Forex a podatki..
- Phoenix_phx
- Gaduła
Każdy obywatel RP ma ponadgraniczny obowiązek podatkowy, zatem niezależnie od formy zarobku, musisz oddać fiskusowi....
Co do szkoleń, kwestia rozliczenia:
a) prowadząca FIRMA będzie oczywiście traktowana jako podmiot gospodarczy
b) prowadząca OSOBA może prowadzić szkolenie na umowę-zlecenie, lub umowę o dzieło.
Co do szkoleń, kwestia rozliczenia:
a) prowadząca FIRMA będzie oczywiście traktowana jako podmiot gospodarczy
b) prowadząca OSOBA może prowadzić szkolenie na umowę-zlecenie, lub umowę o dzieło.
Wszystkie domy maklerskie nadzorowane przez KNF, czyli nawet mając eMaklera w mBanku go dostaniesz... Choć co prawda przyjdzie on od BRECyb pisze: o ile jest z Polski, nie wiem czy poza XTB ktoś jeszcze wypełnia

ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
Wiecie mam oande.
Ale już sobie poradziłem z obliczeniem.
Liczyłem stan konta z początku i końca dnia. (Wydaje się że Nne każdej transakcji),
Potem exel i kursy walut NBP.
I skorzystałem z programu e-pity 2010.
na pit\zg.
Przychód uzupełniłem do rubryki:32
W Pozycji 33 pit/zg wpisałem 0.
W pit 38.
Rubryka 23: Przychód
25: przychód
27: Przychód
30: przychód
31: 19%
32: Podatek do zapłaty.
35: Podatek do zapłaty
36: Różnica zapłaconym a niezapłaconym 0
42: 0
43:0
44: Podatek do zapłaty
45:Nadpłata 0
Mam nadzieję że dobrze uzupełniłem.

Liczyłem stan konta z początku i końca dnia. (Wydaje się że Nne każdej transakcji),
Potem exel i kursy walut NBP.
I skorzystałem z programu e-pity 2010.
na pit\zg.
Przychód uzupełniłem do rubryki:32
W Pozycji 33 pit/zg wpisałem 0.
W pit 38.
Rubryka 23: Przychód
25: przychód
27: Przychód
30: przychód
31: 19%
32: Podatek do zapłaty.
35: Podatek do zapłaty
36: Różnica zapłaconym a niezapłaconym 0
42: 0
43:0
44: Podatek do zapłaty
45:Nadpłata 0
Mam nadzieję że dobrze uzupełniłem.

Nigdy nie walcz z trendem
A gdy jest strata u zagranicznego brokera (AM).
W rubryce 32 (pit ZG) nie można wpisać ujemnej liczby.
Sprawdzałem to w e-Deklaracji mf.
Więc nie mogę przenieść straty do PIT-38.
Czyli sam ustawodawca zmusza mnie do nierzetelnego wypełnienia Pit-u.
Macie pomysł jak to rozwiązać.Nie chcę mieć kłopotów z US.
W rubryce 32 (pit ZG) nie można wpisać ujemnej liczby.
Sprawdzałem to w e-Deklaracji mf.
Więc nie mogę przenieść straty do PIT-38.
Czyli sam ustawodawca zmusza mnie do nierzetelnego wypełnienia Pit-u.
Macie pomysł jak to rozwiązać.Nie chcę mieć kłopotów z US.
- Damian_GTK
- Pasjonat
Wiecie może czy brokerzy przesyłają jakieś zestawienia transakcji wykonanych w danym roku? Chodzi mi konkretnie o GO4X oraz XTB. Nie wiem czy mam wypełnić pit na podstawie tego co mam w Historii rachunku (zakładka w platformie) czy dołączyć do pitu Statement z okresu rozliczeniowego czy mam czekać aż brokerzy przyślą jakieś konkretne dokumenty?
z góry dziękuję za odpowiedź
z góry dziękuję za odpowiedź
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
------------------------------------
PRICE ACTION zapraszam na STRONĘ, www poniżej
------------------------------------
PRICE ACTION zapraszam na STRONĘ, www poniżej
- Phoenix_phx
- Gaduła
1. Jezeli ktos robi 4 tranzakcje dziennie x 20 dni x12 miesiecy = 960 transakcji mam przeliczyc ?Cyb pisze:Nie do końca masz rację. Nie płacisz 760 $ podatku tylko każdą z transakcji przeliczasz po kursie średnim NBP. Bo załóżmy że zarobiłeś 4000 USD gdy dolar był po 4,50 PLN a dziś mamy po 2,89.... To że Twoje dolary straciły wartość nikogo zbytnio nie interesuje... Podatek masz zapłacić za dzień w którym uzyskałeś przychód ( czyli za dzień zamknięcia transakcji ). Na koniec roku sumujesz sobie to wszystko i wtedy masz należny podatek w PLN...
Dla zobrazowania:
1 sierpnia robię 10 trejdów, zyskuję 100 usd - kurs NBP wynosi wtedy 3 pln. Zyskałem 300 PLN. Czyli podatku za ten dzień mam 57 PLN.
11 października robię 10 trejdów, zyskuję 100 usd. Kurs NBP za ten dzień wynosi 2,60 PLN. Zyskuję 260 PLN. Czyli podatku za ten dzień mam 49,4 PLN.
3 grudnia robię 3 trejdy, wszystko na minus. Przegrywam 100 USD. Kurs NBP z tego dnia wynosi przykładowo 3,50 PLN. Straciłem 350 PLN. 350 x 0,19 daje nam -66,5 PLN
Podatek do zapłaty to 57 + 49,4 - 66,5...
2. Druga sprawa zakladam przyklad
w sierpniu zarabiamy $1 x 2,8zl. =2,8zł.jest naszym przychodem
wyplate robimy w grudniu ten sam $1 x 3,5zł. nasz przychod bedzie wiekszy o 0,70gr.
dla jakiej kwoty naliczysz nalezy podatek? od 2,5zl czy od 3,5 na konto wpywa 3,5zl Twoj przychod jest wieszy o 0,70gr.
od tego co wykazesz w zaznaniu
roznica w kursie 0,70 gr, rowniez stanowi Twoj przychod i podlega opodatkowaniu - US moze ci to zakwestjonowac,
dla mnie bezcelowe jest obliczanie kazdej transakcji, nie lepiej i bezpieczniej jest opodatkowac sume jaka wplywa nam na konto?
w koszty wrzucamy obsluge takiego konta, oplaty za przelewy zagraniczne etc.
jesli mamy konto w PLN, bank robi to automatycznie, opodatkowaniu podlega suma wplywu na konto - koszty
jesli mamy konto w USD, to kwote przeliczamy w dniu wplywu po kursie NBP - koszty
jesli roznice kursowe beda na nasza korzysc i bedzie to znaczna suma US moze zakwestjonowac nasz sposob wyliczenia;
jesli roznica kursowa bedzie na korzysc US pewnie przyjma wyliczanie kazdej tranzakcji z osobna.
na pewno nalezy pamietac ze roznice kursowe tez sa przychodem podlegajacym opodatkowaniu:)
3. Przy ewentualnej kontroli nie musisz okazywac zestawienia z calego rachunku, okazujesz tylko wplywy na konto, a US musi Ci uwierzyc, + zalaczasz umowe z brokerem, w przelewach masz nazwe brokera i wszystkie dowody jakie okazujesz dla US, nie wiem czy jest sens dzielenia sie z pracownikami US kazda otwarta pozycja
dla mnie opodatkowanie samych wplywow na konto jest prosciejsze, szybsze niz liczenie kazdej transakcji + liczenie roznicy w kursach, a jeszcze jak ktos to robi przez PayPal to musi robic to podwojnie
Ostatnio zmieniony 05 lut 2011, 17:39 przez anea, łącznie zmieniany 1 raz.
"Po drugiej stronie monitora siedzą ludzie, którzy chcą waszych pieniędzy. Albo wy im je zabierzecie, albo oni zabiorą je wam. Bądźcie zimnymi sukinsynami. Cierpliwie czekajcie na swoją kolej......"