Ja wcześniej potraktowałem ten problem jako trójkąt. Kilka postów wyżej wrzuciłem wykres godzinny z całą sekwencją.trader Max pisze: Hej
ja cały czas zastanawiam się nad szczytem fali 1 zielone ozn na razie oznaczyłem szczyt czerwona krótka kreska
Dziennik wnuka Elliotta
"Pewność siebie nie bierze się z nieomylności, ale z umiejętności radzenia sobie z błędami."
"Udany dzień, to dzień kiedy trzymasz się zasad od otwarcia pozycji po zarządzanie kapitałem".
Brett Steenbarger
"Udany dzień, to dzień kiedy trzymasz się zasad od otwarcia pozycji po zarządzanie kapitałem".
Brett Steenbarger
Re: eur/usd
Ten scenariusz może się sprawdzić przy bardziej skrajnym SSI. Jeśli będziemy mieli powyżej -4.0 (cztery pozycje krótkie otwarte na jedną długą), to będziemy lecieli w górę, a wtedy fala 5 może być nawet wydłużona, ale moim zdaniem bardziej prawdopodobne są wcześniejsze scenariusze.trader Max pisze:jeszcze jest jeden temat pasujący do obecnej sytuacji na rynku
możemy to potraktować jako trójkąt korekcyjny zwyżkujący
Max robisz świetną robotę. Mam nadzieję, że regularnie będziesz wrzucał swoje analizy

"Pewność siebie nie bierze się z nieomylności, ale z umiejętności radzenia sobie z błędami."
Brett Steenbarger
Brett Steenbarger
Cos na weekendunio:
S&P 500
http://www.elliottwave.com/images/freeu ... art(1).GIF
I moj ulubiony zabijacz czasu ostatnio:
http://www.socionomics.net/free-reports ... -lens.aspx
S&P 500
"Remember the definition of a winning attitude: a positive expectation of your efforts with an acceptance that whatever results you get are a perfect reflection of your level of development and what you need to learn to do better." Mark Douglas
Asmo jak zwykle potrafisz wnieść coś ciekawego do tematu. Nie dość, że optymistyczna analiza - aż się boję, co się stanie jeśli się potwierdzi. Ja już sobie darowałem temat z falą 1 i 2, choć gdyby scenariusz ten się sprawdził, to mielibyśmy na fali 3 shorty trwające miesiącami i obfitujące w parę tysięcy pipsów. Żeby nie być gołosłowny sprawdziłem ze zniesień, że fala 3 musiałaby minimum zejść do 1,1160. (Trzeba być chyba z krwi i kości Amerykaninem, żeby w to uwierzyć). Niestety nie jestem aż tak wielkim optymistą. Popraw jeśli możesz link do tego wykresu, bo żeby go otworzyć trzeba całość zaznaczyć.asmodeus8 pisze:Cos na weekendunio:
S&P 500
Najbardziej spodobało mi się porównanie cech byków i niedźwiedzi

Prosimy o więcej i czekamy

W kwestii korelacji S&P500 i EUR/USD znalazłem artykuł ze stycznia 2011 http://www.thegeekknows.com/2011/01/cor ... an-11.html. Wielu traderów opiera na niej swoje prognozy i oczekiwania, ale wydaje mi się, że może ona mieć zastosowanie tylko i wyłącznie w długoterminowych analizach. Oczywiście zwracam uwagę na powyższą zależność, bo o ile na S&P500 fala 3 ma szansę się wykształcić, to na edku w to nie wierzę. Skończy się dużo wyżej i będzie nazywała się falą C.
Brett Steenbarger
Brett Steenbarger
- trader Max
- Stały bywalec
eur/usd
Cześć
myślę , że jest to w dalszym ciągu korekta czyli fala 4
myślę , że jest to w dalszym ciągu korekta czyli fala 4
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Mylić się jest rzeczą ludzką, ale żeby naprawdę coś spaprać - do tego potrzeba komputera."
- trader Max
- Stały bywalec
eur/usd
jeszcze należałoby zwrócić uwagę czy to przypadkiem nie jest fala 5
patrząc na rys H2 należy pominąć y,a niebieskie i wszystkie napisy i zniesienia
obowiązywało by czerwone I/5 i II/5
patrząc na rys H2 należy pominąć y,a niebieskie i wszystkie napisy i zniesienia
obowiązywało by czerwone I/5 i II/5
"Mylić się jest rzeczą ludzką, ale żeby naprawdę coś spaprać - do tego potrzeba komputera."
Póki co trudno jednoznacznie określić sytuację, ale 2 elementy wybijają się ponad pozostałe. Pierwszy, to 2 gwałtowne fale z piątku. Najbardziej ich charakterystyce odpowiadają C i A i tak je właśnie traktuję. Drugim jest wystąpienie fałszywego wybicia z dna trójkąta na fali 4.
Wciąż w tym układzie daleko nam do czwartku, a trójkąt się kończy, ale tak jak wcześniej napisałem PKB jest również w stanie utworzyć falę i:1, a po stopach będzie fala iii:1.
Wciąż w tym układzie daleko nam do czwartku, a trójkąt się kończy, ale tak jak wcześniej napisałem PKB jest również w stanie utworzyć falę i:1, a po stopach będzie fala iii:1.
Brett Steenbarger
Brett Steenbarger
- Pełnomocnik
- Pasjonat
Witam andymen
Fajny jurnal prowadzisz
a ja dopiero dziś na niego trafiłem..?!.
Chcialbym sie podzilić swoją dłubaninka przy Edwardzie
wiec wg mnie jestesmy w korekcie (a) impulsu aczkolwiek nie jestem w stanie na ta chwile połączyć zaznaczonego inpulsu z poprzednimi gdyż fala 5 nie wychodzi poza hipotetyczna fale 1 wyzszego rzędu. (poza tym brak mi danych-bossa)
Ścisle wg szkoły eliotowskiej nie powina tu być korekta a raczej wydłuzona 5 fala...po niej jakaś silniejsza korekta..
Aczkolwiek z drugiej strony na obecnym poziomie wszystko ladnie zgrywa się z S/R, fibsami, MA ect.. ..
Chyba ze to fala impulsu w korekcie.. wyzszego rzędu - wtedy czekłaby nas odwrócenie trendów średnioterminowych
Co o tym sadzisz?
Pozdrawiam
Fajny jurnal prowadzisz

Chcialbym sie podzilić swoją dłubaninka przy Edwardzie
wiec wg mnie jestesmy w korekcie (a) impulsu aczkolwiek nie jestem w stanie na ta chwile połączyć zaznaczonego inpulsu z poprzednimi gdyż fala 5 nie wychodzi poza hipotetyczna fale 1 wyzszego rzędu. (poza tym brak mi danych-bossa)
Ścisle wg szkoły eliotowskiej nie powina tu być korekta a raczej wydłuzona 5 fala...po niej jakaś silniejsza korekta..
Aczkolwiek z drugiej strony na obecnym poziomie wszystko ladnie zgrywa się z S/R, fibsami, MA ect.. ..

Chyba ze to fala impulsu w korekcie.. wyzszego rzędu - wtedy czekłaby nas odwrócenie trendów średnioterminowych
Co o tym sadzisz?

Pozdrawiam
- Pełnomocnik
- Pasjonat
- trader Max
- Stały bywalec
eur/usd
Witam
tak jak pisałem wcześniej były dwie opcje albo korekta złożona albo już 5 fala
najprawdopodobniej jest to 5 fala w postaci TUK-a
jeżeli ta ostatnia pod fala przebije nie znacznie górną przerywaną linie max do 4330 i wróci będzie to potwierdzenia TUK-a
tak jak pisałem wcześniej były dwie opcje albo korekta złożona albo już 5 fala
najprawdopodobniej jest to 5 fala w postaci TUK-a
jeżeli ta ostatnia pod fala przebije nie znacznie górną przerywaną linie max do 4330 i wróci będzie to potwierdzenia TUK-a