Zmiana systemu... co polecacie??

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
HunterPL
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: HunterPL »

Witam :)

Część z was zna mnie tu już a część nie... od jakiegos czasu nie idzie mi za bardzo inwestowanie... to już mój drugi wątek o tym... ale nmie martwcie się tym razem nie bede się wyżalał:D.

Poprostu zadaje sobie pytanie a może zmienić NLA na coś innego?
Co o tym myślicie? Znacie jakieś systemy dobre dla początkujących? Najlepiej cos intra day ale nie koniecznie... coś co napewno się sprawdza i sa osoby które za pomocą tego systemu zarabiaja(oczywisci wiem ze system musi byc szyty na miare)... bo ja juz zaczynam watpic w NLA...

Bardzo prosze o pomoc szczegolnie bardziej dośw traderow ode mnie...

Dodano po 1 minutach:
HunterPL pisze: bo ja juz zaczynam watpic w NLA...
może to poprostu nei system dla mnie...

Dodano po 7 minutach:
HunterPL pisze:HunterPL napisał:
bo ja juz zaczynam watpic w NLA...

może to poprostu nei system dla mnie...
a może problem leży w 100% we mnie... wtedy jednak zmiana systemu sprawi że wszystko sobie od nowa przemyśle...
Pieniądze są krwią tego świata...

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

HunterPL pisze:ale nmie martwcie się tym razem nie bede się wyżalał
HunterPL pisze:może to poprostu nei system dla mnie...
HunterPL pisze:a może problem leży w 100% we mnie...
Przecież obiecałeś! :D

No ok, ale do rzeczy. Nie ma co się łamać. Gdybyś zapytał mnie ile to ja w swoim życiu systemów przerobiłem to chyba odpowiedziałbym, że nie umiem do tylu liczyć ;).

FX to żmudna robota i zanim znajdziesz coś dla siebie lub na tyle "dotrzesz się" na rynku by bez problemu sobie na nim radzić może minąć zarówno tydzień jak i 5 lat.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
HunterPL
Pasjonat
Pasjonat

FX to żmudna robota i zanim znajdziesz coś dla siebie lub na tyle "dotrzesz się" na rynku by bez problemu sobie na nim radzić może minąć zarówno tydzień jak i 5 lat.
hehe na dzien dzisiejsz wierze bardziej w te 5 lat :D dzieki rapso :D... bede szukal dalej i sie nie poddawal... i dzieki wam wszystkim moderatora i forumowicza za to forum.. odwalacie kawal dobrej roboty...

Awatar użytkownika
asmodeus8
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: asmodeus8 »

Hunter to nie jest tak, ze wybierasz system - to system wybiera ciebie : )

Co mam na myśli: Każdy z nas ma jakąś nisze którą juz poznał albo nie zdaje sobie z niej sprawy. Każdy ma jakieś uwarunkowania psychologiczne które sprawiają ze np: Bedzie doskonały w skalpach z M1 a będzie koszmarny grając PA z dziennych.

twoim zadaniem, jako trader jest znaleźć to, w czym sie czujesz dobrze. Jeśli mogę cos polecić. to zrób sobie dzień demo i zejdź na m15 żeby dużo sie działo i zapisuj sobie kiedy podejrzewasz ze cena pojdzie w dół w gore kiedy byś wchodził, kiedy wychodził, jak bys zarządzał pozycja. Najlepsza droga to stworzyć własny, system pod siebie, który leży ci w 100%, domyślam sie ze wymaga to godzin backtestow, robienia notatek i ciężkiej pracy ale efekt może być zdumiewający : )
"Remember the definition of a winning attitude: a positive expectation of your efforts with an acceptance that whatever results you get are a perfect reflection of your level of development and what you need to learn to do better." Mark Douglas

Awatar użytkownika
HunterPL
Pasjonat
Pasjonat

asmodeus8 pisze:zejdź na m15
hehe praktycznie tylko na tym tf siedze od ponad pol roku :D...

asmodeus8 pisze:Najlepsza droga to stworzyć własny, system pod siebie, który leży ci w 100%, domyślam sie ze wymaga to godzin backtestow, robienia notatek i ciężkiej pracy
to mnie nie przeraża...

Niechodzi o to ze nie chce pracowac nad soba i systemem... chodzi o to ze tym ciezej pracuje niewidze zadnych efektow a ostatnio nawet wiecej porazek... ale nie poddam sie ... jak zaczynalem to juz wiedzialem (głownie z tego forum) że FOREX to nie duza latwa kasa... a ciezka praca i dopiero wtedy moze jakas kasa...

Dodano po 2 minutach:

a po drugie za duza przyjemnosc mi to sprawia:D

eMisiek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: eMisiek »

HunterPL pisze:
hehe na dzien dzisiejsz wierze bardziej w te 5 lat :D dzieki rapso :D... bede szukal dalej i sie nie poddawal... i dzieki wam wszystkim moderatora i forumowicza za to forum.. odwalacie kawal dobrej roboty...
Zmiana systemu ... może Ci nie pomóc.

Teraz zmień SPOSÓB podejścia do systemu.

1. wybierz system, który jest BARDZO DOBRZE opisany. najlepiej w wątku, który jest aktywny i w którym ludzie Ci pomogą.

2. przeanalizuj minimum 100 wejść historycznych - najlepiej ze screenshotami, pytaj czy dobrze rozumiesz czy nie, pytaj dlaczego jakiś sygnał - niby w mysl reguł "nie wypalił". Potem "graj" przesuwając rynek świeca po świecy.

3. Stań się absolutnym ekspertem od systemu. Dopiero wtedy demo a później live.

Przeczytaj dokładnie sąsiedni wątek:

http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=15192

4. Na początek możesz wybrac cos na wyższych TF np. od H1 wzwyż i tylko system używający zleceń oczekujących: entry, SL, TP. Gra się spokojniej.

A jak analiza 100 to za mało, to zrób nie sto a tysiąc. Będziesz grał z zamkniętymi oczami, znając system na wylot.
Badania traderów

Awatar użytkownika
Mavratus
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Mavratus »

PA może, Asmo ma fajny dziennik :)
Uważaj jest tu dużo zadymiarzy jeśli masz tutaj swoje zdanie i umiesz, wybierać wątki na tym forum na pewno masz predyspozycje. Tylko frajerzy kłócą się kto ma większego.

Awatar użytkownika
asmodeus8
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: asmodeus8 »

HunterPL pisze:
asmodeus8 pisze:zejdź na m15
hehe praktycznie tylko na tym tf siedze od ponad pol roku :D...
Pol roku to nadal trochę za malo. Jak mowil Einstein:

Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results.

Jeśli cos dla ciebie nie działa, nie bój sie kombinować, inne TF, inne sygnały, Początek powinien być poświecony na "docieranie sie" jak słusznie zauważył raposo.

I nie martw sie każdy miał moment ze chciał to rzucić wszystko w cholerę. Te 5% to ci, którzy się nie poddali.

Happy trading : )

Dodano po 2 minutach:
Mavratus pisze:PA może, Asmo ma fajny dziennik :)
Jako kogoś naturalni ciągnie do M15 to u mnie umrze z nudów lol
"Remember the definition of a winning attitude: a positive expectation of your efforts with an acceptance that whatever results you get are a perfect reflection of your level of development and what you need to learn to do better." Mark Douglas

Awatar użytkownika
HunterPL
Pasjonat
Pasjonat

eMisiek pisze:
HunterPL pisze:
Zmiana systemu ... może Ci nie pomóc.

Teraz zmień SPOSÓB podejścia do systemu.

1. wybierz system, który jest BARDZO DOBRZE opisany. najlepiej w wątku, który jest aktywny i w którym ludzie Ci pomogą.

2. przeanalizuj minimum 100 wejść historycznych - najlepiej ze screenshotami, pytaj czy dobrze rozumiesz czy nie, pytaj dlaczego jakiś sygnał - niby w mysl reguł "nie wypalił". Potem "graj" przesuwając rynek świeca po świecy.

3. Stań się absolutnym ekspertem od systemu. Dopiero wtedy demo a później live.

Przeczytaj dokładnie sąsiedni wątek:

http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=15192

4. Na początek możesz wybrac cos na wyższych TF np. od H1 wzwyż i tylko system używający zleceń oczekujących: entry, SL, TP. Gra się spokojniej.

A jak analiza 100 to za mało, to zrób nie sto a tysiąc. Będziesz grał z zamkniętymi oczami, znając system na wylot.
dokładnie tak zrobię...

Dodano po 2 minutach:
Mavratus pisze:PA może, Asmo ma fajny dziennik
te wątki + szkoła skalpingu przyciagaja mnie od jakiegoś czasu właśnie... ale za bardzo w nie nie "wchodziłem" bo stwierziłem że pomieszają mi wszystko z NLA... ale teraz to się zmieni...

Awatar użytkownika
inwestor86
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: inwestor86 »

HunterPL pisze:hehe praktycznie tylko na tym tf siedze od ponad pol roku ...
warto spojrzec na inne tfy, zeby nie wladowac sie w L pod waznym oporem czy S nad wsparciem - bardzo wazne ;)

ODPOWIEDZ