Jaki polecacie najszybszy procesor do MT4 ?

Wszystko co związane z zapleczem technicznym tradera, czyli m.in. komputery, smartfony, tablety, VPS'y itp.
green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Tymek pisze:Niezła bzdura Wink
Pamiętam jak kupowałem komputer w (chyba 1991) 386/40 z 2MB ramu,
to sprzedawca powiedział mi, że nie wykorzystam mocy i nie wie po co
mi taki super komputer (wtedy były 286 i 386/20) Wink A o pamięci mówił,
że będę miał problemy z tą powyżej 1MB Wink Wink Aaa i dysk miałem 10MB
i mówił że ten standard się nie przyjmie Wink Wink
Tak samo bzdurne zdanie.
Taa? Nie wiem do czego używałeś tej maszyny - ale patrząc ogólnie na to co działo się na rynku to sprzedawca miał rację :)

W 1991 królował DOS - większości aplikacji spokojnie wystarczało 640 KB.
Aplikacje o większym zapotrzebowaniu używały wynalazku zwanego EMS dającego im dostęp do 1MB pamięci.
Był też kolejny "wynalazek" (XMS) pozwalający na przechowywanie danych (ale nie wykonywanie kodu) w obszarach > 1MB.

Ale ogólnie było to mało wykorzystywane przez aplikacje.
Po pierwsze nie było taki potrzeb a po drugie nie było narzędzi ...
Większość aplikacji dla firm tworzyło się wtedy (u nas) w wynalazku zwanym Clipper a ten dorobił się możliwości kompilacji z użyciem extendera pamięci o ile pamiętam sporo sporo później. Ewentualnie używało się jeszcze dBase (też 640KB) i FxPro (ten chyba korzystał już większego ramu) - ale to już parę lat później.....
Nawet kompilator Watcom C - narzędzie wtedy z górnej półki dorobił się możliwości kompilacji z użyciem extendera dopiero właśnie w 91/92 roku. Pamiętam ... bo parę lat później kupiliśmy to "cacko". Wtedy najszybszy i najdroższy kompilator C++ - teraz zdaje się jest on za free. Tak się świat pozmieniał ....

W 1991 nie było jeszcze Windows'a 3.1, który był właściwie pierwszą wersją używaną szerzej do czegokolwiek. I to też nie od razu - bo brak było aplikacji ...
Na dobrą sprawę jedynym typem aplikacji jakie wtedy zaczynały szerzej korzystać z większej ilości pamięci były ...gry :)
Ale lemingsy działały i na zwykłym kompie ... Tak więc wtedy "do zwykłego" użytku kupowanie takiej maszyny nie miało sensu ...
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

green7 pisze:Na dobrą sprawę jedynym typem aplikacji jakie wtedy zaczynały szerzej korzystać z większej ilości pamięci były ...gry Smile
Ta jedna rzecz akurat się nie zmienia od dawna. Komputery dla graczy muszą być superszybkie i w pewnym sensie to częściowo oni wymuszają 64-bity, bo w sumie tak na dzisiaj to nie wiem po co mi np. więcej niż 4GB pamięci RAM? A dla dobrego gracza to może być zdecydowanie za mało.
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Dakhr pisze:Jesli ktos mowi ze ilosc rdzeni w mt4 nie ma znaczenia moze sie mylic jesli chodzi o pewne zastosowania.Mam skrypt wykonujacy wiele obliczen a raczej sprawdzen" if then",ktore mocno obciazaja procesor ,w chwili obecnej jestem na urlopie poza domem i korzystam z laptopa (dual core) odpalilem na nim skrypt ,czesto dochodzilo do przegrzewania procesora po jakichs 2 h dzialania skryptu i awaryjnego odciecia zasilania.Wylaczylem przydzial jednego rdzenia dla mt4 i co sie stalo? nastapila redukcja predkosci dzialania skryptu z 1,5 min do 3min miedzy generacjami czyli 2 krotny spadek predkosci
No i powinien być spadek ... Mt4 używa wielu wątków. Jeden wątek obsługuje gui, każdy expert, skrypt działa w osobnym wątku. Jak masz wiele rdzeni to na każdym może działać osobny wątek równolegle. Jak ograniczyłeś liczbę rdzeni to wszystkie wątki wchodzą sobie w paradę, nazwajem starając się "dopchać" do głosu ....
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
inwestor86
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: inwestor86 »

jasonbourne pisze:
green7 pisze:Na dobrą sprawę jedynym typem aplikacji jakie wtedy zaczynały szerzej korzystać z większej ilości pamięci były ...gry Smile
Ta jedna rzecz akurat się nie zmienia od dawna. Komputery dla graczy muszą być superszybkie i w pewnym sensie to częściowo oni wymuszają 64-bity, bo w sumie tak na dzisiaj to nie wiem po co mi np. więcej niż 4GB pamięci RAM? A dla dobrego gracza to może być zdecydowanie za mało.
projekty w autocad czy 3dmax studio czy nawet obrobka w photoshopie potrafi zezrec duzo pamieci, 4GB i win7 jest czasami za malo

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

inwestor86 pisze:projekty w autocad czy 3dmax studio czy nawet obrobka w photoshopie potrafi zezrec duzo pamieci, 4GB i win7 jest czasami za malo
Co można zrobić przy pomocy 4 kilobajtów pamięci i jak się ma głowę na karku:
http://www.youtube.com/watch?v=_YWMGuh1 ... re=related

64 kilobajtowych nie będę pokazywał bo mogą wgnieść w ziemie :)
LowcaG pisze:taniej jest napisac mniej optymymalnie ale za to szybciej zaczac sprzedaz.
I tutaj jest sedno problemu. No ale takie czasy...... Nie działa? Kup sobie szybszy komputer :)
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Awatar użytkownika
nemezzis
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: nemezzis »

daromanchester - fajne, masz wiecej, fajnie sie przy tym relaksuje ;) mozesz podrzucic?

polzartem pol serio: Czyli B.Gates mial racje, 640KB to wszystko czego trzeba, reszta to marketing.
Demo obrazuje mozliwosci Twego Umyslu.
Real - poziom zakucia.

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

nemezzis pisze:mozesz podrzucic?
64 kilobajty
http://www.youtube.com/watch?v=N1nlZEvXipE
wersja cam:
http://www.youtube.com/watch?v=jGxtYbtR ... re=related

Starczy offtopa bo jeszcze warna dostane :)
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Awatar użytkownika
Tymek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Tymek »

green7
Nikt nie powiedział że byłem "zwykłym" użytkownikiem, w tamtym czasie
głównie programowałem w asemblerze i z tego co pamiętam używałem
QMM by wykorzystać całą pamięć. Do tego bawiłem się grafiką 3D i
ray tracing'iem, były to czasy gdy robiło się zawody kto postawi więcej
pixeli w czasie powrotu rastra, kto wyczyści najszybciej obszar pamięci.
I takie tam pierdoły. I to wszystko było w dosie ;) Do tego jako pierwszy
(w okolicy ;) ) używałem 2 monitorów (2 karty graaficzne) jedna miała tylko
tryb tekstowy do debugowania kodu a druga była do podglądu grafiki
(hercules i trident)
Wtedy też używałem Watcom C do pisania pod maszyny 4 procesorowe
oparte na procesorach Texas Instrument. Gdzie kod C był zamieniany na
asembler i następnie ten asembler jeszcze zmienialiśmy ręcznie bo kod nie
był zbyt dobry ;) Ale to były piękne czasy a sprzedawca myślał podobnie jak
ty, że tylko on zna się na wszystkim.
Każdy chce mieć pieniądze, ale pieniądze nie zawsze chcą każdego ;)

Awatar użytkownika
Hikari
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Hikari »

To byly czasy :D MS DOS mogl obslugiwac twarde dyski do 30 MB! Nie zapomne ile kapuchy musialem wylozyc za skladaka (286 MHz) - IBM byl wtedy nieprzyzwoicie drogi, mimo, ze w srodku byly podobne czesci z Azji jak w skladaku.
Az sie lezka w oku kreci.

PS. Znalazlem lapka Packard Bell EASYNOTE LS11-HR-125GE za 799€

Intel® Core™ i7 i7-2630QM Prozessor 4x 2,0 GHz
Display 43 cm (17,3")
Karta graficzna ATI Mobility Radeon HD 6550 / 1024 MB
Rozdzielczosc 1600 x 900 Pixel (WXGA++)
LED-Backlight
HDTV HD ready (720p)
RAM 4GB
Twardy dysk 500 GB / 5400rpm
Microsoft® Windows® 7 Home Premium (64-Bit) (OEM)
Software: Nero 9 OEM, MS Office Starter 2010, Norton Internet Security 2010 (Trial 90 dni), Adobe Photoshop Elements 8 (Full OEM), Windows Media Center, Recovery Programm
Akumulatory: 4400 mAh ponoc do 3 godzin potrafi wytrzymac - :) - nie wierze
Mozna zarobic kilka tysiecy % a nastepnie stracic tylko 100% ;)

dulf
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: dulf »

Tymek pisze:
dulf pisze:Stosowanie komputerów z systemami i sprzętem 64 bit do użytku domowego to kompletna bzdura ponieważ aplikacje których się używa nie operują tak wielkimi liczbami i dokładnościami ( ilością danych) które wymagają liczb przechowywanych właśnie na 64 bit.
Niezła bzdura ;)
Pamiętam jak kupowałem komputer w (chyba 1991) 386/40 z 2MB ramu,
to sprzedawca powiedział mi, że nie wykorzystam mocy i nie wie po co
mi taki super komputer (wtedy były 286 i 386/20) ;) A o pamięci mówił,
że będę miał problemy z tą powyżej 1MB ;) ;) Aaa i dysk miałem 10MB
i mówił że ten standard się nie przyjmie ;) ;)
Tak samo bzdurne zdanie.
Ale czytam wątek i dawno tak się nie uśmiałem, zaraz będzie pewnie o CUDA
kartach i to że powinny liczyć na 8 bitach ;) bo będzie szybciej ;)

Fajnie się rozwija, czekam co jeszcze fajnego znajdziemy ;)
Ha,Ha.
Oczywiście wykorzystasz całą moc obliczeniową nowego sprzętu w domu ( może jej nawet zabraknąć ).Powiem więcej - będziesz do tego zmuszony , ze względu na interes producentów oprogramowania i nowych rozwiązań sprzętowych .
Chciałem przyspieszyć pracę oprogramowania z którego korzystam więc ..
stałem się nieszczęśliwym posiadaczem nowego sprzętu ASRock 64 bit Dual Core 2x3GHz, SATA 2 500GB, 2GB pamięci DDR3 + niestety Win 7 bo XP nie łyka tego sprzetu .
Powiem krótko , w porównaniu do DELL o zbliżonych parametrach (DDR2,SATA) z zainstalowanym XP 32 po prostu , nie chcę przeklinać ale się to kurwa do ch_ja nie nadaje .Chwilowo stoi toto w kartonie i zastanawiam się co z nim zrobić , zwrócić czy wyrzucić :wink: .
Uważam że zakończenie sprzedaży systemu XP 32 bitowego i pompowanie w rynek kolejnych windowsow o dużych wymaganiach sprzętowych to dymanie klientów .Nie zgadzam się :twisted: , bo zmoczyłem d. na parę stówek .
Nie spiesz się , zawsze zdążysz stracić .

ODPOWIEDZ