Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wa$$kII »

saku82pl pisze:Dobre kilka pipsów 8)
Napisz proszę: dlaczego tu zagrałeś, gdzie był SL, dlaczego takie TP? i tak dalej wtedy ma to znacznie większą wartość merytoryczną dla ludzi co przeglądają forum i dopiero się uczą.

Na przykład:

CHF/JPY mamy mocny setup dzienny outsidebar + opór z dużego interwału. Schodzimy na niższy interwał i natychmiast rzuca się w oczy mocny opór (niebieska linia h1). Realizujemy TP1i resztę trzymamy na zamknięcie D1 z SL na b/e.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Yaaa man

Awatar użytkownika
saku82pl
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: saku82pl »

Czasami lepiej samemu cos zauwazyc ;)
Poziom z d1 + "ukryty" pin, poza tym wbrew trendowi ale z duzym prawdopodobienstwem korekty. Transakcja zamknela sie na tp, sl nad pinem. Tp przestawilem po jakims czasie kilkanascie pipsow wyzej, i dzieki temu jestem juz poza rynkiem.

Dodano po 10 godzinach 38 minutach:

Jak się pokaże dywergencja to będę szukać wejścia.
"Najszybszy sposób, aby mieć 20 tysięcy zł na końcie, to zacząć grę z 40toma tysiącami bez żadnego planu"

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: leszczu »

Może komuś się przyda - zrobiłem mały template, który ładnie pokazuje rzeczywiste szczyty i dołki (swing hi, swing low), pomocny przy wyznaczaniu SR.

Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: profession »

Od pewnego czasu czytam ten temat jednak jest dość obszerny i pewnie jeszcze trochę czasu mi to zajmie. Chciałbym Was zapytać jakie parametry %Win przy konkretnych R:R udaje wam się osiągnąć?

Zauważyłem, że na naszym forum praktycznie w ogóle nie podaję się tych parametrów w konkretnych tematach systemów. Nawet tych podwieszonych.

Jeśli się powtarzam i jest to gdzieś zawarte w tym temacie to przepraszam :)

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TARKIN »

samemu określasz R/R
to znaczy
jeżeli widzisz S/R od którego chcesz się odbić ustalasz jakiś SL i patrzysz gdzie może Ciebie TP zaprowadzisz i przed wejściem samemu musisz zaakceptować taki R/R albo nie.
To rynek dyktuje Ty tylko wybierasz czy grać czy nie.
"Tylko silnych los obdarza hojnie "

Awatar użytkownika
profession
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: profession »

No tak zgadam się, ale może moglibyście się podzielić jaki procent rozpoznawanych przez was setupów okazuje się słuszna?

Pytam Was ponieważ chodzi mi o waszą praktykę.
Austryjacka Szkoła Ekonomii jest sednem.

Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

profession pisze:No tak zgadam się, ale może moglibyście się podzielić jaki procent rozpoznawanych przez was setupów okazuje się słuszna?

Pytam Was ponieważ chodzi mi o waszą praktykę.
Naked Trading to nie jest nawet system nie pisząc nawet o rozbudowanej strategii. Wracając do mojej wypowiedzi, naked trading do bardziej jak sztuka, gra na instrumencie muzycznym, sport. Nie da się nauczyć naked tradingu jak lekcji biologii, historii. Podobnie jest z tradingiem nie nauczysz się grać w piłkę jak oglądniesz mecz lub poczytasz na ten temat, musisz po prostu to robić, ćwiczyć (demo, real mikro).
Wrócę jeszcze do systemu, gdzie kończy się kariera 95% traderów, system to zwykle tylko momenty wejść, może nawet SL, TP. Natomiast strategia bierze pod uwagę środowisko w jakim grasz, czy Twój system sprawdza się lepiej z trendem, może jest na konsolidacje. Oczywiście zawarte jest w nim rozbudowane zarządzanie kapitałem. Najważniejsze, czyli zarządzanie otwartą pozycją i tak dalej, jest tego naprawdę sporo. Dodatkowo powinnieneś mieć targery np misięcznie X% lub X pips. Powinny w tym być również zawarte przerwy.

Podsumowując nie myślę, żeby przydało Ci się czyjekolwiek winrate skoro to jest parametr wynikowy i nawet jeśli stałbyś obok niego i robił to samo to na pewno Twój wynik będzie inny. Generalnie im mniej wiesz o FX lub rynkach tym bliższy, ale zawsze inny.

Jeżeli pytasz o winrate, bo nie wiesz za jaki system się zabrać, to proponuję właśnie naked :) Sam się zdziwisz jak dokładne będziesz miał wejścia w rynek i jak będzie potrafił zmaksymalizować zysk :)
Yaaa man

Awatar użytkownika
HunterPL
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: HunterPL »

Witam...
Zaczne od zaznaczenia ze jestem początkującym PAowcem... i ciagle czytam watek PA narazie jestem na 67 stronie... bardzzo chcialbym sie nauczyc i umiec wykorzystac ten system.

...i tutaj mam prosbe... ocencie czy prawidlowo okreslilem potencjalne poziomy S/R... i czy te sa naprawde ważne... i czy to miejsce ktore zaznaczyem może być potencjalnym miejscem na S wg PA?

Dodano po 2 minutach:

a moze poczekac co zrobi cena np. jak przebije czekac na korekte i szukać tam L?

Dodano po 20 minutach:

wtedy sytuacja mogla by wygladac tak?
Pieniądze są krwią tego świata...

Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

HunterPL pisze:Witam...
Zaczne od zaznaczenia ze jestem początkującym PAowcem... i ciagle czytam watek PA narazie jestem na 67 stronie... bardzzo chcialbym sie nauczyc i umiec wykorzystac ten system.

...i tutaj mam prosbe... ocencie czy prawidlowo okreslilem potencjalne poziomy S/R... i czy te sa naprawde ważne... i czy to miejsce ktore zaznaczyem może być potencjalnym miejscem na S wg PA?

Dodano po 2 minutach:

a moze poczekac co zrobi cena np. jak przebije czekac na korekte i szukać tam L?

Dodano po 20 minutach:

Strefy są OK, ale .... tylko na pierwszy rzut oka. Wykres dzienny więc technika trochę gorzej, tu rządzą fundamenty :) Proponuję h4/h1 i szukać trochę węższych, postaw na jakość, jak masz R/S to postaraj się żeby pokrywało się z fibo, linią trendu, porównywanie korekt itp. Problem z dziennymi jest taki, że nawet jak wejdziesz dobrze po głębszej korekcie w trend to zwykle nie jest to dołek typu "v" czyli spadek i jazda w górę, więc będziesz musiał czekać tydzień na zysk, nie wiem czy jesteś na to gotowy. Sprawa ma się troche lepiej gdybyś na dziennym czekał na potweirzdzenia na świecach.

Narazie nie ma powodów do sellowania eur/usd, rosnąca inflacja w eu, która tylko potwierdza podwyżkę stóp procentowych w strefie. Tak więc po 1.4240 możliwe tylko taking profits ( mała korekta konsolidacja na poziomie)
Yaaa man

Awatar użytkownika
HunterPL
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: HunterPL »

Wa$$kII pisze:
HunterPL pisze:Witam...

Dodano po 2 minutach:

Dodano po 20 minutach:

Strefy są OK, ale .... tylko na pierwszy rzut oka. Wykres dzienny więc technika trochę gorzej, tu rządzą fundamenty :) Proponuję h4/h1 i szukać trochę węższych postaw na jakoś, jak masz R/S to postaraj się żeby pokrywało się z fibo, linią trendu, porównywanie korekt itp. Problem z dziennymi jest taki, że nawet jak wejdziesz dobrze po głębszej korekcie w trend to zwykle nie jest to dołek typu "v" czyli spadek i jazda w górę, więc będziesz musiał czekać tydzień na zysk, nie wiem czy jesteś na to gotowy. Sprawa ma się troche lepiej gdybyś na dziennym czekał na potweirzdzenia na świecach.

Narazie nie ma powodów do sellowania eur/usd, rosnąca inflacja w eu, która tylko potwierdza podwyżkę stóp procentowych w strefie. Tak więc po 1.4240 możliwe tylko taking profits ( mała korekta konsolidacja na poziomie)
dzięki za rady zejde do h1/h4 d1 tylko pogladowo zeby miec szerszy obraz rynku..
Pieniądze są krwią tego świata...

ODPOWIEDZ