Jaki polecacie najszybszy procesor do MT4 ?

Wszystko co związane z zapleczem technicznym tradera, czyli m.in. komputery, smartfony, tablety, VPS'y itp.
Awatar użytkownika
nemezzis
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: nemezzis »

Jesli chodzi o procki do MT4 co Cyrix 133HZ. Dokladnie ta wersja, jest niesamowicie szybka, wydajna, grzeje jak cholera ale to niestety trzeba zniesc.
Do tego szybki RAM i grafa na wiele monitorow i oki.
Demo obrazuje mozliwosci Twego Umyslu.
Real - poziom zakucia.

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

jasonbourne pisze: Twoim zdaniem więcej RAM- u nie zwiększa szybkości?
Nie.
Dlaczego dodanie RAMu miało by zwiększyć prędkość ? Przecież aplikacja to zbiór instrukcji procesora. Nie możesz zwiększyć prędkości przetwarzania tych instrukcji dodając RAM.

"Wzrost" prędkości uzyskasz tu (choć nie nazwał bym go wzrostem a raczej "powrotem do normalności") tylko w wypadku gdy na maxa wykorzystujesz dostępną fizyczną pamięć. Wzrost nastąpi nie przez "przyśpieszenie" operacji a przez ograniczenie ich liczby. System gdy ma zapchany cały ram musi zrzucać część pamięci na dysk - co powoduje dodatkowe operacje procesora (jakiś algorytm oceniający co można zeswapować, obsługa tego itd.) oraz dyskowe.
jasonbourne pisze:Chodziło mi bardziej o sprzęt 64-bitowy, który chyba z definicji jest szybszy niż 32-bitowy?
Taaa ? A kto Ci tak powiedział ? :) To właśnie stereotyp że więcej (tu bitów) = lepiej.
A jest odwrotnie: przetwarzanie rozkazów 32 bitowych jest szybsze niż 64 bitowych.
Czemu: proste: przecież szybciej przetworzyć, przesłać z/do pamięci liczbę krótszą niż dłuższą prawda ?

W większości przypadków ta sama aplikacja skompilowana jako 32 bitowa i 64 bitowa (zakładamy wyłączenie wszelkich optymalizacji itd.) będzie jako 32 bitowa a) mniejsza b) szybsza.

Schodząc do poziomu procesora: lookamy w Intel'owskie instrukcje optymalizacji procesora i co tu mamy ....powiedzmy operacja mnożenia: 32 bitowa trwa 3 cykle, 64 bitowa 5. Dodatkowo procesor może przetworzyć niezależnie równocześnie 2 takie operacje 32 bitowe a 64 bitową jedną (akurat mnożenia, dla każdej operacji są tu inne parametry).
Upraszczam trochę sprawę (bo dzisiejsze procesory są dosyć skomplikowane jeśli chodzi o przetwarzanie instrukcji, są łańcuchy instrukcji niezależnych, opóźnienia w nich itd) ale generalnie: instrukcje 64 bit są w najlepszym przypadku (proste instrukcje) wykonywane tak samo szybko ale przeważnie wolniej niż 32 bitowe odpowiedniki.

64 bity ma sens wówczas jeżeli aplikacja:
- potrzebuje dużej ilości RAMU, np. jest to serwer bazy danych (trzyma indexy w pamięci)
- działa równocześnie z innymi aplikacjami żrącymi RAM (np. na jakimś serwerze internetowym)
- albo np. ma potrzebę wykonywania dużej ilości operacji na 64 bitowych i większych liczbach

A powiedzmy przeglądarka 64bitowa na komputerze "pani z biura" z reguły nie ma sensu - skoro zużywa 0.5 GB pamięci (co i tak moim zdaniem jest sporo za dużo) i używana jest do przeglądania onetu w czasie gdy w tle działa word z paroma stronami tekstu.
No ale cóż - postępu nie zatrzymamy, marketingowcy muszą coś sprzedawać :)
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

green7 pisze:Taaa ? A kto Ci tak powiedział ? Smile To właśnie stereotyp że więcej (tu bitów) = lepiej.
A jest odwrotnie: przetwarzanie rozkazów 32 bitowych jest szybsze niż 64 bitowych.
Czemu: proste: przecież szybciej przetworzyć, przesłać z/do pamięci liczbę krótszą niż dłuższą prawda
Nie wiem, może czegoś nie rozumiem, ale 64-bity to przede wszystkim szerokość magistrali, no i na logikę, magistrala, która przesyła w jednym czasie 64-bity jest lepsza niż 32 bitowa,
green7 pisze:64 bity ma sens wówczas jeżeli aplikacja:
- potrzebuje dużej ilości RAMU, np. jest to serwer bazy danych (trzyma indexy w pamięci)
- działa równocześnie z innymi aplikacjami żrącymi RAM (np. na jakimś serwerze internetowym)
- albo np. ma potrzebę wykonywania dużej ilości operacji na 64 bitowych i większych liczbach
No i właśnie po to są 64 -bity, żeby zwiększyć dwukrotnie przepustowość pomiędzy procesorem i RAM.

Skąd moja wiedza? Zacząłem niedawno takie tam śmieszne studia podyplomowe z informatyki, są mi potrzebne do różnych celów, zacząłem już nawet czytać Stallingsa, ale to jest strasznie ciężkie, i na razie gubię się w tym wszystkim.
green7 pisze:A jest odwrotnie: przetwarzanie rozkazów 32 bitowych jest szybsze niż 64 bitowych.
Czemu: proste: przecież szybciej przetworzyć, przesłać z/do pamięci liczbę krótszą niż dłuższą prawda ?
No właśnie tego jeszcze nie rozumiem do końca, miałem nawet się spytać na zajęciach, ale jakoś nie było czasu. Z jednej strony, tak się podkreśla znaczenie szerokości magistrali, ale w sumie tak na oko, nawet 64 to nie jest jakoś porażająco dużo. A ty jeszcze mówisz, że 32 przetwarza się szybciej. Tyle że to tak chyba nie jest do końca, bo na tej zasadzie można powiedzieć, że może lepiej wrócić do 16 -bitów, bo będzie szybciej niż 32 bity?

A może jest po prostu tak, że w zależności od zastosowań optymalne są różne ilości bitów? Są takie przypadki, że system 16-bitowy może być szybszy niż 64bitowy w jakimś przypadku?
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

dulf
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: dulf »

"Nie wiem, może czegoś nie rozumiem, ale 64-bity to przede wszystkim szerokość magistrali, no i na logikę, magistrala, która przesyła w jednym czasie 64-bity jest lepsza niż 32 bitowa,"
No nie .
To przede wszystkim rozmiar zmiennych na których operuje program i system a także zasięg dostępnych adresów dla programu i sprzętu
Stosowanie komputerów z systemami i sprzętem 64 bit do użytku domowego to kompletna bzdura ponieważ aplikacje których się używa nie operują tak wielkimi liczbami i dokładnościami ( ilością danych) które wymagają liczb przechowywanych właśnie na 64 bit.
Aplikacje i system wymagają ok 2x więcej pamięci i są większe co jest wadą , korzyści nie widzę .
Zastosowania 64 podał ci już green7

"Są takie przypadki, że system 16-bitowy może być szybszy niż 64bitowy w jakimś przypadku?"
Kiedyś tak było , i może być np w systemach które pracują w czasie rzeczywistym .
Np.Kiedyś Windows słabo radził sobie z grami (grafika) , gorzej od DOS 16 bit ponieważ aplikacje nie miały już bezpośredniego dostępu do sprzętu .

Wiele zależy od aplikacji .
Np. MT4 korzysta w dalszym ciągu z części kodu który JEST 16 bitowy .
Co daje uruchomienie aplikacji która nie potrafi korzystać z kilku procesorów i jej kod jest 32 bit na najnowszym systemie i sprzęcie ?
Nie spiesz się , zawsze zdążysz stracić .

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

jasonbourne pisze:Tyle że to tak chyba nie jest do końca, bo na tej zasadzie można powiedzieć, że może lepiej wrócić do 16 -bitów, bo będzie szybciej niż 32 bity?
Mialbys racje, gdyby wszelkie obliczenia mikroprocesor wykonywal na liczbach do 65 000 (zaokraglajac), ale niestety, to jest za mala liczba, i operujemy na wiekszych wartosciach, stad aby uzyc kilka 16 bitowych operacji i dlatego w efekcie koncowym bylby wolniejszy, w przypadku 32 bitowych jest to cos okolo 4 miliardow (nie chce mi sie zmieniac okienka zeby policzyc), w bardzo duzym procencie to wystarczy do wiekszosci operacji i zadko bedziemy uzywac 2 instrukcji. (w tym przypadku 64 bitowy bylby szybszy).

Oczywiscie ekstremalnie uproscilem, z czasem programisci (nazwijmy ich niskopoziomowymi) beda 64 bity uwazali za standard i jezeli beda bardzo chcieli to moga to wykorzystac to beda optymalizowali programy pod 64 bity.
Z drugiej strony prawda jest taka, ze nie bedzie im sie az tak chcialo, bo tendencja jest raczej w druga strone ;) . Na usprawiedliwienie powiem, ze to nie tylko z lenistwa, po prostu wszystko jest coraz bardziej skomplikowane i trzeba przenosic poziom abstrakcji na coraz wyzsze levele. I biorac pod uwage jeszcze koszty "produkcji" systemow taniej jest napisac mniej optymymalnie ale za to szybciej zaczac sprzedaz.

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

To rzeczywiście jest już w miarę zrozumiałe, że do zwykłych zastosowań lepszy jest 32-bitowy. Z drugiej strony, na obecnym poziomie rozwoju sprzętu 64-bitowy system (moje mądre cytaty z Chipa na poprzedniej stronie) jest koniecznością, więc chyba i tak wszystko powoli będzie optymalizowane pod 64-bity...
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

astra
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: astra »

ale się temat rozwinął ;-)
w przyszłym roku maja wejść na rynek detaliczny nowe ARM-15 dla desktopów i laptopów, więc cały ten bagaż x86 będzie można z czasem wyrzucić do śmieci. Co ciekawe nowy Win8 na być dostępny też w wersji natywne działającej na prockach ARM. Jeśli by się to potwierdziło, to aż bym się zdziwił, że Microsoft tak szybko przechodzi na nową, całkowicie odmienną i niekompatybilną architekturę. Choć w zasadzie wersje x86 nadal będą dostępne, wersja na procki ARM będzie jedną z kilku.

Awatar użytkownika
Tymek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Tymek »

dulf pisze:Stosowanie komputerów z systemami i sprzętem 64 bit do użytku domowego to kompletna bzdura ponieważ aplikacje których się używa nie operują tak wielkimi liczbami i dokładnościami ( ilością danych) które wymagają liczb przechowywanych właśnie na 64 bit.
Niezła bzdura ;)
Pamiętam jak kupowałem komputer w (chyba 1991) 386/40 z 2MB ramu,
to sprzedawca powiedział mi, że nie wykorzystam mocy i nie wie po co
mi taki super komputer (wtedy były 286 i 386/20) ;) A o pamięci mówił,
że będę miał problemy z tą powyżej 1MB ;) ;) Aaa i dysk miałem 10MB
i mówił że ten standard się nie przyjmie ;) ;)
Tak samo bzdurne zdanie.
Ale czytam wątek i dawno tak się nie uśmiałem, zaraz będzie pewnie o CUDA
kartach i to że powinny liczyć na 8 bitach ;) bo będzie szybciej ;)

Fajnie się rozwija, czekam co jeszcze fajnego znajdziemy ;)
Każdy chce mieć pieniądze, ale pieniądze nie zawsze chcą każdego ;)

Awatar użytkownika
nemezzis
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: nemezzis »

to o Cyrixie to byla sciema z okazji 1.04.11 ;),
a tak na powaznie zapytales jaki najlepszy procek, znaczy sie mam sie domyslac chcesz zlozyc nowego kompa ? Bo jak procek to i MB i RAM i HDD i GFX ;) ?
jesli inaczej to do jakiego gniazda procek?
Jesli kasa jest 2planowa to bym teraz wzial najmocniejszego intela, albo prawie najmocniejszego zeby nie wydawac bezsensownie. AMD na pewno jest bardziej ekonomiczne ale w wydajnosci nie ma szans zrownac sie z Intelem, mam AMD wiec prosze mi nie zarzucac fanostwa bo uwazam ze taka jest prawda.
porownanie wydajnosci prockow.
http://www.cpubenchmark.net/
porowanie calego bajzlu ;)
http://www.tomshardware.com/charts/

Plan b. Moze czas zajac sie rozwiazaniami serwerowymi, multiprocesory ?,
http://www.pcworld.pl/news/367896/10.la ... lej...html

porowanie AMD i INTEL serwerowych prockow.
http://www.bit-tech.net/hardware/cpus/2 ... 0-review/1
takie trafilem najswiezsze, nie wiem ktory model warto bylo by wybrac, trzeba by sie kogos pytnac.
http://www.benchmark.pl/aktualnosci/48_ ... 18760.html
Wiecej rdzeni - moze lepiej ??, heheheeh

ktory test bedzie najblizszy MT4?
Co jest potrzebne MT4, wydajnosc zmienno- czy staloprzecinkowa a moze cos innego ?
Widac tutaj nieco wyrownana walke.

a moze RISC + ubuntu + wine ;) ?
nie znam sie na tym wcale :(

64-bity - teraz to raczej koniecznosc, nie warto strzelac sobie w stope pakujac sie w 32bity, z marketingowcem jeszcze niekt nie wygral ;(.
3GB ramu to nic, ja bym stawial na minimum 12-16GB albo 2x tyle. ( do zwyklego blaszaka)
Poza tym zaraz sie okaze ze niespodziewanie nie mozna wspierac suportu dla 32bitow i tyle bedzie z bajki.

A o ARM nie slyszalem, za duzy ten internet, nie daje rady go wyczytac ;), moze usmierca juz x86?, tylko jesli komp potrzebny teraz to niestety ale na ARM sie nie doczeka, bo beda opoznienia, problemy ze standaryzacja, okres wesolego dziecinstwa ;), kilka latek minie.

jeszcze to znalazlem
http://www.pcworld.pl/news/136881/Xeon. ... teron.html
punkty 3 i 4 w podsumowaniu - ktore lepsze do MT4 ?

Mam nadzieje ze da sie to zrozumiec ;)
pozdrowka :)
Demo obrazuje mozliwosci Twego Umyslu.
Real - poziom zakucia.

Dakhr
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Dakhr »

Jesli ktos mowi ze ilosc rdzeni w mt4 nie ma znaczenia moze sie mylic jesli chodzi o pewne zastosowania.Mam skrypt wykonujacy wiele obliczen a raczej sprawdzen" if then",ktore mocno obciazaja procesor ,w chwili obecnej jestem na urlopie poza domem i korzystam z laptopa (dual core) odpalilem na nim skrypt ,czesto dochodzilo do przegrzewania procesora po jakichs 2 h dzialania skryptu i awaryjnego odciecia zasilania.Wylaczylem przydzial jednego rdzenia dla mt4 i co sie stalo? nastapila redukcja predkosci dzialania skryptu z 1,5 min do 3min miedzy generacjami czyli 2 krotny spadek predkosci

ODPOWIEDZ