Price Action - GTK Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damian_GTK »

Witam ponownie ;) po kilkudniowej przerwie, mam nadzieję że znowu częściej będę miał okazje wrzucać tu wejścia itd :D
Luty nie kończy się zbyt dobrze, ale na lutym nie kończy się świat :]
Dziś trzy wejścia:
EUR/USD - piękny pinbar na H1 + fibo + lokalny pivot, wejście na przebicie min, niestety dochodzi do wejścia w pozycję i cena od razu rusza w przeciwnym kierunku, zjadając dosyć szybko mi stopa na -33p (-1.6%)
USD/CHF - równie piękny pinbar na H4 + poziom + trend, wejście na przebicie min rano, cena idzie przez jakiś czas powoli w moim kierunku po czym przesuwam stopa i zostaję zjedzony na BE ;)
EUR/USD - chyba najlepsza okazja dziś, poziom rewelka, fałszywe przebicie, świetny pinbar i wejście na bezpośrednie przebicie pina w dół. Mam nadzieję pociągnąć pozycję nawet do końca tygodnia o ile nie wylecę gdzieś na trailing stops który będę przesuwał kolejno nad wierzchołki lub inne sensowne poziomy. Jak narazie trzymam parę pipsów ponad BE.

P.S. na blogu wrzuciłem coś jeszcze na temat pinbarów ;) serdecznie zapraszam :twisted:
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
------------------------------------
PRICE ACTION zapraszam na STRONĘ, www poniżej

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Long EUR/USD wejście po przebiciu pinbara H4 w górę, SL poniżej formacji, powody wejścia:
- trend wzrostowy
- korekta do lokalnego s/r + 78% Fibo
- pinbar - trochę mało geometryczny, ale najważniejsze że precyzyjnie odrzucił poziom

jak narazie dosyć ładny ruch, więc SL przesuwam na BE
w okolicach RR 2:1 będę się starał ewentualnie wyjść z 1/2 pozycji
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Jak narazie 1/2 pozycji zdjete na +72p, w zwiazku z tym ze ryzyko poczatkowe bylo 1,5%, wiec jak narazie wyciagnalem 1,7%, a reszta 1/2 pozycji zostaje jeszcze w grze (SL na BE) i licze na dalsze wzrosty. Szkoda ze cena tym duzym impulsem nie przebila maxa z poprzedniego tygodnia bo od razu by trafila gdzies w chmury. :twisted:

ps. no i w końcu mamy wybicie z długoterminowej jedynki na D1 i spodziewam się na prawdę ładnego ruchu na północ :)

edit (16:45):
kolejna 1/2 pozycji zamknieta na +112p,
podsumowanie: (72 + 112)/2 = 92p, poczatkowe ryzyko 32p (1,5%) czyli ostateczny wynik +4,3%
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Kolejne wejście na EUR/USD, tym razem w przeciwnym kierunku (sell), powody wejścia:
- odrzucenie 127% Fibo oraz fałszywe przebicie LT
- pinbar na H4 w dół
ponadto liczę na to że to już koniec piątej fali impulsu i teraz dojdzie do spadków

zarządzanie pozycją:
- SL początkowy 35p - ponad max PB
- jeśli cena nie wykaże momentum w moim kierunku do godziny 22.00 to będę szukał wyjścia z pocycji jak najkorzystniej
- jeśli cena wykaże pozytywnie akcję ceny i ruszy w moim kierunku to prawdopodobnie przestawię SL na BE przy 1:1 lub nieco głębiej, przy 2:1 będę się starał wyjść z części pozycji, a pozostałą część będę ciągnął ile będzie się dało, przestawiając SL ponad wierzchołki

Edit. Z powodu braku momentum w kierunku pinbara wyjście na BE
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Wczoraj wieczorem myślałem o zajmowaniu shortów na Edku, jednak teraz chyba będę musiał poczekać na lepsze setupy. Narazie sytuacja jest niepewna, najpierw ruch w dół, następnie odwrót dokładnie na 38% Fibo i do 12.00 możemy mieć pinbara w góre. Jednak raczej nie będę wchodził na jego podstawie, bo nie widzę już tam zbyt dużego potencjału.
Szerszy komentarz na moim blogu www.gtkforex.blox.pl - zapraszam
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Witam
Początek tygodnia, jak narazie żaden setup się nie nawinął pod rękę, tak że trzeba cierpliwie oczekiwać ewentualnych okazji do handlu.

W związku z tym na blogu postanowiłem rozpocząć wątek omawiający istotne poziomy S/R, zgrupowania Fibo itd na które cena może reagować w przeciągu kilku najbliższych dni. Skupię się głównie na analizie wykresów D1, czasami H1, H4 lub W1, na parach EUR/USD, AUD/USD, USD/JPY, GBP/USD i USD/CHF. Na pierwszy rzut idą pary EUR/USD oraz AUD/USD. Tak więc zapraszam www.gtkforex.blox.pl
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Jednak setup na AUD/USD - sell 1.0153, SL ponad max pinbara
powody wejścia:
- rozpoczęty krótkoterminowy trend spadkowy na H4
- odbicie od poziomu S/R, LT oraz lokalnego Fibo 127%
- pinbar, co prawda nie najładniejszy ale jak dla mnie nie to jest akurat najważniejsze

ewentualne zarządzanie pozycją:
- kiedy cena odejdzie przynajmniej na 1:1 rr wtedy postaram się przesunąć SL na wejście
- jeśli cena ewidentnie pokaże brak PA w moim kierunku postaram się zamknąć pozycję jak najbliżej zera ucinając ewentualne straty
- jeśli cena będzie szła w moim kierunku, wtedy będę sukcesywnie przesuwał SL ponad kolejne wierzchołki
Ostatnio zmieniony 07 mar 2011, 18:59 przez Damian_GTK, łącznie zmieniany 1 raz.
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

SL bardzo szybko wędruje na BE i czekam na dalszy rozwój wydarzeń
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: andymen »

Damian_GTK pisze:Jednak setup na AUD/USD - sell 1.0153, SL ponad max pinbara
powody wejścia:
- rozpoczęty krótkoterminowy trend spadkowy na H4
- odbicie od poziomu S/R, LT oraz lokalnego Fibo 127%
- pinbar, co prawda nie najładniejszy ale jak dla mnie nie to jest akurat najważniejsze
Tu mnie Damian zaskoczyłeś :wink:
bo:
Damian_GTK pisze: Myślę ze problem jest taki: prostu nie opłaca się łapać szczytów lub dołków grając przeciwko tak silnemu trendowi. Szczególnie jeśli nie ma podstaw ku temu.
To cytat z Twojej rady odnośnie moich shortów na AUD/USD
Tym razem ja się przyczaiłem czekając na falę 3:A po korekcie, a Ty tym razem okazałeś się tym "bardziej odważnym".
Trzymam kciuki za Twojego shorta, bo ja też mam zamiar wsiąść na niego :lol:

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

W sumie to masz trochę racji, że łatwo się ocenia kogoś patrząc z boku :)
Jednak jak dla mnie te zagranie nie było pod prąd, zauważ że utworzyły się dwa kolejne niższe wierzchołki i dołki, to pierwsza podstawa dzięki której mogłem wogóle pomyśleć o takiej a nie innej pozycji. Po drugie jest tam dosyć mocna linia trendu spadkowego oparta na dwóch poprzednich szczytach, a i dołki są pod tym samym kątem. Po trzecie jak dla mnie świetny S/R potwierdzony kilka razy, w sumie to chyba o raz więcej niż przy Twojej pozycji, ale to nie ma aż takiego znaczenia :) Ponadto potwierdzenie Fibo oraz pinbar. Jak dla mnie wystarczająca liczba powodów aby wejść w tą pozycję :) Mój system polega właśnie na tym żeby łapać takie lokalne wierzchołki, ale zgodne z głównym trendem.
Może w Twoich transakcjach nie zauważyłem tego co Ty widziałeś. Każdy trader jest inny i ma inny styl. Często jest tak że coś dla jednego wydaje się oczywiste i jest ewidentną podstawą do zajęcia pozycji, a dla kogoś innego nie ma w tym miejscu jakichkolwiek podstaw. 8)

Dzięki za tą uwagę :)
Pozdrawiam
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !

ODPOWIEDZ