Dziennik wnuka Elliotta

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Re: eur/usd

Nieprzeczytany post autor: andymen »

trader Max pisze:Witam
tak jak pisałem wcześniej były dwie opcje albo korekta złożona albo już 5 fala
najprawdopodobniej jest to 5 fala w postaci TUK-a
jeżeli ta ostatnia pod fala przebije nie znacznie górną przerywaną linie max do 4330 i wróci będzie to potwierdzenia TUK-a
Czekamy za zbliżony poziom, u mnie ten trójkąt wygląda wciąż tak samo i wydaje mi się, że jesteśmy jeszcze w iv:5:C, czyli przed ogłoszeniem stóp (zakładam, że nie zmienią się) nie ma co liczyć nawet na głębszą korektę. Póki co odradzałbym wszelkie shorty. A jutro powinno być już z górki.
Niezły zgryz będzie jeśli stopy jednak zostaną podniesione. Euro jedzie na zapowiedziach ich podniesienia już od ponad miesiąca, więc trudno ocenić jak się zachowa rynek. Na pewno pójdzie w górę, ale jak wysoko i gwałtownie, to ciężko nawet zgadywać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Pewność siebie nie bierze się z nieomylności, ale z umiejętności radzenia sobie z błędami."
"Udany dzień, to dzień kiedy trzymasz się zasad od otwarcia pozycji po zarządzanie kapitałem".
Brett Steenbarger

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Pełnomocnik pisze:A moze tez byc tak ze to dopiero fala 3 :?
ale chyba na rynkach walutowych cięzko jest zobaczyc wzorcową formacje...
Ten scenariusz będzie możliwy w wypadku poniesienia stóp. Osobiście bardziej skłaniam się do opcji, że stopy pozostaną bez zmian, ale już jutro będzie wszystko jasne i znów będzie możną otwierać pozycje. :wink:
"Pewność siebie nie bierze się z nieomylności, ale z umiejętności radzenia sobie z błędami."
"Udany dzień, to dzień kiedy trzymasz się zasad od otwarcia pozycji po zarządzanie kapitałem".
Brett Steenbarger

Awatar użytkownika
trader Max
Stały bywalec
Stały bywalec

eur/usd

Nieprzeczytany post autor: trader Max »

ja myślę że to jest taki temat
stopy w EU mogą nie być podniesione
podwyżka stóp utopi inne państwa
ja bym podniósł poprzeczkę do 4350 i potem zjazd
"Mylić się jest rzeczą ludzką, ale żeby naprawdę coś spaprać - do tego potrzeba komputera."

Awatar użytkownika
Tekron
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Tekron »

Nie wiem, ale musze napisać tak, index EUR wygląda na up do 114.70 , USDCAD wygląda na down do 0,9070. Myślę że w takich warunkach EURUSD spokojnym leszczem pociągnie w górę.
Obrazek

Awatar użytkownika
trader Max
Stały bywalec
Stały bywalec

eur/usd

kręcę kombinuję falami na wszystkie strony
ale wszystko kreci się w okół TUK-a
co myślisz o tym temacie i tak rozpisanych falach
"Mylić się jest rzeczą ludzką, ale żeby naprawdę coś spaprać - do tego potrzeba komputera."

Awatar użytkownika
Tekron
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Tekron »

http://img40.imageshack.us/img40/9825/ieur.gif

Myśle, że ta 3jka nie jest skończona i pójdzie ładnie eliotek wyżej lub zrobi konsolkę, lub cena nie zejdzie niżej niż pinbar przy jedynce z Twojego chartu.Od 2jki do 3jki masz ładną 5tke eliotek, teraz a,b,c małe na konsolce i dalej w górę. To bym obstawiał. A załączyłem Ci indexu eur chart jak ja go widzę tak poglądowo. Harmonicznymi praktycznie nie gram, nie rozrysowałem fibków raczej tak na oko plus opory i wsparcia i świece. Myślę, że EUR szybciej stopa nie zrobi. Index dolca typowo spadkowo wygląda, EU niby korekty lubi trzaskać. Ciężko powiedzieć. Ale na pewno UP :)
Obrazek

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Ogromnie cieszę się, że zamieszczacie swoje opinie i wykresy. Nie przypuszczałem, że dziennik stanie się tak popularny. Dziękuję Wam za to i proszę o więcej.
Przy czym muszę dorzucić tu trochę dziegciu do miseczki, bo jutro mamy Panowie i Panie ogłoszenie stóp procentowych. Nie ważne, czy liczymy fale, czy stosujemy HT, PA, średnie kroczące w połączeniu z 5 innymi indykatorami, to efekt jest bardzo prosty do przewidzenia. Stopy zostają podniesione i jedziemy w górę, pozostają bez zmian jedziemy w dół. I dopiero od tego momentu możemy zacząć liczenie fal.
Przypomniała mi się pewna historyjka satyryczna, którą widziałem przy okazji jakiegoś kursu z fal (pewnie wielu z was ją kojarzy): Siedzi facet przed TV w oczekiwaniu na dane i pojawia się komunikat, że grozi nam ogromna katastrofa, bo za 12 godzin uderzy w Ziemię meteoryt. Indeksy giełdowe zanurkowały, ale na szczęście napotkały wsparcie po czym odbiły w górę po ogłoszeniu decyzji o podniesieniu stóp procentowych.
Uważam, że najrozsądniej w świetle tak ważnych danych porzucić analizę techniczną i doczekać do ogłoszenia danych, zaobserwować jak reaguje rynek i zarobić trochę pipsów.
Brett Steenbarger

Awatar użytkownika
pmleczko
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pmleczko »

:)
"Uważam, że najrozsądniej w świetle tak ważnych danych porzucić analizę techniczną i doczekać do ogłoszenia danych, zaobserwować jak reaguje rynek i zarobić trochę pipsów."

A ja uważam że należy całkowicie zapomnieć o wszelkich danych i patrzeć tylko na wykres :D. Najlepiej nawet nie wiedzieć że one są. :)

Awatar użytkownika
trader Max
Stały bywalec
Stały bywalec

pmleczko pisze:A ja uważam że należy całkowicie zapomnieć o wszelkich danych i patrzeć tylko na wykres Very Happy. Najlepiej nawet nie wiedzieć że one są
i to jest prawda

Zwolennicy analizy technicznej (AT) twierdzą, że wszelkie czynniki, które mają wpływ na cenę są już w niej uwzględnione. Wynika to z przekonania, że zachowania cen odzwierciedlają zmiany w relacjach popytu i podaży. Mówiąc inaczej, analityk techniczny wychodzi z założenia, że nie trzeba badać czynników wpływających na cenę instrumentu lub dociekać przyczyn spadków lub wzrostów. Rynek wie wszystko i to on kształtuje cenę, dlatego też należy badać wykresy i wskażniki AT, aby skutecznie prognozować, w którą stronę rynek podąży. Nie oznacza to, iż analitycy techniczni odrzucają twierdzenia, iż przyczyną trendów na giełdzie są uwarunkowania gospodarcze. Uważają jedynie, że rynek łatwiej można zrozumieć i przewidzieć, analizując zapis jego zachowań, czyli wykresy.

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

pmleczko pisze: A ja uważam że należy całkowicie zapomnieć o wszelkich danych i patrzeć tylko na wykres :D. Najlepiej nawet nie wiedzieć że one są. :)
Każdy wie najlepiej co mu służy, ale dla mnie czerwone eventy w kalendarzu to podstawa. Pierwsza kwestia mniejsza płynność. Gram ze stosunkowo niewielkim stopem. Brak wiedzy o tym, że dzisiaj będą ogłaszane stopy będzie dziś wielu traderów kosztował, a po co? Wystarczy zerknąć do kalendarza i wykorzystać to zamiast tracić. Druga kwestia to sytuacja gdy traderzy grający na danych rzucają się sekundy po ich ogłoszeniu do otwarcia pozycji, a 5 minut później okazuje się, że rynek zupełnie inaczej interpretuje dane. To co na pierwszy rzut oka miało się okazać impulsem do wzrostu okazało się impulsem do spadku.
Najlepszym dowodem na to co piszę jest moje ostatnie wejście po NFP. Niektórzy mają opór przed wchodzeniem w pozycje przeciwne do wysokich świec, ale jeśli wiadomo, co generuje taki ruch można się odpowiednio przygotować.
Podsumowując: Nie zawsze można wytłumaczyć każdy większy ruch, bardzo często rynek reaguje zupełnie inaczej niż zakładamy, ale wiedza dlaczego tak się dzieje mi osobiście bardzo pomaga. Staram się nie wkładać palców między drzwi, a framugę :wink:
Brett Steenbarger

ODPOWIEDZ