a później wykończy doświadczeniem.

Awatar użytkownika
Janek Trader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Janek Trader »

Phoenix_phx pisze: paczek napisał:

To nie ma znaczenia. Po stronie podatnika leży obowiązek wykazania źródła. Skoro przyszedł przelew to US może wnieść o podanie źródła przychodu.
np usługi seksualne świadczone poza terenem Rzeczpospolitej,
:wink: jako dowód kartka z podziękowaniami za miło spędzony czas w języku zagranicznym od klienta/klientki.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Forex - wielka zmanipulowana szulernia

Jakby co, to jestem po spożyciu legalnych napojów........
http://www.youtube.com/watch?v=mOB-LTL4jjg

wokul81
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: wokul81 »

witam was, mam taki problem, założyłem konto na FXSalt- dzwoniąc tam dowiedziałem sie ze oni nie przesyłają żadnych informacji odnosnie podatku, a nie chciał bym mieć problemów z US, więc myśle ze powinienem wypełnić PIT38 część C pkt.2 "inne przychody" tylko skąd mam wiedzieć jaką kwotę skoro nie bede miał rozliczenia od brokera?
czy to będą przelewy z konta brokerskiego na mój rachunek? prosze o weryfikacje...

sebastos
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: sebastos »

http://www.forexclub.pl/edukacja/podatki/ może to Ci coś rozjaśni.
Obrazek

ODPOWIEDZ