PA & HT

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

Dzisiejsze zagrania.

Wejście ponowne w USD/CHF po cenie 0.9115, zaliczony SL przy 0.9090. Narazie odpuszczam grę na tej parze już wszystkie możliwe formacje zagrałem i niestety SL :) Czyli na tej parze -25pipek.

Drugie wejście to ucelowane ZO na parze EUR/AUD, które wczoraj przedstawiałem. Pierwszy raz mi się tak zdarzyło ale cena zachaczyła co do pipsa 1.4210 i poleciało w dół. Czyli zadziałało to o co w formacjach HT chodzi. Może kilka razy nie wejść ale jak już wejdzie to można wchodzić z bardzo wąskim SL. Ja często zbyt duży SL ustawiam dla tych formacji, bo nie zawsze są idealne. Będę starał się grać na formacjach HT tam gdzie prawie idealnie wypadają poszczególne poziomy fibo, tutaj akurat idealnie zbiegały 1.618 i 2.618, chociaż jak się gra na H4 i D1 to nawet w formacjach HT ciężko ustawić bardzo wąski SL, ale cały czas się uczę tych formacji więc jeszcze można próbować różnych strategi i wybrać która będzie najbardziej pasować. Aktualnie SL przestawiłem na 1.4185, a TP dosyć daleki 1.3860, jak nie wywali mnie na BE to będę próbował jakoś zarządzać tym wejściem. Ale czas pokaże, jak zaliczy BE to będzie +25 pipsów i dzisiejszy dzień wyjdzie najwyżej na 0

EDIT: najlepiej by było jakby dzisiejsza świeca na D1 zamknęła się 1.4070 ale raczej już tyle nie spadnie. Ale jakby tak się stało to można by było próbować ponownie wejść gdyż by był pin bar, na poziomie S/R oraz dywergencja
Obrazek

zbyszek_w
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: zbyszek_w »

Czerwinek,

na jakiś czas się żegnam.
Wpadłem dzisiaj w tilta na indeksy, zniszczyłem swoje konto.
Przestrogi Asmo były cenne i .. ich nie posłuchałem.
Nie wiem, co jest grane.. Trzy miesiące trzymałem dyscyplinę i ten jeden wieczór...:(

Nara

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Szkoda Zbyszek :( ale wiem coś na ten temat. Może się nie żegnaj tylko graj jak ja na demo wiem, że ciężko ale co zrobić trzeba zarabiać na demo i potem przejść znowu na real.
A czemu nie miałeś SL? Przy takim rynku jak ostatnio to bez SL to faktycznie samobójstwo.

Mnie oczywiście wycięło na EUR/AUD na BE+25.

Za radą Asmo i z własnych obserwacji również robię narazie przerwę. Sytuacja na rynku naprawdę nie pozwala na granie z AT, to co przed chwilą patrzyłem działo się na rynku to naprawdę niezły hardcore. Także zamykam również swoje wszystkie ZO i grzecznie czekam narazie.
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Krótkie podsumowanie tygodnia.

Dzisiaj zagrałem jeszcze na parze CHF/JPY gdyż zrealizowała się formacja HT na D1. Przedstawiam zrzut, który kiedy wcześniej pokazywałem. Jednak wejście zrobiłem po 90.31, TP miałem na 89.25 jednak przestawiłem wcześniej na BE+36 i na tej cenie mnie wywaliło, czyli 89.95
Obrazek

Podsumowanie tygodnia:

gbp/usd 0
gbp/chf -72
usd/chf -50
eur/chf 75
eur/aud 25
usd/chf 3
usd/chf -25
chf/jpy 36

Łącznie ten tydzień -8.

Podsumowanie 4 tygodni, prawie miesiąca:
222+257+248-8=719 wynik całkiem fajny aby kolejny 4 tygodnie były na podobnym poziomie to byłoby super.

Pozdrawiam udanego weekendu

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

W tym tygodniu mogę rzadziej wrzucać jakieś analizy, poza tym na rynku nie widziałem narazie konkretnych sygnałów. fajnie wygląda pin bar na wsparciu GBP/AUD ale nie ma potwierdzenia w dywergencji tylko odbiło się od fibo 50%.

Poza tym na AM rozpoczął się od dzisiaj konkurs i trwa do 1 kwietani więc czasu mało, dlatego przez ten tydzień będę grał na tym koncie i dosyć hardcorowo być może będę miał szczeście i coś się uda ugrać. Nie mogę grać strategią, która gram w rzeczywistości bo za mało wejść bym przez ten czas zrobił chyba, że bym znalazł jakieś super wejście i wszedł va bank :) Tak, że w tym tygodniu postaram się odpocząć od mojej strategii ale rynek oczywiście będę obserwował i jak zauważe coś godnego do wrzucenia to wrzucę.
Na koncie konkursowym wszedłem w GBP/AUD.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Witam po krótkiej przerwie.

Brałem udział w konkursie no i już 1/3 depo w plecy :) :( Stąd moja taka przerwa. Teoretycznie powinienem brać tylko jeden setup w tym tygodniu na parze GBP/CAD o którym dużo wpisów w wątku ASMO. Podczas gry w konkursie, która trwa jeszcze tydzień ja już rezygnuję gdyż wchodzę na chybił trafił całkiem bez sensu wolę więc dalej trenować demo i grać wg zasad. Teoretycznie mogłem wejść tylko w ten jeden setup przy dużym locie i byłoby fajnie, a tak no niestety może w kolejnym konkursie będzie lepiej. Tak wiec jutro biorę się za przeglądanie wykresów. Aktualnie po zalogowaniu się na moje konto demo weszło jedno ZO dla pary EUR/GBP. Powód wejścia poniżej, aktualny TP 0.8690, SL 0.8840
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... p?id=35800

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Tak więc trochę dzisiaj siedziałem przed wykresami chociaż nie tyle ile bym chciał. Aktualnie będę wchodził w dwa setupy o których trochę poniżej będzie a w następnym poście wrzucę wszystkie zdjęcia z poziomów, które aktualnie obserwuję, trochę tego będzie.

1. NZD/USD, short:
- opór
- kulawy pin bar :(
- dywergencja
- fibo 61.8
- SMA 150
- trochę zabrakło i fajnie by odbiło od przebitej wcześniej LT

Bardzo ciekawie wygląda ten setup, szkoda tylko ten pin bara gdyby nie to to chyba byłoby idealnie :)

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
2. GBP/AUD, short:
Ten trade traktuję raczej jako doświadczenie, pojawiło się coś na rodzaj 3 kruków, nigdy z tego nie korzystał i wchodzę dlatego aby sprawdzić co się stanie, został przebity ważny poziom wsparcia i tak naprawdę najbliższe wspracie jest dosyć daleko więc zobaczę jak to się potoczy. Pewnie idealnie by było jakby cena lekko cofnęła do lini wsparcia, która jest już teraz oporem i tam pojawił się engoulfing lub pin bar, jeżeli taka sytuacja będzie to wejdę ponownie w ten trade.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Drugi post to jest przegląd moich obserwowanych poziomów S/R jeżeli czas pozwoli to będę starał się wrzucać częściej takie moje obserwacje. Będę starał się w ogóle iść w tym kierunku, czyli w niedzielę zaznaczam poziomy S/R i następnie podczas całego tygodnia obserwuję co się dzieje na tych poziomach, rzadko tak robiłem ale wydaje się to bardzo sensowne gdyż już w niedzielę mogę mieć jakiś plan i obserwować co się dzieje na tych poziomach. Mam również nadzieję, że to pozwoli w tygodniu mi znaleźć przynajmniej dwie, trzy formacje harmoniczne gdyż może znajdzie się więcej czasu :) Na EUR/USD przy poziomie 1.4015 fajnie nakładają się poziomy fibo z HT (tylko nie pasują do żadnej formacji) oraz znajduje się wsparcie, tak więc ten poziom też będę obserwował ale tutaj nie wrzucam tego gdyż rysunek mam strasznie zaśmiecony poziomami i fibsami :)
OK. poniżej wrzucam wszystkie pary, które będę obserwował w tym tygodniu jak ktoś coś fajnego również zauważył to niech wrzuca :) lub komentuje co sądzie o "moich" parach :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
asmodeus8
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: asmodeus8 »

Ok, to do roboty czerwinek.

Parę uwag generalnych:
  • Jak grasz z dziennych, zrob jeszcze większego unzooma i zaznaczaj trend. Nie ten główny ale średnio terminowy. I najlepiej grac „pulbacki” z tym trendem wiec zapisz sobie od razu czy będziesz short czy long.

Zaznaczaj Fibbsy i patrz gdzie nakładają się na wsparcie i opór, jeżeli masz gdzieś blisko MA obserwuj czy niedługo dojdzie do tego miejsca.

Sprawdzaj co się dzieje na tygodniowych i miesięcznych.

AUD/CHF
Nie mam tej pary, ale dam głowę ze tyg. to jest engulf wiec uwaga.

CAD/CHF

Wyżej .09465, Czekaj Az ci się Fibbs zgra z MA, no i oczywiście 23.6

EUR/AUD

A co mamy na tyg ? Kiepsko z longami na tej parze.

EUR/CHF

: ) ale co long czy short :P

EUR/NZD

Uważaj z Longami. Za wcześnie, zobacz jak to wygląda na 1.8540 Dodaj Fibbsy i czekaj na MA

GBP/CHF

Ok. a Fibbsy gdzie ? :)

GBP/USD

Za wcześnie, masz u mnie na wątku co o tym mysle.

USD/CHF

Agree ale 0.9559 Lepsze dodaj Fibbsy i zbliżająca się MA

Dobrze czerwinek !
"Remember the definition of a winning attitude: a positive expectation of your efforts with an acceptance that whatever results you get are a perfect reflection of your level of development and what you need to learn to do better." Mark Douglas

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Wyszedłęm z GBP/AUD na +3, będą analizował tą parę ale bez grania na niej.

Ustawiłem ZO na GBP/USD i aud/cad, dzisiaj rano mnie grypa ścięła z nóg więc lece się kurować lewdo widzę wykresy.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ