Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
wokul81
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: wokul81 »

dzięki za linka, to zdecydowanie wyjaśnia moje wątpliwości a wniosek nasuwa sie jeden - aby sobie nie narobić problemów z US trza by założyć rachunek u polskiego brokera...

sebastos
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: sebastos »

jest to jakaś zaleta, ale dla mnie jednak jedna z mniejszych, która powinna decydować o tym gdzie zakładamy konto.
wolę jednak trzymać pieniądze u Szwajcarów...
Obrazek

wokul81
Bywalec
Bywalec

tak, tylko znam nasz wspaniały US i wiem ze czepiają sie wszystkiego, dlatego zależy mi zeby nie wpaść po uszy w wiadomo co :wink:

sebastos
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: sebastos »

Myślę, że jest tu trochę osób, które zarabiają na FX i całkiem nieźle sobie z tym radzą.
Obrazek

wokul81
Bywalec
Bywalec

to moze ktoś uchyli rąbka tajemnicy, jak sobie z "tym" radzić :)

Awatar użytkownika
Fx1
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Fx1 »

Pit zg- proszę o pomoc / wyjaśnienie. :oops: :roll:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

SzybkiSzmal
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: SzybkiSzmal »

Fx1 pisze:Pit zg- proszę o pomoc / wyjaśnienie. :oops: :roll:
Podatek zapłacony za granicą "0" w przypadku straty i dochodu.
A co do straty, chyba nic się nie wpisuje w pole dochodu, bo minus nie wchodzi w gre, czekam na potwierdzenie :D
NIgdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi Cie do swojego poziomu a później wykończy doświadczeniem.

klepsydra
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: klepsydra »

SzybkiSzmal pisze: A co do straty, chyba nic się nie wpisuje w pole dochodu, bo minus nie wchodzi w gre, czekam na potwierdzenie :D
Jeżeli wychodzi nam strata to warto to odzwierciedlić w zeznaniu rocznym . Przyda nam się to na wypadek, gdybyśmy w kolejnym roku odnotowali zysk. Wówczas o stratę z lat ubieglych możemy obniżyć dochód w najbliższych kolejno po sobie nastąpujących pieciu latach, z tym że wysokość obniżenia w którymkolwiek z tych lat nie może przekroczyć 50 proc. kwoty tej straty

Czyli wychodzi na to że jakoś tego minusa trzeba wpisać :)

Awatar użytkownika
Fx1
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Fx1 »

Bardzo dziękuje za wypowiedzi, jednak zapewne ktoś się rozlicza z pit zg, proszę o potwierdzenie co wpisywać.
Udało się ustalić że zero jest zawsze w podatku (część C.3 pozycja 33) niezależnie od tego czy strata czy dochód, jeśli mamy dochód to go przepisujemy w okno dochodu (część C.3 pozycja 32) ale co dokładnie wpisać gdy jest strata :?: :roll:

Awatar użytkownika
Prezes124
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Prezes124 »

ale co dokładnie wpisać gdy jest strata
PIT ZG, dołączam się do pytania...

EDIT: Zgłebiając info z neta dochodzę do wniosku, że w przypadku straty PIT ZG jest niepotrzebny ze względu na brak możliwości wpisania dochodu ujemnego (straty). Składamy jeśli co wpisać, czytaj dochód. Takie moje zdanie, lecz nie potwierdzone.
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2011, 19:22 przez Prezes124, łącznie zmieniany 1 raz.
Chcesz liczyć $? Licz na siebie ;)

ODPOWIEDZ