Price Action - GTK Journal
- Damian_GTK
- Pasjonat
AUD/USD - jeszcze jestem w pozycji na S, 1/4 pozycji zrealizowana na +57p, aktualnie na pozostałej części pozycji SL przestawiony na +16 ponad kolejny wierzchołek. Teraz pozostaje tylko czekać aż cena pójdzie w dół. Jeśli tak się stanie to będę chciał zarządzać pozycją w okolicy 1.0070-80 - czyli wyjście z kolejnej 1/4 części pozycji.

TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
------------------------------------
PRICE ACTION zapraszam na STRONĘ, www poniżej
- Damian_GTK
- Pasjonat
dalszy ciąg: 1/4 pozycji zamknięta na +67p, następnie 1/4 pozycji zamknięta na +90p w okolicach kolejnego lokalnego s/r, przy linii trendu,
dalsza 1/4 część pozycji zostaje, ze SL na +16p, z tym ze będę przesuwał kolejno SL nad wierzchołki
dalsza 1/4 część pozycji zostaje, ze SL na +16p, z tym ze będę przesuwał kolejno SL nad wierzchołki
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
- Damian_GTK
- Pasjonat
- Damian_GTK
- Pasjonat
Wczorajsze wejście na USD/JPY sell 82.87, SL ponad max pinbaru, powody wejścia:
- dobry poziom s/r + Fibo 61.8% gdzie liczyłem na to że korekta wzrostowa trendu spadkowego się zakończy i cena pójdzie na południe
- piękny pinbar na H4, na podstawie którego podjąłem ostatecznie decyzję wejścia
* Tsunami w Japonii i popłynąłem na -2% SL
- dobry poziom s/r + Fibo 61.8% gdzie liczyłem na to że korekta wzrostowa trendu spadkowego się zakończy i cena pójdzie na południe
- piękny pinbar na H4, na podstawie którego podjąłem ostatecznie decyzję wejścia
* Tsunami w Japonii i popłynąłem na -2% SL

TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
- Damian_GTK
- Pasjonat
Na EUR/USD interesujący poziom 1.4200 oraz długoterminowa linia trendu. Może się wiele dziać w najbliższym czasie na tej parze. Więcej na moim blogu
zapraszam
p.s. dziś jakiś taki spokojny dzień

p.s. dziś jakiś taki spokojny dzień

TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
- Damian_GTK
- Pasjonat
Witam
EUR/USD - obecnie obserwuję kilka poziomów które mogą okazać się istotne w najbliższym czasie, są to:
- okolice 1.4040 - istotny poziom S/R który kilka razy dosyć dobrze zadziałał
- okolice 1.3730 - istotny poziom S/R który równie dobrze oddziaływał na cenę
- cena 1.4280 - najistotniejszy szczyt w ostatnim czasie, również poziom na którym cena w przeszłości wielokrotnie zawracała
- do tego należy dodać długoterminową linię trendu spadkowego

GBP/USD - na chwilę obecną najbardziej istotny jest poziom w okolicach 1.6000 - gdzie już wielokrotnie cena zawracała tworząc istotny S/R, do tego okrągła wartość i 38.2% Fibo. To wszystko sprawia że będę szczególnie obserwował tą strefę. Następne ważne poziomy na ten tydzień to: okolice 1.6270 (tam w ostatnim czasie cena znajdowała mocny opór), a także okolice 1.5820 (strefa S/R która kilka razy w ostatnich miesiącach odwracała kierunek ruchów).

USD/CHF - obecnie cena znajduje się na poziomie, gdzie możemy się spodziewać ewentualnej korekty krótkoterminowego ruchu wzrostowego (ew. kontynuacji długoterminowych spadków). Poziom 0.9200 to przede wszystkim lokalny pivot point, do tego dochodzi 61.8% Fibo, no i oczywiście okrągła liczba. Jeżeli cena pójdzie dalej w górę napotka na kolejną strefę S/R w okolicach 0.9330.
co o tym sądzicie?

EUR/USD - obecnie obserwuję kilka poziomów które mogą okazać się istotne w najbliższym czasie, są to:
- okolice 1.4040 - istotny poziom S/R który kilka razy dosyć dobrze zadziałał
- okolice 1.3730 - istotny poziom S/R który równie dobrze oddziaływał na cenę
- cena 1.4280 - najistotniejszy szczyt w ostatnim czasie, również poziom na którym cena w przeszłości wielokrotnie zawracała
- do tego należy dodać długoterminową linię trendu spadkowego

GBP/USD - na chwilę obecną najbardziej istotny jest poziom w okolicach 1.6000 - gdzie już wielokrotnie cena zawracała tworząc istotny S/R, do tego okrągła wartość i 38.2% Fibo. To wszystko sprawia że będę szczególnie obserwował tą strefę. Następne ważne poziomy na ten tydzień to: okolice 1.6270 (tam w ostatnim czasie cena znajdowała mocny opór), a także okolice 1.5820 (strefa S/R która kilka razy w ostatnich miesiącach odwracała kierunek ruchów).

USD/CHF - obecnie cena znajduje się na poziomie, gdzie możemy się spodziewać ewentualnej korekty krótkoterminowego ruchu wzrostowego (ew. kontynuacji długoterminowych spadków). Poziom 0.9200 to przede wszystkim lokalny pivot point, do tego dochodzi 61.8% Fibo, no i oczywiście okrągła liczba. Jeżeli cena pójdzie dalej w górę napotka na kolejną strefę S/R w okolicach 0.9330.
co o tym sądzicie?

TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
- Damian_GTK
- Pasjonat
W oparciu o wyżej opisaną analizę na EUR/USD, dziś wszedłem w longa na tej parze po cenie 1.4060, SL poniżej pina.
Powody wejścia to odrzucenie strefy S/R + Fibo 61.8% + pivot za pomocą pina utworzonego w nocy.
Target prawdopodobnie gdzieś w okolicach przed 1.4200, i standardowo będę przesuwał SL pod kolejne dołki o ile cena pójdzie w moim kierunku
Powody wejścia to odrzucenie strefy S/R + Fibo 61.8% + pivot za pomocą pina utworzonego w nocy.
Target prawdopodobnie gdzieś w okolicach przed 1.4200, i standardowo będę przesuwał SL pod kolejne dołki o ile cena pójdzie w moim kierunku

TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
- Damian_GTK
- Pasjonat
- Damian_GTK
- Pasjonat
1/2 pozycji zamknięta przy lokalnym s/r na +83p
AUD/USD - wczoraj na wykresie D1 utworzył się wręcz idealny pinbar, którego zamknięcie nastąpiło poniżej istotnego poziomu ok 1.0250 (maksimum 2010r.). Czy w związku z tym dojdzie do spadków? Bardzo możliwe, jednak należy też zwrócić uwagę na strefę S/R w okolicach 1.0180-1.0200, którą cena wielokrotnie respektowała (jako opór). Tym razem może się okazać istotnym wsparciem dla ewentualnego ruchu w dół.
AUD/USD - wczoraj na wykresie D1 utworzył się wręcz idealny pinbar, którego zamknięcie nastąpiło poniżej istotnego poziomu ok 1.0250 (maksimum 2010r.). Czy w związku z tym dojdzie do spadków? Bardzo możliwe, jednak należy też zwrócić uwagę na strefę S/R w okolicach 1.0180-1.0200, którą cena wielokrotnie respektowała (jako opór). Tym razem może się okazać istotnym wsparciem dla ewentualnego ruchu w dół.
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
- Damian_GTK
- Pasjonat
Reszta pozycji zamknięta na +25, tak więc średnio (83+25)/2 = 54, czyli słaby stosunek zysku do ryzyka bo ok 1,2:1, ale sądziłem że cena zajdzie dużo dalej.
Kolejna pozycja: AUD/USD sell 1.0227, SL 1.0276 (ponad formacją objęcia), powody wejścia:
- bardzo ładny pinbar na D1 odrzucający max 2010r.
- objęcie na H4 również odrzucające ten poziom
Pozycją będę zarządzał bardzo zachowawczo, jeżeli cena ruszy przeciwko mnie będę starał się ją zamknąć jak najkorzystniej jeszcze przed uderzeniem w SL, gdyż jest to dosyć agresywne wejście. Przede wszystkim przeciwko głównemu trendowi, do tego bardzo blisko poziom wsparcia o którym pisałem wyżej.

Kolejna pozycja: AUD/USD sell 1.0227, SL 1.0276 (ponad formacją objęcia), powody wejścia:
- bardzo ładny pinbar na D1 odrzucający max 2010r.
- objęcie na H4 również odrzucające ten poziom
Pozycją będę zarządzał bardzo zachowawczo, jeżeli cena ruszy przeciwko mnie będę starał się ją zamknąć jak najkorzystniej jeszcze przed uderzeniem w SL, gdyż jest to dosyć agresywne wejście. Przede wszystkim przeciwko głównemu trendowi, do tego bardzo blisko poziom wsparcia o którym pisałem wyżej.

TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !