Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

anea pisze:
jezeli ktos robi 4 tranzakcje dziennie x 20 dni x12 miesiecy = 960 transakcji mam przeliczyc ?
Dokładnie, takie mamy prawo. Jest opisane kiedy powstaje zysk i po jakim kursie należy go przeliczyć.
Poza tym takie przeliczenie to 2 min roboty... Więc nie przesadzajmy.

anea pisze:dla mnie bezcelowe jest obliczanie kazdej transakcji, nie lepiej i bezpieczniej jest opodatkowac sume jaka wplywa nam na konto?
A jeżeli wypłatę robię za 5 lat to też podatek zapłacę dopiero za 5 lat ? Mylisz się.

anea
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: anea »

Cyb pisze:
anea pisze:dla mnie bezcelowe jest obliczanie kazdej transakcji, nie lepiej i bezpieczniej jest opodatkowac sume jaka wplywa nam na konto?
A jeżeli wypłatę robię za 5 lat to też podatek zapłacę dopiero za 5 lat ? Mylisz się.

a jak zarobisz, a broker splajtuje i nie wyplacisz ani 1gr. to zaplacisz podatek od tych transakcji?

podatek placi sie od przychodu, Tw przychodem jest to co Ci wplywa realnie na konto;

nie mowie ze takie wyliczanie kazdej transakcji jest zle, ale podalam wyzej 4 powody dla ktorych jest bezcelowe i latwo je zakwestjonowac prz US

przy takim wyliczeniu musisz pamietac o roznicy w kursie walutowym, ktory stanowi Tw przychow.

a tak bierzesz przelew przychodzacy -przychod, przelew wychodzacy -koszty =dochod, pomijamy tutaj bawienie sie u niektorych w setki transakcji

jednym zdaniem sposobow wyliczania podatku jest mnostwo, PIT jest jeden, a zycie nalezy sobie uwatwiac. :D

Dodano po 6 minutach:
Cyb pisze:
anea pisze: dla mnie bezcelowe jest obliczanie kazdej transakcji, nie lepiej i bezpieczniej jest opodatkowac sume jaka wplywa nam na konto?

a podatek bankowy na lokacie 6 miesiecznej bank potraca Tobie w czasie lokaty czy jak wyplaca Tobie odsetki ?
"Po drugiej stronie monitora siedzą ludzie, którzy chcą waszych pieniędzy. Albo wy im je zabierzecie, albo oni zabiorą je wam. Bądźcie zimnymi sukinsynami. Cierpliwie czekajcie na swoją kolej......"

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Słuchaj, mnie tam nie interesuje Twoja interpretacja tego co będzie łatwiejsze. Przytoczyłem tylko sposób w jaki US wymaga rozliczenia. A to jak zrobisz to już Twoja sprawa...

A co do tej lokaty, jeżeli dziś zamknę trejd gdzie zarobiłem 1000e. I te 1000e wypłacę za 4 lata, to zysk osiągnąłem kiedy ? Otóż osiągnąłem go dziś. A co ja z tymi pieniędzmi zrobię to nikogo nie interesuje.

anea
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: anea »

Cyb pisze:Słuchaj, mnie tam nie interesuje Twoja interpretacja tego co będzie łatwiejsze. Przytoczyłem tylko sposób w jaki US wymaga rozliczenia. A to jak zrobisz to już Twoja sprawa...
US wymaga zlozenia PIT rocznego tylko.

Twoje rozliczenia i na podstwie jakich dowodow to zrobisz bedzie rozszczygal jak juz dostaniesz wezwanie, ma na to 5 lat, przy samym skladaniu zeznania nie weryfikuje nic poza danymi osobowym.

Chcialam tylko wskazac na problem ze jesli juz US nas wzywa (nie mylic z jakimis informacjami z udzielanymi w okienku, bo pozniej nie ma tlumaczenia, a taki mi powiedzieli etc.) to nie wiem czy dowodem bardziej wiarygodnym bedzie zestawienie z rachunku brokera, czy zestawienie konta polskiego banku z pieczecia.

Łatwiej US jest zweryfikowac autentycznosc takich dowodow jesli to bedzie wyciag z poszczegolnych operacji z polskiego banku, niz zestawienie rachunku od brokera z komputera.

Jesli Twoj US wymaga takigo rozliczenia to ja sie chyba przemelduje sie i zloze w tym roku PIta ze strata pol miliona + wydruk zestawienia rachunku od brokera i co myslisz ze mi uwierza ze mialam taka strate?

a jesli uwierza to za przez nastepne lata place nizsze podatki.

To po naszej stronie lezy udowodnienie w US ze osiagnelismy w danym roku przychod lub starte i nalezy patrzec jakie mozliwosci ma US na zebranie dowodow przeciwko nam, nie wierze zeby fatygowal sie do brokera zagranicznego, prosciej mu sciagnac info o naszych konatch bankowych, a tam co? wyplywy wyzsze niz wykazane w Picie bo nie uwzgledniaja roznic kursowych?

Chcialam rowniez zwrocic uwage ze podatek liczyc mozna na rozne sposoby, cel dla US jest jeden ma on byc poprawnie wyliczony.

Po naszej stronie lezy zeby w razie kontroli zabezpieczyc sie autentycznymi dowodami i zeby nikt nam nie zakwestjonowal tego co podalismy w zeznaniu.

Dodano po 1 godzinach 11 minutach:
Cyb pisze:A co do tej lokaty, jeżeli dziś zamknę trejd gdzie zarobiłem 1000e. I te 1000e wypłacę za 4 lata, to zysk osiągnąłem kiedy ? Otóż osiągnąłem go dziś. A co ja z tymi pieniędzmi zrobię to nikogo nie interesuje.
tak jest w podatku vat, ze placimy za wszystko co na fakturze, nawet jesli pieniadze fizycznie wplywaja nam na konto za 90 dni czy 120 dni;

podatek dochodowy placimy, gdy osiagamy dochod, Tw saldo na rachunku brokera jest saldem umownym pomiedzy Toba, a brokerem, pieniadze fizyczne caly czas sa na rachunku brokera.

Cyb pisze:to zysk osiągnąłem kiedy ? Otóż osiągnąłem go dziś.

masz go fizycznie juz na koncie w dniu zamkniecia trejdu?

czy broker wyplacil Ci do reki, masz pokwitowanie?

czy jak wygram w lotto, a nie odbiore wygranej place podatek dochodowy?

czy jak wplace na fundusz inwestycyjny i rosnie mi tam przez 1,5 roku oprocentowanie to po roku place podatek dochodowy? czy jak zlikwiduje jednoski uczestnictwa po 4 latach?

Cyb pisze:A co ja z tymi pieniędzmi zrobię to nikogo nie interesuje.
jezeli zaplacisz podatek w 2010 r. to na chlopski rozum US przyjmie PITa i ucieszy sie Tw wplata podatku;

a jezeli za 4 lata zrobisz wyplate od brokera i wplynie Tobie na konto znaczna sumka, a nie uwzglednisz tego w Picie bo zrobiles to 4 lata wczesniej to ktos moze to chciec zweryfikowac.

i jeszcze jedna kwestia, jesli w 2014 podatek bedzie 30%, to US moze zakwestionowac tobie moment osiagniecia przychodu,

dla Ciebie bedzie to dzien gdy zrobiles trejd, a dla US bedzie to moment osiagniecia wplywu na konto.

ehhh, podatki mamy trudne, ale to nie zwalnia nas zaby ich nie placic i nie zabezpieczyc sie w razie kontroli :wink:

p.s.najlepsze bedzie zapytanie do swojego U.S. z art.14 kiedy w takim wypadku powstaje moment osiagniecia przychodu, czy gdy
zamykamy trajd, czy gdy broker wyplaca nam kase, jesli ktos uczyni taki krok, niech tutaj da info

Dodano po 7 minutach:

p.s. nie sluchajcie tego co mowia Wam w okienku czy na informacji w U.S. w razie kontroli zwalnia nas tylko odpowiedz udzielona na zapytanie na pismie przez U.S.

to tak w razie zbywania petentow :mrgreen:
"Po drugiej stronie monitora siedzą ludzie, którzy chcą waszych pieniędzy. Albo wy im je zabierzecie, albo oni zabiorą je wam. Bądźcie zimnymi sukinsynami. Cierpliwie czekajcie na swoją kolej......"

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Microbi »

rozmawiałem ze swoim doradcą podatkowym i oboje macie rację , niestety takie mamy prawo :-) a US w razie kontroli zrobi jak mu i tak pasuje, ale jak mamy złożone zeznania to wcale nie musimy z nim się zgadzać, oczywiście kwestia o jaką kasę byśmy się kłócili, prawda jest też taka że często sądy stają po stronie podatnika, a i w US pracują ludzie, ja na swój urząd skarbowy nie narzekam wręcz przeciwnie .

Awatar użytkownika
Arthur Borubar
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Arthur Borubar »

Admiral nie wysyła PIT - 8C, tylko w gabinecie inwestora jest stosowny dokument wykazujący zysk/stratę. Prawdę mówiąć jak masz małą stratę w admiralu nie wiem czy jest sens wogóle uwzględnić go w PIT - 38.

Awatar użytkownika
Daisy
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Daisy »

Witam.
Art. 17 ust. 1b ustawy o PDOF mówi, że przychód powstaje w momencie realizacji praw wynikających z pochodnych instrumentów finansowych.

Wg. autora tego artykułu http://www.forextrader.pl/portal/2010/0 ... nku-forex/
..... przychód powstaje w momencie zamknięcia pozycji.

Ciekawostki wyszukane w necie :

Wyrok WSA w Warszawie z dnia 21 września 2010 r. sygn. akt III SA/Wa 112/10 ; Sąd uznał, iż przychód taki powstaje w momencie dokonania płatności przez kontrahenta, (wyrok dotyczy osób prawnych).

Natomiast organy podatkowe niezmiennie stoją na stanowisku, iż przychód z tytułu nierzeczywistych instrumentów pochodnych nie powstaje w momencie zapłaty, lecz zgodnie z art. 12 ust. 3a UPDOP w chwili realizacji transakcji. Taki pogląd Minister Finansów wyraził w interpretacji indywidualnej z dnia 5 sierpnia 2010 roku oraz z dnia 22 stycznia 2010 roku .

Pozdrawiam.
Nowa użytkowniczka forum :D

Ogeon
Uczestnik
Uczestnik

Odsetki od depozytu

Nieprzeczytany post autor: Ogeon »

Nie wiem czy ktoś poruszał ten temat ale niektórzy brokerzy (np Oanda) naliczaja odsetki od samego depozytu. One również powinny być opodatkowane ale osobno. Nie należy ich mylić z odsetkami powstającymi w trakcie transakcji (punkty swapowe).

Awatar użytkownika
Phoenix_phx
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Phoenix_phx »

Podatek od zysków kapitałowych i giełdowy jest objęty tą samą regulacją - podatek Belki. Odsetki są traktowane jako zysk kapitałowy i rozliczamy je jednocześnie, o ile podmiot gospodarczy nie zrobi tego za nas np. Bank.

Odsetki są objęte stawką 19%, zaokrąglanych do pełnych złotych od kwot większych niż 2,5 zł w danym okresie rozliczeniowym.

rebeliator
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: rebeliator »

Daisy: czy sugerujesz, że broker jest na rynku Twoim kontrahentem?

Phoenix dobrze napisał o okresie rozliczeniowym ...to tak a propos tego co napisał anea o lokatach bankowych i odsetkach wypłacanych z lokat.

I jeszcze jedno pytanie do wszystkich znawców: rachunek u brokera jest rachunkiem brokera czy rachunkiem klienta u brokera?

ODPOWIEDZ