profession pisze:No tak zgadam się, ale może moglibyście się podzielić jaki procent rozpoznawanych przez was setupów okazuje się słuszna?
Pytam Was ponieważ chodzi mi o waszą praktykę.
Naked Trading to nie jest nawet system nie pisząc nawet o rozbudowanej strategii. Wracając do mojej wypowiedzi, naked trading do bardziej jak sztuka, gra na instrumencie muzycznym, sport. Nie da się nauczyć naked tradingu jak lekcji biologii, historii. Podobnie jest z tradingiem nie nauczysz się grać w piłkę jak oglądniesz mecz lub poczytasz na ten temat, musisz po prostu to robić, ćwiczyć (demo, real mikro).
Wrócę jeszcze do systemu, gdzie kończy się kariera 95% traderów, system to zwykle tylko momenty wejść, może nawet SL, TP. Natomiast strategia bierze pod uwagę środowisko w jakim grasz, czy Twój system sprawdza się lepiej z trendem, może jest na konsolidacje. Oczywiście zawarte jest w nim rozbudowane zarządzanie kapitałem. Najważniejsze, czyli zarządzanie otwartą pozycją i tak dalej, jest tego naprawdę sporo. Dodatkowo powinnieneś mieć targery np misięcznie X% lub X pips. Powinny w tym być również zawarte przerwy.
Podsumowując nie myślę, żeby przydało Ci się czyjekolwiek winrate skoro to jest parametr wynikowy i nawet jeśli stałbyś obok niego i robił to samo to na pewno Twój wynik będzie inny. Generalnie im mniej wiesz o FX lub rynkach tym bliższy, ale zawsze inny.
Jeżeli pytasz o winrate, bo nie wiesz za jaki system się zabrać, to proponuję właśnie naked

Sam się zdziwisz jak dokładne będziesz miał wejścia w rynek i jak będzie potrafił zmaksymalizować zysk