Cyb pisze:Słuchaj, mnie tam nie interesuje Twoja interpretacja tego co będzie łatwiejsze. Przytoczyłem tylko sposób w jaki US wymaga rozliczenia. A to jak zrobisz to już Twoja sprawa...
US wymaga zlozenia PIT rocznego tylko.
Twoje rozliczenia i na podstwie jakich dowodow to zrobisz bedzie rozszczygal jak juz dostaniesz wezwanie, ma na to 5 lat, przy samym skladaniu zeznania nie weryfikuje nic poza danymi osobowym.
Chcialam tylko wskazac na problem ze jesli juz US nas wzywa (nie mylic z jakimis informacjami z udzielanymi w okienku, bo pozniej nie ma tlumaczenia, a taki mi powiedzieli etc.) to nie wiem czy dowodem bardziej wiarygodnym bedzie zestawienie z rachunku brokera, czy zestawienie konta polskiego banku z pieczecia.
Łatwiej US jest zweryfikowac autentycznosc takich dowodow jesli to bedzie wyciag z poszczegolnych operacji z polskiego banku, niz zestawienie rachunku od brokera z komputera.
Jesli Twoj US wymaga takigo rozliczenia to ja sie chyba przemelduje sie i zloze w tym roku PIta ze strata pol miliona + wydruk zestawienia rachunku od brokera i co myslisz ze mi uwierza ze mialam taka strate?
a jesli uwierza to za przez nastepne lata place nizsze podatki.
To po naszej stronie lezy udowodnienie w US ze osiagnelismy w danym roku przychod lub starte i nalezy patrzec jakie mozliwosci ma US na zebranie dowodow przeciwko nam, nie wierze zeby fatygowal sie do brokera zagranicznego, prosciej mu sciagnac info o naszych konatch bankowych, a tam co? wyplywy wyzsze niz wykazane w Picie bo nie uwzgledniaja roznic kursowych?
Chcialam rowniez zwrocic uwage ze podatek liczyc mozna na rozne sposoby, cel dla US jest jeden ma on byc poprawnie wyliczony.
Po naszej stronie lezy zeby w razie kontroli zabezpieczyc sie autentycznymi dowodami i zeby nikt nam nie zakwestjonowal tego co podalismy w zeznaniu.
Dodano po 1 godzinach 11 minutach:
Cyb pisze:A co do tej lokaty, jeżeli dziś zamknę trejd gdzie zarobiłem 1000e. I te 1000e wypłacę za 4 lata, to zysk osiągnąłem kiedy ? Otóż osiągnąłem go dziś. A co ja z tymi pieniędzmi zrobię to nikogo nie interesuje.
tak jest w podatku vat, ze placimy za wszystko co na fakturze, nawet jesli pieniadze fizycznie wplywaja nam na konto za 90 dni czy 120 dni;
podatek dochodowy placimy, gdy osiagamy dochod, Tw saldo na rachunku brokera jest saldem umownym pomiedzy Toba, a brokerem, pieniadze fizyczne caly czas sa na rachunku brokera.
Cyb pisze:to zysk osiągnąłem kiedy ? Otóż osiągnąłem go dziś.
masz go fizycznie juz na koncie w dniu zamkniecia trejdu?
czy broker wyplacil Ci do reki, masz pokwitowanie?
czy jak wygram w lotto, a nie odbiore wygranej place podatek dochodowy?
czy jak wplace na fundusz inwestycyjny i rosnie mi tam przez 1,5 roku oprocentowanie to po roku place podatek dochodowy? czy jak zlikwiduje jednoski uczestnictwa po 4 latach?
Cyb pisze:A co ja z tymi pieniędzmi zrobię to nikogo nie interesuje.
jezeli zaplacisz podatek w 2010 r. to na chlopski rozum US przyjmie PITa i ucieszy sie Tw wplata podatku;
a jezeli za 4 lata zrobisz wyplate od brokera i wplynie Tobie na konto znaczna sumka, a nie uwzglednisz tego w Picie bo zrobiles to 4 lata wczesniej to ktos moze to chciec zweryfikowac.
i jeszcze jedna kwestia, jesli w 2014 podatek bedzie 30%, to US moze zakwestionowac tobie moment osiagniecia przychodu,
dla Ciebie bedzie to dzien gdy zrobiles trejd, a dla US bedzie to moment osiagniecia wplywu na konto.
ehhh, podatki mamy trudne, ale to nie zwalnia nas zaby ich nie placic i nie zabezpieczyc sie w razie kontroli
p.s.najlepsze bedzie zapytanie do swojego U.S. z art.14 kiedy w takim wypadku powstaje moment osiagniecia przychodu, czy gdy
zamykamy trajd, czy gdy broker wyplaca nam kase, jesli ktos uczyni taki krok, niech tutaj da info
Dodano po 7 minutach:
p.s. nie sluchajcie tego co mowia Wam w okienku czy na informacji w U.S. w razie kontroli zwalnia nas tylko odpowiedz udzielona na zapytanie na pismie przez U.S.
to tak w razie zbywania petentow

"Po drugiej stronie monitora siedzą ludzie, którzy chcą waszych pieniędzy. Albo wy im je zabierzecie, albo oni zabiorą je wam. Bądźcie zimnymi sukinsynami. Cierpliwie czekajcie na swoją kolej......"