IMO trudno mowić o jakimkolwiek trendzie na tej parze. No chya że bocznym.Typowa konsolidacja na daily. Pinbar wyszedł trochę kulawy. Za dużo wątpliwości jak na jeden setup.czerwinek pisze:mimo wszystko chyba, że zostanie złamana wczorajsza świeca to wtedy mówiłbym o zmianie trendu Smile
PA & HT
Tak dla przypomnienia wrzucę link do analizy kilka stron temu, mam ustawione ZO w 0.8810, silny trend spadkowy jednak jest trochę pipsów od wyciągnięcia przy stosunkowo nie wielkim SL:
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 140#299664
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 140#299664
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz
Na Gartleyach i innych harmonicznych zwierzętach za bardzo się nie znam więc nie będe komentował poza jedną uwagą : to gra pod prąd - zatem prawdopodobieństwo sukcesu jest mniejsze...Oby się udało. Gdzie masz TP i czy jest ustawiony na podstawie "harmonii" czyli fibsow czy wynika z SR ? A SL gdzie konkretnie ?
TP jeszcze nie mam ustawionego ale SL mam
Wiem wiem, że pod prąd dlatego jeżeli świeczka dzienna odbiła by to przestawiłbym na BE.
TP jeżeli formacja by wypaliła to można by było ustawić nawet w okolicach 0.9800.
Dla mnie formacje HT jakoś nie mają znaczenia czy są pod prąd czy z prądem
- chociaż na pewno lepiej jak jest wszystko z trendem, służy ona do łapania szczytu ze stosunkowo wąskim SL, jeżeli wypali to może wyjść całkiem fajny setup. Często zdarza się, że jak Ht zadziała to mamy fajny pinbar lub engoulfing na poziomie S/R i dopiero wtedy grając normalnie PA na D1 zastanawiamy się czy wchodzić, a w tym przypadku już byśmy byli od samego szczytu w pociągu
To tak w skrócie poglądowo. Jak będzie SL to najwyżej 60 pipsów będzie na minusie. (przy zagraniu na miesięcznym wykresie to nie dużo uważam).

TP jeżeli formacja by wypaliła to można by było ustawić nawet w okolicach 0.9800.
Dla mnie formacje HT jakoś nie mają znaczenia czy są pod prąd czy z prądem

Ktoś na tym forum podawał statystyki i okazało się że była drastyczna różnica w skuteczności...Oczywiście to też zależy jakie założenia przyjmie się do badań i jak zdefiniuje udany trejd. Nie lepiej szukać formacji HA na mniejszych interwałach ale "z prądem" ?Dla mnie formacje HT jakoś nie mają znaczenia czy są pod prąd czy z prądem Smile - chociaż na pewno lepiej jak jest wszystko z trendem
Wydaje mi się, że na pewno lepiejbigben pisze:Nie lepiej szukać formacji HA na mniejszych interwałach ale "z prądem" ?

Przykład dzisiejszego wejścia na USD/CHF to jest to o czym pisałem, właśnie przestawiam na BE, cena zareagowało w jakiś tam sposób na poziom. Tylko w tym tradzie ważne jest to o czym pisałem wcześniej. Czyli jeżeli dzisiaj powstał by pin bar na D1 to niektórzy szukali by wejścia w długą i jutro może ktoś by się skusił wejść mi to zagranie jednak pozwoliłoby już być w tym ruchu prawie od samego początku.

Podsumowanie dzisiejszych wejść.
1. USD/CHF tu już zostało wszystko napisane aktualnie przestawione na BE+7.
2. EUR/CHF - coś się niestety uparłem na tą parę
miałem już na niej nie grać ale... Wejście nastąpiło na fibo 50% i tak to miałem wczoraj rozegrać tylko nie byłem cierpliwy cena dopiero dzisiaj doszła do tego poziomu a ja wczoraj na siłę wszedłem. Cały czas jestem na UP. Jest to moje ostatnie wejście na tej parze (w tym tygodniu
), trade przestawiłem na BE+10 gdyż nie jest to najbezpieczniejszy setup i ochrona kapitału najważniejsza, jednak na wsparciu ten engoulfing z przed dwóch dni nie będzie łatwo przejść moim zdaniem.

1. USD/CHF tu już zostało wszystko napisane aktualnie przestawione na BE+7.
2. EUR/CHF - coś się niestety uparłem na tą parę

Może słówko o tym motylu na usd/chf
Po pierwsze to juz było wejście wcześniej
I jak widać ładny był ruch od tego momentu....Więc wszedłeś na drugą szansę;]
Jeśli zrobi się Pin Bar na D1 to formacja jednak będzie miała nadal szansę. Poziom został przetestowany i trzeba czekać czy cena powróci ponad poziom 0.8900, jeśli tak to można oczekiwać dalszych wzrostów wg mnie.

A jeśli chodzi o granie pod trend... to rzeczywiście kolega ma tutaj rację....
Statystycznie jest dużo większe prawdopodobieństwo, gdy zagrywamy z trendem.
Ja już skończyłem zagrywanie pod trend, chyba że na MEGA Setupie
Ogólnie to spójrz sobie na ten setup z takiej perspektywy
Tutaj wstawiam model z książki Carney'a

A teraz zobacz na ten pattern na usd/chf

Chodzi o to, że mimo wszystko małe jest prawdopodobieństwo, że uda Ci się uzyskać profit 1000 pipsów....
W dodatku świeczka na MN musiałaby być jakaś pozytywna, albo chociaż na W1.
Ciężko zagrać ogólnie na pattern na wykresach powyżej D1
pozdrawiam
Po pierwsze to juz było wejście wcześniej

I jak widać ładny był ruch od tego momentu....Więc wszedłeś na drugą szansę;]
Jeśli zrobi się Pin Bar na D1 to formacja jednak będzie miała nadal szansę. Poziom został przetestowany i trzeba czekać czy cena powróci ponad poziom 0.8900, jeśli tak to można oczekiwać dalszych wzrostów wg mnie.

A jeśli chodzi o granie pod trend... to rzeczywiście kolega ma tutaj rację....
Statystycznie jest dużo większe prawdopodobieństwo, gdy zagrywamy z trendem.
Ja już skończyłem zagrywanie pod trend, chyba że na MEGA Setupie
Ogólnie to spójrz sobie na ten setup z takiej perspektywy
Tutaj wstawiam model z książki Carney'a

A teraz zobacz na ten pattern na usd/chf

Chodzi o to, że mimo wszystko małe jest prawdopodobieństwo, że uda Ci się uzyskać profit 1000 pipsów....
W dodatku świeczka na MN musiałaby być jakaś pozytywna, albo chociaż na W1.
Ciężko zagrać ogólnie na pattern na wykresach powyżej D1
pozdrawiam
michael7 dzięki za komentarz do zagrania.
Mimo wszystko uważam, że trade ma jakąś tam szansę powodzenia chociaż cięzko będzie bo USD ostatnio ostro w dupe dostaje.
Tak naprawdę to ciężko stwierdzić bo wcześniej było odbicie od 1.27 a teraz odbiło od 1.618 (bardziej lubię tę liczbę
) Jeżeli miałaby prawidłowo formacja się wypełnić to cena powinna dojść do okolic 1.0000 przy pierwszym odbiciu cena nie doszła tak daleko czyli teoretycznie jest jeszcze szansa po odbiciu od 1.618. Jednka masz rację ważne jak się tydzień zamknie i jak się zamknie miesiąc jeżeli dzisiaj trochę poleciałoby up to szansa na pin bar na W1 i kwestia jak następny tydzień zamknie MN.
No nic trade mam już zabezpiczony na BE teraz wystarczy tylko poczekać i nie kombinować co będzie to będzie.
Jeszcze raz dzięki za Twoje uwagi. Każdy zawsze widzi to trochę inaczej i jedni widzą to czego drudzy nie widzą
Mimo wszystko uważam, że trade ma jakąś tam szansę powodzenia chociaż cięzko będzie bo USD ostatnio ostro w dupe dostaje.
michael7 pisze:Po pierwsze to juz było wejście wcześniej
Tak naprawdę to ciężko stwierdzić bo wcześniej było odbicie od 1.27 a teraz odbiło od 1.618 (bardziej lubię tę liczbę

No nic trade mam już zabezpiczony na BE teraz wystarczy tylko poczekać i nie kombinować co będzie to będzie.
Jeszcze raz dzięki za Twoje uwagi. Każdy zawsze widzi to trochę inaczej i jedni widzą to czego drudzy nie widzą