Zmiana systemu... co polecacie??

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
TradePolonica
Uczestnik
Uczestnik

Re:

Nieprzeczytany post autor: TradePolonica »

HunterPL pisze:Witam :)

Część z was zna mnie tu już a część nie... od jakiegos czasu nie idzie mi za bardzo inwestowanie... to już mój drugi wątek o tym... ale nmie martwcie się tym razem nie bede się wyżalał:D.

Poprostu zadaje sobie pytanie a może zmienić NLA na coś innego?
Co o tym myślicie? Znacie jakieś systemy dobre dla początkujących? Najlepiej cos intra day ale nie koniecznie... coś co napewno się sprawdza i sa osoby które za pomocą tego systemu zarabiaja(oczywisci wiem ze system musi byc szyty na miare)... bo ja juz zaczynam watpic w NLA...

Bardzo prosze o pomoc szczegolnie bardziej dośw traderow ode mnie...

Dodano po 1 minutach:
HunterPL pisze: bo ja juz zaczynam watpic w NLA...
może to poprostu nei system dla mnie...

Dodano po 7 minutach:
HunterPL pisze:HunterPL napisał:
bo ja juz zaczynam watpic w NLA...

może to poprostu nei system dla mnie...
a może problem leży w 100% we mnie... wtedy jednak zmiana systemu sprawi że wszystko sobie od nowa przemyśle...
jest masa systemow ktore generuja zyski i zarabiaja dla inwestorow.wystraczy poczytac w necie

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Re: Zmiana systemu... co polecacie??

Nieprzeczytany post autor: personov »

jest masa systemow ktore generuja zyski i zarabiaja dla inwestorow.wystraczy poczytac w necie
Aha..i Ci wszyscy multimilionerzy na całym świecie to pewnie graja tymi właśnie systemami ;)
Marna reklama.

HunterPL - a może lepiej szukać własnego systemu, szukać zależności na rynku, szukać tam gdzie jeszcze nikt nie szukał.
Zbigniew Herbert : "Aby dojść do źródeł, trzeba płynąć pod prąd, z prądem płyną tylko śmieci".
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
adapi
Gaduła
Gaduła

Re: Re:

Nieprzeczytany post autor: adapi »

TradePolonica pisze: jest masa systemow ktore generuja zyski i zarabiaja dla inwestorow.wystraczy poczytac w necie
Czyżby to był tylko spam? Wątek skończył się półtora roku temu...

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: alinoe »

Testowałeś swój system na danych historycznych? Bo nie wiem czy nie idzie ci bo system przestał działać - zmiana wyników w testach względem tych historycznych czy też nie potrafisz go wykorzystać - wyniki w grze są inne niż te w testach. Jest wiele narzędzi, które trudno rzetelnie przetestować na danych historycznych (zbyt wiele uznaniowości) tym samym może być trudno bazując na nich stworzyć na tyle prosty system, którym będziemy potrafili się posługiwać więc może w tym problem. Po prostu nie każdy radzi sobie z tak uznaniowym tradingiem.

Ja nawet nie wiem co to jest właściwie NLA i w czym tkwi twój problem ale jeśli twój problem wynika ze zbyt dużej uznaniowości to podstawą są testy na danych historycznych, które powinny określić przynajmniej kierunek w jakim powinieneś pójść i znalezienie takich narzędzi, które zredukują uznaniowość w taki sposób aby uczynić system bardziej '"grywalnym". Przy tej drodze bez osiągnięcia dobrych wyników w testach nie ma sensu iść dalej, po prostu testujesz w nieskończoność aż coś znajdziesz albo kończysz przygodę z FX na testach i tak jak eMisiek napisał minimum 100 wejść na danych historycznych. Jeśli systemu nie da się w miarę rzetelny sposób przetestować na danych historycznych to nie wiesz co masz powtórzyć w realu i jak nim grać. Nie każdy poradzi sobie z taką sytuacją i choć jest to możliwe to możliwe również, że jednak będziemy musieli zrezygnować ze zbyt dużej uznaniowości. Żeby nie być gołosłownym spróbuj z różnymi rodzajami wykresów. Ja na przykład bardzo lubię zmodyfikowany wykres renko (with wicks), sierra charts to dosyć tania platforma, która umożliwia wyświetlanie tego rodzaju wykresu. Zapewne też i inne platformy umożliwiają wyświetlanie tego rodzaju wykresów czy też innych wykresów bezczasowych aczkolwiek tu już nie za bardzo jestem w temacie. Możesz też spróbować ze wskaźnikami. Co prawda ich nie używam ale też ich nie odrzucam i trochę żałuje, że nie potrafię ich programować.

Możesz też próbować ze wsparciami, oporami, używać linie trendu, fibo i inne podobne narzędzia. Są osoby, które nimi zarabiają, ja niestety poległem, proste narzędzie niekoniecznie musi oznaczać prosty system (taki, którym będziemy potrafili się posługiwać).

Awatar użytkownika
mah1y
Pasjonat
Pasjonat

Re: Re:

Nieprzeczytany post autor: mah1y »

adapi pisze:
TradePolonica pisze: jest masa systemow ktore generuja zyski i zarabiaja dla inwestorow.wystraczy poczytac w necie
Czyżby to był tylko spam? Wątek skończył się półtora roku temu...
:564:
brawo za spostrzegawczosc!
:569: panowie patrzcie po datach. Watek utworzony 16 miesiecy temu, spamer odkopal :568:

TradePolonica
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: TradePolonica »

dziekuje :) ale sie podjaralem...

ODPOWIEDZ