PA & HT

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

zbyszek_w pisze:Ten motyl na USD_CHF chodzi za mną od miesiąca. Ale jak przy takich gigantycznych ruchach wejść w rynek mając kapkę pieniędzy?
No zawsze można nie wchodzić albo zagrać demo i sprawdzić jak się rynek zachowa.
A tak naprawdę jak masz małą gotówkę to musisz wyczekać i być cierpliwym. Przykładowo załóż, że wejdziesz dopiero jak cena będzie blisko poziomu 0.8800 lub poczekasz jak cena w tych okolicach lub wyżej zrobi pin bara na D1 lub engolufing. Z drugiej strony nie ma nic nie siłę jeżeli rynek nie da Ci szansy wejść do odpuścisz ten trade i szukasz innych pewniejszych. Wiesz to jest rynek równie dobrze cena może lecieć w dół jeszcze długo i nie zatrzymywać się po drodze, któż to wie...
Pozdrawiam i powodzenia
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Moja propozycja może na jutro albo poniedziałek.
EUR/CHF
-wsparcie
-fibo 50
- dywergencja by była jakby stoch zawrócił
Obrazek

Dzisiaj powstało kilka pinów na oporach i wsparciach ale żaden jakoś przekonywująco nie wyglądał, wydaje mi się, że najlepiej zapowiada się to jeszcze właśnie na parze EUR/CHF. Ustawiam ZO na pinem oraz w połowie weeka.

Awatar użytkownika
bigben
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: bigben »

Jest tu sens i logika ale 2 rzeczy mi się nie podobają : brak wyraznego trendu na tej parze (konsolidacja na D1) i to że jest już piątek. Co z zasadą "no swing trading on Friday" ? Czy sprawdziłeś kalendarz wydarzeń ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Dzięki za zainteresowanie :) No zobaczymy jak to wyjdzie, nie ma jakiegoś wyraźnego trendu ale konsolidacja też jest w szerokim zakresie. Dla mnie w tym momencie najważniejszy jest wsparcie i pin bar który powstał wczoraj (nie idealny).
kiedyś czytałem o tym, że w piątek lepiej nie tradować ale ja często trzymam pozycję kilka dni więc wydaje mi się że nie ma to specjalnego znaczenia dla mnie mam ustaione ZO i czekam. Druga sprawa wiem, że to może nie najlepsze podejście ale odkąd gram na D1 praktycznie nie sprawdzam ani nie biorę pod uwagę danych. Po pierwsze nie znam się na nich za bardzo i nie chcę dodatkowo sobie głowy zawracać czy dane będą takie czy inne. Po prostu w tym systemie co gram pojawiła się okazja do wejścia i czekam teraz na rozwój sytuacji.
Pozdrawiam i dzięki za uwagi

Awatar użytkownika
michael7
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: michael7 »

czerwinek pisze:Druga sprawa wiem, że to może nie najlepsze podejście ale odkąd gram na D1 praktycznie nie sprawdzam ani nie biorę pod uwagę danych
Analizując niektóre z Twoich transakcji, szczególnie chodzi mi o te zyskowne, np. na parach z GBP, to tak naprawdę udały się one w zasadzie dzieki danym makroekonomicznym, które wyszły takie, a nie inne i wpłyneły na osłabienie GBP.
Paradoksalnie nie spoglądanie na to może przynosić bardzo ciekawe rezultaty, ponieważ jeśli założymy dobry R/R no to powinniśmy spokojnie na tym zarobić, ponieważ prawdopodobieństwo, że kurs ruszy w tę czy inną stronę na skutek danych wynosi mniej więcej 50%...
Jeśli dołożymy do tego jakąś formację świecową to nasze prawdopodobieństwo także rośnie, ponieważ jeśli dane nie ruszą rynkiem to powinno być wg planu...;]

pozdrawiam.
Trade what you see, not what you think!

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nawet nie wiedziałem michael7, że to dzięki danym :) Tak pisałem staram się ich nie sprawdzać a w razie nie powdzenia ratuje mnie sztywny SL :)
Ale dzięki za info :)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Wejście EUR/CHF niestety nie udało się -38pipsów. Próbwałem wejść na mniejszym interwale z h1 i ustawić mniejszego SLa i jednak został on złapany. Jak bym ustawił SL patrząc na D1 to jeszcze bym był w tradzie. Jednak dopóki nie zostanie przebity week z D1 to jeszcze spóbuję wejść w loga w poniedziałek. Znowu miałem problem z dokładnym dobraniem wejścia zastanawiałem się czy wejść gdzieś w połowie weeka czy wejśc dopiero jak przekroczy zamknięcie wczorjaszej świecy. Nad tym muszę pracować. Wazne również że mimo porażki wyszedłem z nie największą stratą.

Podumowując tydzień:

gbp/jpy 191
gbp/chf 153
cad/jpy 94
eur/chf -38

Co daje +400 pipsów, jak dla mnie bardzo udany tydzień.

Pozdrawiam i życzę udanego weekendu.

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Dzisiaj w nic nie wchodziłem i na spokojnie obserwowałem rynek, poniżej wrzucam kilka par, które będę obserwował w najbliższe dni.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Według mnie na szczególną uwagę zasługuje:
1. GBP/CAD - mimo, że cena jest w konolidacji prawie od dwóch tygodni to wreszcie gdzieś musi wybić :) A tak na serio to w piątek na poziomie wystąpił engoulfing, a dzisiaj jak sie fajnie zamknie to może być pin bar. Jeżeli mam na wybranym poziomie dwie formacje świecowe to wydaje mi się, że warto w ten setup wejść (oczywiście jak cena przekroczy dzisiejsze minimum. Dodatkowo średnie w pobliższu tak więc myślę, że będzie Ok. Pierwszy TP dosyć mały ok. 100 pipsów ale jakby cena doszła do TP2 (1.5350) to mógłby być to całkiem udany setup.
2. EUR/CHF - cena na fajnym poziomie, jakby tutaj wystąpił pin bar jutro to również bym wchodził w ten trade, dodatkowo poziom fibo 61.8 oraz również byłaby dywergencja. Tak wiec czekam na rozwój sytuacji.

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Wszedłem w GBP/CAD po 1.5720, zobaczymy...

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Jedno z moich zagrań do których nie byłem przekonany jednak teraz patrząc na nie było najgorsze, już mnie nie ma w tym tradzie.

Ciężko było znaleźć wsparcie i ta linia dolna to jest wspracie z W1. Co przemawiało za wejściem. Nie najlepsze ale można się doliczyć na tym poziomie prawie 3 pin bary i do tego dywergencja. Minusem to zagranie pod prąd dlatego już mnie nie ma w tym tradzie: +80 pipsów.
Obrazek

GBP/CAD już przestawiłem na BE, aktualnie cena już jest +80 ale co będzie dalej zobaczymy.

ODPOWIEDZ