Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: leszczu »

Dzięki Panowie za podpowiedzi. Jednak chyba będzie trzeba się skoncentrować na PA. :wink:

A propos - widzę, że część z was stosuje Pivoty.
Mógłby ktoś podrzucić ten wskaźnik?

sebastos
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w a

Nieprzeczytany post autor: sebastos »

dzięki wszystkim za to, co napisaliście w tym temacie. :-)
staram się teraz dostosowywać ten styl pod siebie i tworzę na jego podstawie własną strategię. właśnie trwa optymalizacja. ;-)
Obrazek

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Dzięki Panowie za info :) Które z metod najlepiej się sprawdzają z waszego doświadczenia ? Pin Bary ,Inside Bary ,Swing Low ,High czy może formacje ?

Awatar użytkownika
mryko
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mryko »

Wszystkie się sprawdzają, jedne występują częściej inne rzadziej. Inną kwestią jest to, które Tobie będą bardziej podchodzić, z którymi się będziesz pewniej czuł podejmując decyzję o wejściu w rynek. Sam zgłębiam rynek od 3 miesięcy więc stosunkowo krótko, ale każda dzienna sytuacja, tydzień, miesiąc obserwacji rzucają nowe spojrzenie na tą karuzelę o nazwie Forex...
Pozdrawiam
Sky is the limit

sebastos
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: sebastos »

ridera pisze:Dzięki Panowie za info :) Które z metod najlepiej się sprawdzają z waszego doświadczenia ? Pin Bary ,Inside Bary ,Swing Low ,High czy może formacje ?
uważam, że to nie są żadne metody, a tylko sygnały które mogą być jakąś częścią metody. :-)
Obrazek

Awatar użytkownika
HunterPL
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: HunterPL »

a dacie jakies przyklady konkretnych metod? bo siedze w PA od paru tygi jestem troche zagubiony;p
Pieniądze są krwią tego świata...

a&z

Nieprzeczytany post autor: a&z »

ridera pisze:Dzięki Panowie za info :) Które z metod najlepiej się sprawdzają z waszego doświadczenia ? Pin Bary ,Inside Bary ,Swing Low ,High czy może formacje ?
PA to nie prosta mechaniczna strategia lecz szerokie rozumienie rynku a w tym szczególnie rozróżnienie ruchu bocznego od nastawienia prowzrostowego lub prospadkowego. Na początku , każdy adept PA widzi rynek przez pryzmat tzw setupów czyli wymienionych przez ciebie formacji i tylko takich układów szuka i zauważa. Trzeba jednak pamiętać, że rynek nie porusza się od setupu do setupu lecz ruch ceny ma charakter ciągły i czasami najmniejsze zatrzymania i cofnięcia, odbicia czy słaba obrona poziomu mają kolosalne znaczenie. Nie każdy IB czy RB staje sie barem sygnalnym do zajęcia pozycji (wiele zależy od jego wyglądu (korpus, ogony, kierunek zamknięcia, wielkości, miejsca gdzie się znajduje). Zanim więc zaczniesz SZUKAĆ SETUPÓW , poswięć o wiele więcej czasu obserwacji rynku jego ruchom na wsparciach, oporach, liniach trendu i "taniec" ceny wokół najprostszej średniej np EMA 20. Poczytaj o najbardziej podstawowych cechach rynku w trendzie (coraz wyższe lub niższe swingi, wielkość ruchów korekcyjnych) oraz rynku w konsoli (fałszywe wybicia i utrzymanie ceny w okreslonym przedziale trading range). Ja w każdym razie najwięcej kasy straciłem zdając się na wzrokowe wyszukiwanie setupów bez najważniejszej w PA analizy kierunku i oceny nastawienia rynku.

PS. Wiem , że wolałbyś dostać ścislejszą receptę, ale tak naprawdę , co ci da, stwierdzenie, że najwięcej zarabiam w namierzonych wyraźniejszych trendach po cofnięciu korekcyjnym z wejściem na wybicie słupka a przed wybiciem całego swinga(a czy będzie to IB, RB to ma mniejsze znaczenie). Próba ślepego powtórzenia tego wejścia skończy się na 90% wtopą bo sam setup ma końcowe znaczenie przy zajęciu pozycji i głównie zabezpiecza mnie przed nagłym fałszywym cofnięciem i zgarnięciem mojego SL i dalszym ruchu w przewidzianym kierunku. Krótko mówiąc setup, formacja czy jak tam chcesz to nazwać ustala jedynie moment zawarcia transakcji.

Awatar użytkownika
HunterPL
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: HunterPL »

a&z pisze:
PA to nie prosta mechaniczna strategia lecz szerokie rozumienie rynku a w tym szczególnie rozróżnienie ruchu bocznego od nastawienia prowzrostowego lub prospadkowego. Na początku , każdy adept PA widzi rynek przez pryzmat tzw setupów czyli wymienionych przez ciebie formacji i tylko takich układów szuka i zauważa. Trzeba jednak pamiętać, że rynek nie porusza się od setupu do setupu lecz ruch ceny ma charakter ciągły i czasami najmniejsze zatrzymania i cofnięcia, odbicia czy słaba obrona poziomu mają kolosalne znaczenie. Nie każdy IB czy RB staje sie barem sygnalnym do zajęcia pozycji (wiele zależy od jego wyglądu (korpus, ogony, kierunek zamknięcia, wielkości, miejsca gdzie się znajduje). Zanim więc zaczniesz SZUKAĆ SETUPÓW , poswięć o wiele więcej czasu obserwacji rynku jego ruchom na wsparciach, oporach, liniach trendu i "taniec" ceny wokół najprostszej średniej np EMA 20. Poczytaj o najbardziej podstawowych cechach rynku w trendzie (coraz wyższe lub niższe swingi, wielkość ruchów korekcyjnych) oraz rynku w konsoli (fałszywe wybicia i utrzymanie ceny w okreslonym przedziale trading range). Ja w każdym razie najwięcej kasy straciłem zdając się na wzrokowe wyszukiwanie setupów bez najważniejszej w PA analizy kierunku i oceny nastawienia rynku.

PS. Wiem , że wolałbyś dostać ścislejszą receptę, ale tak naprawdę , co ci da, stwierdzenie, że najwięcej zarabiam w namierzonych wyraźniejszych trendach po cofnięciu korekcyjnym z wejściem na wybicie słupka a przed wybiciem całego swinga(a czy będzie to IB, RB to ma mniejsze znaczenie). Próba ślepego powtórzenia tego wejścia skończy się na 90% wtopą bo sam setup ma końcowe znaczenie przy zajęciu pozycji i głównie zabezpiecza mnie przed nagłym fałszywym cofnięciem i zgarnięciem mojego SL i dalszym ruchu w przewidzianym kierunku. Krótko mówiąc setup, formacja czy jak tam chcesz to nazwać ustala jedynie moment zawarcia transakcji.
hehe mało co z tego rozumiem :D ale no coż;p no nic poszukam jakis ksiazek poczytam moze cos zrozumie... ;p
Pieniądze są krwią tego świata...

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: leszczu »

Tak jak napisał tu kiedyś Wa$$ski - PA jest jak nauka gry na instrumencie,gry w piłkę, jazda na rowerze - musisz to załapać i poczuć - a do tego potrzebny jest czas, cierpliwość i wiedza.

manygridi
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: manygridi »

a&z pisze:

brawo brawo brawo - to jest istota

HunterPL czytaj wyraz po wyrazie, zdanie po zdaniu i przekładaj na wykres aż zrozumiesz :) nawet jak ma to zająć tygodnie

PS ja jestem demo player więc mogę się mylić

ODPOWIEDZ