Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Fx1
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Fx1 »

Gdy dochód, oczywiście umieszczamy to w pit38 i pit ZG, normalnie przepisując.

Gdy strata to w pit 38 normalnieją ją wykazujemy dlatego też nic nie ukrywamy i nie ma obaw, jednak jeśli chodzi o pit ZG to dziś po kilkuminutowej rozmowie uzyskałem informację że wpisujemy zero bo okienko jasno informuje "dochód" zatem poinstruowano mnie że nie można tam wpisać straty z minusem tylko co najwyżej zero. W przypadku wątpliwości strata jest wykazana w pit 38 więc mają wszystko czarno na białym.
Więc według mojej skromnej opinii tak to ma prawdopodobnie wyglądać.
:wink:

Awatar użytkownika
mysje_hood
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mysje_hood »

mam pytanko.
załóżmy że mam 100 zł i utrejduję 20 zł więc na rachunku mam 120 zł. następnie znów utrejduje 50 zł (mam już 170) i wypłace sobie 40 zł. Jaką wartośc wpisuję się w pit? to co się wybrało czyli 40 zł czy to co w sumie utrejdowałem czyli 70zł? a co jeżeli pożniej nastąpiła by strata i z 170 miałbym 90zł?

nie miałem nigdy do czynienia z pitami i płaceniem podatków, nie muszę teraz składać żadnego pitu. po prostu tak się zastanawiałem i pytam z czystej ciekawosci :D

btw. jest jakaś kwota wolna od podatku jeżeli chodzi o trejdowanie na forexie?
Obrazek

pozytyw
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: pozytyw »

mysje_hood pisze:mam pytanko.
załóżmy że mam 100 zł i utrejduję 20 zł więc na rachunku mam 120 zł. następnie znów utrejduje 50 zł (mam już 170) i wypłace sobie 40 zł. Jaką wartośc wpisuję się w pit? to co się wybrało czyli 40 zł czy to co w sumie utrejdowałem czyli 70zł? a co jeżeli pożniej nastąpiła by strata i z 170 miałbym 90zł?

nie miałem nigdy do czynienia z pitami i płaceniem podatków, nie muszę teraz składać żadnego pitu. po prostu tak się zastanawiałem i pytam z czystej ciekawosci :D

btw. jest jakaś kwota wolna od podatku jeżeli chodzi o trejdowanie na forexie?
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... &start=880

Najpewniej jest się zapytać w US w swoim rejonie
Spiesz się powoli.

Awatar użytkownika
psV
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: psV »

Porównanie jak jest w innych krajach: http://en.wikipedia.org/wiki/Capital_gains_tax
Ciekawe rozwiązanie w Izraelu:
Capital gains tax in Israel is a flat rate of 20%. The taxed gains are inflation adjusted.

pan tadeusz

Nieprzeczytany post autor: pan tadeusz »

ja mialem w jednym roku strate z pit, od xtb. nie wykazalem jej i potem dostalem maila z US, aby wypelnic nawet jak jest strata - bo inaczej moge sie liczyc z kara. wiec lepiej jednak to zrobic.

SzybkiSzmal
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: SzybkiSzmal »

pit 37 chyba, pit 36 jak dobrze pamietam to coś zupełnie innego... pod papiery wartosciowe czy inwestycja od zbycia nieruchomosci?xd sam zrobiłem 37, więc noo :D To musi byc to :wink:
NIgdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi Cie do swojego poziomu a później wykończy doświadczeniem.

Awatar użytkownika
pki
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pki »

A co myślicie to takim sposobie wypłat pieniędzy od zagranicznego brokera.

Mam konto u jednego z większych zagranicznych brokerów i wszystkie operację wykonuję za pośrednictwem Moneybookers. Konto bankowe posiadam w mBanku oraz dodatkowo rachunek oszczędnościowy, również w mBanku o nazwie eMax Plus, gdzie w każdym miesiącu (zawsze jest to pierwszy roboczy dzień miesiąca) dokonywana jest kapitalizacja odsetek oraz pobierany jest podatek od odsetek kapitałowych.

Chciałbym dochody z forexu przekazywać na konto oszczędnościowe, gdzie na początku miesiące zostanie pobrany podatek od zysków z tej lokaty.

Jak to wygląda pod względem prawnym i czy Urząd Skarbowy może wykryć takie wpłaty?

rebeliator
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: rebeliator »

Z tego co wiem to PIT 38 nie ma nic wspólnego z Pitami 36 i 37 oraz z tym czy osiąga się dochody z zagranicy. PIT 36 i 37 rozróżnia osoby prowadzące działalność gospodarczą od tych które osiągają dochody tylko z pracy, rent emerytur, umów cywilno-prawnych . Pit 38 przeznaczony jest dla osób osiągających dochody/straty z rynków kapitałowych niezależnie od składanych PIT 36 i 37.

PKI: US może wykryć różne rzeczy, ale nie musi. Często jest to dziełem przypadku, życzliwych sąsiadów albo informacji głównego inspektora Informacji finansowej.

valthol
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: valthol »

Witam wszystkich, mam następujące pytanie - czy konto u brokera może być zarejestrowane na moją babcie(nie smiac sie, brzmi smiesznie ;d), a ja nim zarządzam, inwestuję? Jak wygląda sprawa z przekazaniem zysku mi przez "babcie"? Pytam dlatego, że otrzymuję rentę i myśląc do przodu nie chciałbym ewentualnie przekroczyć dopuszczalnego miesięcznego dochodu.

Dzięki!

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

valthol pisze:Pytam dlatego, że otrzymuję rentę i myśląc do przodu nie chciałbym ewentualnie przekroczyć dopuszczalnego miesięcznego dochodu.
Dowiedz się dokładnie, ale zdaje się że takie zyski nie wlicza się do dochodu.
Oficjalnie nie możesz zarządzać niczyim kontem (jeśli nie masz uprawnień - doradca inwestycyjny), ale nieoficjalnie chyba nikt Cię nie podkabluje. Ino będziesz musiał babcię rozliczać z podatku.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

ODPOWIEDZ