Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
yar68
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: yar68 »

casper pisze:
imperator_wszechswiata pisze:
Wystarczy, że dorzucę do PIT'a 38 wydruk z gabinetu inwestora z AM ?
przecież PIT'a-8C samemu sobie nie wystawię...
I czy na picie-38 wystarczy, że wypełnię rubrykę C ptk. 2 i 3 (strata) i co z tego wynika rubryka D i E w kwocie 0 zł

i co z tym pitem ZG ? jest konieczny ?
Wydruki zostawiasz w domu zanosisz sam PIT38.

Dzwoniłem do Krajowa Informacja Podatkowa i po konsultacjach z ekspertem dowiedziałem że należy wypełnić w PIT38 W rubryce C - 2 inne przychody, pola 23 (przychód) i 24 (koszt uzyskania przychodu).

Bez wypełniania PIT/ZG !

,
jesteś pewien że :
Bez wypełniania PIT/ZG !
??

cytuje za stroną AM:
Jako, że Państwa rachunki prowadzone są przez podmiot zarejestrowany w Estonii, zalecane jest również złożenie deklaracji PIT/ZG
źródło:
http://www.admiralmarkets.pl/company_ne ... a-rok-2010

w powyższym zastanawia mnie slowo "zalecane " - czyżby była dowolność? tzn można ale nie trzeba?

Awatar użytkownika
Janek Trader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Janek Trader »

yar68 pisze:w powyższym zastanawia mnie slowo "zalecane " - czyżby była dowolność? tzn można ale nie trzeba?
bo w naszych pierd...nych przepisach nic nie jest na 100% pewne.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Forex - wielka zmanipulowana szulernia

Jakby co, to jestem po spożyciu legalnych napojów........
http://www.youtube.com/watch?v=mOB-LTL4jjg

axb
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: axb »

moje pytanie czy wraz z złożeniem pita dołączam dowód wpłaty gotówkowej/przelewu należnego czy mogę zapłacić później to znaczy do końca okresu składania dokumentów

GameBoyC
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: GameBoyC »

A moglby mi ktos powiedziec w jaki sposób US dowie się czy ja przez rok wykonywałem po 15 transakcji dziennie czy też np. dwie zyskowne/stratne. Czy zagraniczny broker ma prawo i czy w ogole byłby chętny ujawnic polskiemu urzędowi takie informacje ? Chodzi mi dokładnie o to czy nie mógłbym traktowac tego poprostru jako jedną transakcje zyskowną lub stratną bez pie... sie ze zliczaniem tysięcy kilku pipsowych transakcji. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Broker żadnego obowiązku nie ma ( zakładam brokera poza granicami PL ), natomiast posiadasz go Ty. Na wezwanie US musisz przedstawić wiarygodne dokumenty potwierdzające taki a nie inny wynik ( czyli zazwyczaj statement ).

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TARKIN »

pytanie techniczne:
Prowadząc działalność gospodarczą ewentualne zyski/straty z FX rozlicza się tylko na koniec roku obrachunkowego czy też miesięcznie ?
Czy to zależy od tego czy konto ma się na osobę prywatną czy też firmowe ( jednoosobowa działalność gospodarcza ) ?
"Tylko silnych los obdarza hojnie "

a&z

Nieprzeczytany post autor: a&z »

TARKIN pisze:pytanie techniczne:
Prowadząc działalność gospodarczą ewentualne zyski/straty z FX rozlicza się tylko na koniec roku obrachunkowego czy też miesięcznie ?
Czy to zależy od tego czy konto ma się na osobę prywatną czy też firmowe ( jednoosobowa działalność gospodarcza ) ?
W Polsce w dalszym ciągu nie można wpisać do rejestru działalności gospodarczej - inwestycji na rynkach kapitałowych. Tym samym nie możesz rozliczać wyniku transakcji forexowych w ramach jakieś innej zgłoszonej działalności gospodarczej. Pozostaje rozliczenie roczne w PIT38 pola 23 (przychód) i 24 (koszt uzyskania przychodu).

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TARKIN »

Rozumiem że konto u brokera na firmę niczym nie różni się od konta na osobę fizyczną z punktu widzenia polskiego prawa podatkowego.
Czy strata na rynku fx obniża nam podstawę do opodatkowania?
Czy też przeniesiona jest na przyszłe lata by zmniejszyć podatek od ewentualnych zysków?
"Tylko silnych los obdarza hojnie "

a&z

Nieprzeczytany post autor: a&z »

TARKIN pisze:Rozumiem że konto u brokera na firmę niczym nie różni się od konta na osobę fizyczną z punktu widzenia polskiego prawa podatkowego.
Czy strata na rynku fx obniża nam podstawę do opodatkowania?
Czy też przeniesiona jest na przyszłe lata by zmniejszyć podatek od ewentualnych zysków?
Z tym kontem to przyznam że nie wiem (na zdrowy rozum, to nie ma znaczenia).
Jeśli chodzi o stratę to należy ją rozliczyć w PIT-38 w rubryce 24 (koszt) czyli jeśli miałeś inne dochody kapitałowe w rubryce 23 (przychód) to strata zmniejszy podstawę opodatkowania tylko od dochodów kapitałowych.
Jeżeli nie wykorzystasz tego w tym roku to możesz wykorzystać w ciągu 5 kolejnych lat (z ograniczeniem, że w jednym roku podatkowym nie można wykorzystać ponad 50% straty)

casper
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: casper »

TARKIN pisze:Rozumiem że konto u brokera na firmę niczym nie różni się od konta na osobę fizyczną z punktu widzenia polskiego prawa podatkowego.

Oczywiście że się różni, założone konto na firmę np. u polskiego brokera nie dostaniesz tak jak na osobę fizyczną pitu 8c za rok !

Będziesz musiał prowadzić pełną księgowość !

ODPOWIEDZ