Dziennik wnuka Elliotta

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: andymen »

trader Max pisze: Hej
ja cały czas zastanawiam się nad szczytem fali 1 zielone ozn na razie oznaczyłem szczyt czerwona krótka kreska
Ja wcześniej potraktowałem ten problem jako trójkąt. Kilka postów wyżej wrzuciłem wykres godzinny z całą sekwencją.
"Pewność siebie nie bierze się z nieomylności, ale z umiejętności radzenia sobie z błędami."
"Udany dzień, to dzień kiedy trzymasz się zasad od otwarcia pozycji po zarządzanie kapitałem".
Brett Steenbarger

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Re: eur/usd

trader Max pisze:jeszcze jest jeden temat pasujący do obecnej sytuacji na rynku
możemy to potraktować jako trójkąt korekcyjny zwyżkujący
Ten scenariusz może się sprawdzić przy bardziej skrajnym SSI. Jeśli będziemy mieli powyżej -4.0 (cztery pozycje krótkie otwarte na jedną długą), to będziemy lecieli w górę, a wtedy fala 5 może być nawet wydłużona, ale moim zdaniem bardziej prawdopodobne są wcześniejsze scenariusze.

Max robisz świetną robotę. Mam nadzieję, że regularnie będziesz wrzucał swoje analizy :wink:
"Pewność siebie nie bierze się z nieomylności, ale z umiejętności radzenia sobie z błędami."
"Udany dzień, to dzień kiedy trzymasz się zasad od otwarcia pozycji po zarządzanie kapitałem".
Brett Steenbarger

Awatar użytkownika
asmodeus8
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: asmodeus8 »

"Remember the definition of a winning attitude: a positive expectation of your efforts with an acceptance that whatever results you get are a perfect reflection of your level of development and what you need to learn to do better." Mark Douglas

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

asmodeus8 pisze:Cos na weekendunio:

S&P 500

http://www.elliottwave.com/images/freeu ... art(1).GIF

I moj ulubiony zabijacz czasu ostatnio:

http://www.socionomics.net/free-reports ... -lens.aspx
Asmo jak zwykle potrafisz wnieść coś ciekawego do tematu. Nie dość, że optymistyczna analiza - aż się boję, co się stanie jeśli się potwierdzi. Ja już sobie darowałem temat z falą 1 i 2, choć gdyby scenariusz ten się sprawdził, to mielibyśmy na fali 3 shorty trwające miesiącami i obfitujące w parę tysięcy pipsów. Żeby nie być gołosłowny sprawdziłem ze zniesień, że fala 3 musiałaby minimum zejść do 1,1160. (Trzeba być chyba z krwi i kości Amerykaninem, żeby w to uwierzyć). Niestety nie jestem aż tak wielkim optymistą. Popraw jeśli możesz link do tego wykresu, bo żeby go otworzyć trzeba całość zaznaczyć.
Najbardziej spodobało mi się porównanie cech byków i niedźwiedzi :lol:

Prosimy o więcej i czekamy :509:

W kwestii korelacji S&P500 i EUR/USD znalazłem artykuł ze stycznia 2011 http://www.thegeekknows.com/2011/01/cor ... an-11.html. Wielu traderów opiera na niej swoje prognozy i oczekiwania, ale wydaje mi się, że może ona mieć zastosowanie tylko i wyłącznie w długoterminowych analizach. Oczywiście zwracam uwagę na powyższą zależność, bo o ile na S&P500 fala 3 ma szansę się wykształcić, to na edku w to nie wierzę. Skończy się dużo wyżej i będzie nazywała się falą C.
Brett Steenbarger

Awatar użytkownika
trader Max
Stały bywalec
Stały bywalec

eur/usd

Nieprzeczytany post autor: trader Max »

Cześć
myślę , że jest to w dalszym ciągu korekta czyli fala 4
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Mylić się jest rzeczą ludzką, ale żeby naprawdę coś spaprać - do tego potrzeba komputera."

Awatar użytkownika
trader Max
Stały bywalec
Stały bywalec

eur/usd

jeszcze należałoby zwrócić uwagę czy to przypadkiem nie jest fala 5
patrząc na rys H2 należy pominąć y,a niebieskie i wszystkie napisy i zniesienia
obowiązywało by czerwone I/5 i II/5
"Mylić się jest rzeczą ludzką, ale żeby naprawdę coś spaprać - do tego potrzeba komputera."

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Póki co trudno jednoznacznie określić sytuację, ale 2 elementy wybijają się ponad pozostałe. Pierwszy, to 2 gwałtowne fale z piątku. Najbardziej ich charakterystyce odpowiadają C i A i tak je właśnie traktuję. Drugim jest wystąpienie fałszywego wybicia z dna trójkąta na fali 4.
Wciąż w tym układzie daleko nam do czwartku, a trójkąt się kończy, ale tak jak wcześniej napisałem PKB jest również w stanie utworzyć falę i:1, a po stopach będzie fala iii:1.
Brett Steenbarger

Awatar użytkownika
Pełnomocnik
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pełnomocnik »

Witam andymen

Fajny jurnal prowadzisz :) a ja dopiero dziś na niego trafiłem..?!. :D
Chcialbym sie podzilić swoją dłubaninka przy Edwardzie
wiec wg mnie jestesmy w korekcie (a) impulsu aczkolwiek nie jestem w stanie na ta chwile połączyć zaznaczonego inpulsu z poprzednimi gdyż fala 5 nie wychodzi poza hipotetyczna fale 1 wyzszego rzędu. (poza tym brak mi danych-bossa)
Ścisle wg szkoły eliotowskiej nie powina tu być korekta a raczej wydłuzona 5 fala...po niej jakaś silniejsza korekta..
Aczkolwiek z drugiej strony na obecnym poziomie wszystko ladnie zgrywa się z S/R, fibsami, MA ect.. .. :lol:
Chyba ze to fala impulsu w korekcie.. wyzszego rzędu - wtedy czekłaby nas odwrócenie trendów średnioterminowych
Co o tym sadzisz? :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Pełnomocnik
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pełnomocnik »

A moze tez byc tak ze to dopiero fala 3 :?
ale chyba na rynkach walutowych cięzko jest zobaczyc wzorcową formacje...

Awatar użytkownika
trader Max
Stały bywalec
Stały bywalec

eur/usd

Witam
tak jak pisałem wcześniej były dwie opcje albo korekta złożona albo już 5 fala
najprawdopodobniej jest to 5 fala w postaci TUK-a
jeżeli ta ostatnia pod fala przebije nie znacznie górną przerywaną linie max do 4330 i wróci będzie to potwierdzenia TUK-a

ODPOWIEDZ